ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
10.6.2017 | 13:53

Συχνά λαθάκια στο λόγο:

-Ξαναεπαναλαμβάνω-οτιδήποτε-ευατός-από ανέκαθεν-επί τω έργω-καταρχήν = καταρχάς-στο εν τω μεταξύ-πάν μέτρον άριστον-εν πάσει περιπτώσει-τοΝ Δημήτρη-δεν μαρέσει η σοκολάτα (ντροπή!!!)-δυστηχώς-τι κάνεις, πως είσαι; (χωρίς τόνο)-του επικεφαλούς-άμεσα=αμέσως-έκτακτα=εκτάκτως-επέλεξε (προστακτική)-είχα μία ανάμνηση από το παρελθόν -είμαι ποιο ψηλός από εσένα-κλάμμα, ψέμμα-αγγελιοφόρος-δεν πληρεί τις προϋποθέσεις-παιρνάω από εκεί συχνά-του αειθαλή-δοσίλογος-απαγορεύετε η είσοδος-σου δίνω τόση πολύ αγάπηκαι άλλα πολλά...Αισυίς αίχαιται να σιμπλρειρόσαιται τοίπωτα;
6
 
 
 
 
σχόλια
Επίσης ν ασχολίαστο υπάρχει η λέξη καταρχήν και σημΑινείας χωρίς ουσιώδη αντίρρηση. Η λέξη έκτακτα φυσικά και υφίσταται.Παραδειγμα:Τον μετέφεραν στα εκτακτα (του νοσοκομείου)
Να προσθέσω στα προηγούμενα ότι αναφορικά με το αγγελιοφόρος/αγγελιαφόρος το ΛΚΝ και το ΛΝΕΓ δέχονται και του 2 τύπους.Επίσης τα δικατάληκτα επίθετα σε -ης σχηματίζουν δύο τύπους κατά την κλίση τους (έναν "αρχαιπρεπή" -λόγιο- τύπο και έναν "νεοελληνικό"). Άρα του αειθαλή είναι αποδεκτός τύπος.Ωραία η προσπάθεια να μιλάμε σωστά, αλλά πρώτα να ελέγχουμε τις πηγές μας.Το λέω αυτό χωρίς ίχνος ειρωνείας-κι εμένα μου ξεφεύγουν λάθη.
Το οτιδηποτε, ο αγγελιοφορος και ο δοσιλογος τι λαθος εχουν; Επισης το μαρεσει δε νομιζω να το γραφει κανεις ετσι καταλαθος, μαλλον βαριουνται να βαλουν αποστροφο.
Πλέον το τελικό -ν της αιτιατικής ενικού του αρσενικού γένους του οριστικού και του αόριστου άρθρου (τον/στον, έναν), καθώς και της προσωπικής αντωνυμίας (αυτόν, τον) διατηρείται στον γραπτό λόγο πάντοτε. Άρα τοΝ Δημήτρη. Αφού έκανες που έκανες την καταμέτρηση, να τα λέμε και σωστά.
Scroll to top icon