Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική

Σαμαράς: Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ολομέλειας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Στην ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε επανειλημμένως ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». 

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα ξεχωριστή περιοχή με το όνομα «Μακεδονία». «Ούτε ξεχωριστός λαός, ούτε ξεχωριστή εθνότητα «Μακεδόνες». Ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Λέτε ότι τάχα χωρίστηκε στα τρία η Μακεδονία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κάποια κομμάτια είναι εκτός Ελλάδας και μπορούν (σ.σ οι Σκοπιανοί) να λέγονται Μακεδόνες. Δυστυχώς, το υποστηρίζουν αυτό και κάποιοι εντός Ελλάδας, καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα. Είναι ψέματα. Άλλο μοιράστηκε τότε: οι οθωμανικές εκτάσεις και όχι η Μακεδονία».

«Τότε αναφέρθηκε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραιτείται των εδαφών της, χωρίς αναφορά στη Μακεδονία. Μετά ακολούθησαν ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος και η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, χωρίς καμία αναφορά σε Μακεδονία. Στις δύο αυτές Συνθήκες υπάρχουν και συνημμένοι χάρτες. Εκεί αχνά αναφέρεται Μακεδονία, για να δείξει μια περιοχή που συμπίπτει με πάνω από 90% με την σημερινή ελληνική Μακεδονία» τόνισε.

«Μέχρι τότε κανείς δεν έβρισκε ούτε έναν "Μακεδόνα" εκτός Ελλάδος! Ακούσαμε εδώ ότι η Πηνελόπη Δέλτα αναφέρεται στην ντοπιολαλιά που μιλιόταν στην ευρύτερη περιοχή ως "μακεδονίτικα"» συνέχισε ο δισεγγόνος της συγγραφέως. 

«Όντως, για ένα διάστημα οι δικοί μας ονόμαζαν την ντοπιολαλιά "μακεδονίτικα" -αλλά για να μην τα αποκαλούν «βουλγάρικα». Γιατί βουλγαρικό ιδίωμα ήταν. Και τότε η εδαφική διαμάχη της Ελλάδας ήταν με τη Βουλγαρία. Και για ένα λόγο ακόμα -τον σημαντικότερο: γιατί πολλοί από αυτούς που μίλαγαν την ντοπιολαλιά ήταν Έλληνες στη συνείδηση» Όπως ο Κωνσταντίνος Χρήστου, ο θρυλικός αρχηγός του Μακεδονικού αγώνα που έμεινε στην Ιστορία ως Καπετάν Κώττας. Ο Καπετάν Κώττας πολέμησε για την Ένωση της Μακεδονίας με την Ελλάδα. Όπως και ο Βαγγέλης Σρεμπενιώτης από τη Φλώρινα. Όπως και ο Δημήτρης Νταλίπης από το Γάβρο της Καστοριάς, συμπολεμιστής του Παύλου Μελά. Όπως και αρκετοί άλλοι, λιγότεροι γνωστοί. Όλοι αυτοί ήταν σλαβόφωνοι -μίλαγαν την ντοπιολαλιά. Αλλά πολεμούσαν για την Ελλάδα».

«Τον Ιούνιο του 1904, τον Κώττα Χρίστου τον συνέλαβαν οι Οθωμανικές δυνάμεις. Τον Σεπτέμβριο του 1905 τον εκτέλεσαν στο Μοναστήρι. Ο Καπετάν Κώττας ανέβηκε στο ικρίωμα, υπερήφανος και αγέρωχος και κλώτσησε μόνος του το υποπόδιο. Πριν πεθάνει στην αγχόνη φώναξε με όλη του τη δύναμη: "Ζήτω η Ελλάδα". Αλλά το φώναξε στην ντοπιολαλιά. Γιατί ελληνικά δεν ήξερε! Ήταν πιο Έλληνας στη συνείδηση απ' όλους μας. Αλλά ελληνικά δεν ήξερε. Αυτά είναι τα "Μυστικά του Βάλτου"».

«Ότι υπήρχαν Έλληνες που είχαν χάσει τη γλώσσα, αλλά είχαν διατηρήσει την εθνική τους ταυτότητα, την ελληνικότητά τους. Και οι τρεις που ανέφερα, καθώς και εκατοντάδες άλλοι, πέθαναν για την Ελλάδα ανάμεσα στο 1904 και το 1906. Τα ονόματά τους έπρεπε κάποια στιγμή να ακουστούν εδώ μέσα. Κι αυτή η στιγμή είναι τώρα», πρόσθεσε. 

«Αλλά και μετά την αποχώρηση των Οθωμανών η Σερβία -ως Γιουγκοσλαβία πια- προσάρτησε περιοχή των Σκοπίων. Και πώς την ονομάζουν οι Γιουγκοσλάβοι τη νέα αυτή επαρχία τους; "Μακεδονία" μήπως; Όχι. Την ονομάζουν "Βαρδαρία". Κι αυτό συνεχίζεται όλη τη δεκαετία του '20 και όλη τη δεκαετία του '30. Και η επίσημη Γιουγκοσλαβία βγάζει και γραμματόσημα τότε, όπου η περιοχή των Σκοπίων εμφανίζεται ως "Βαρδαρία" -Vardarska».

«Ήταν εθνικιστές ο Στετίνιους και ο Μιτεράν;»

«Μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λοιπόν, δεν υπήρχε πέρα από τα ελληνικά σύνορα ξεχωριστή περιοχή με το όνομα "Μακεδονία". Ούτε ξεχωριστός λαός, ούτε ξεχωριστή εθνότητα "Μακεδόνες". Ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα. Ούτε από τις Συνθήκες ούτε από τις εσωτερικές απογραφές που έκαναν τα κράτη της περιοχής. Και εμφανίζονται για πρώτη φορά το 1944 (...) θα σας διαβάσω την πρώτη επίσημη κρατική αντίδραση στην εμφάνιση δήθεν Μακεδονικού έθνους: "Η κυβέρνησή μας θεωρεί ότι αναφορές όπως μακεδονικό έθνος, μακεδονική πατρίδα ή μακεδονική συνείδηση συνιστούν αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας". Ερώτηση: Ποιος την υπογράφει; Ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Εντουαρντ Στετίνιους. Ποια είναι η κυβέρνηση που τα περί μακεδονικής πατρίδας και μακεδονικού έθνους τα θεωρεί αδικαιολόγητη δημαγωγία; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ (...) Μήπως ήταν ακροδεξιός εθνικιστής και ο Στετίνιους;»

«Αντίστοιχα είπε το 1992 και ο Σοσιαλιστής Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν. Επί λέξει "Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια. Γιατί αυτό θίγει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Κι αυτό είναι λογική απόφαση. Και είναι τελειωτικό". Μήπως ήταν ακροδεξιός εθνικιστής" και ο Μιτεράν;»

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως κάποιοι προσπαθούσαν επί δεκαετίες να δημιουργήσουν «μιαν άλλη Μακεδονία και κάποιους άλλους Μακεδόνες αλλά δεν έβρισκαν συγκεκριμένη εδαφική περιοχή να την τοποθετήσουν».

«Και κυρίως: δεν έβρισκαν "Μακεδόνες¨ πέρα από την Ελλάδα κι όταν κάποια στιγμή, επί Τίτο, το 1944, αυτό το "παραμύθι" για πρώτη φορά απέκτησε επίσημη υπόσταση, ξένοι το κατήγγειλαν πριν καλά-καλά προλάβουμε να το καταγγείλουμε εμείς. Γιατί είναι ένα ψέμα».

«Η εκ των υστέρων προσπάθεια να «ξαναγραφεί» η Ιστορία, ποτέ δεν είναι αθώα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για υποκίνηση από πολιτικές σκοπιμότητες με πολιτικές προεκτάσεις.

»Η θεωρία των "τριών Μακεδονιών" που δήθεν μοιράστηκαν, υποκρύπτει τη θεωρία του δήθεν "ενιαίου Μακεδονικού λαού" που είναι κατακερματισμένος και αναζητά την εθνική του ολοκλήρωση. Αυτό προειδοποιούσε ο Στετίνιους ότι είναι επικίνδυνο.

Κατά τον ίδιο, η διαστρέβλωση της ιστορίας αποκρύβει ανακατανομή συνόρων για τα εθνικά κράτη της περιοχής και ανακατανομή σφαιρών επιρροής για τις «μεγάλες δυνάμεις που βρίσκονται πίσω τους».

Ο κ. Σαμαράς, επανέλαβε και την υποστήριξή του προς τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία: «Ποιος ανησυχεί γι' αυτό; Μα βεβαίως οι Έλληνες όπως το έδειξαν όλα τα τελευταία συλλαλητήρια. Και είναι αυτό βάσιμη ανησυχία; Το απαντά απερίφραστα ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: "Αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και να εγγυηθεί, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες ρευστότητας και αστάθειας, ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν στο εγγύς ή στο απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή".

»Αν αυτές οι δυνάμεις, θελήσουν να χρησιμοποιήσουν και πάλι το μακεδονικό, όπως το έκαναν στο παρελθόν, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα πρέπει να τους έχουν δώσει εκ των προτέρων ένα τίτλο νομιμότητος, για να το πράξουν; Τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η ειρήνη στην περιοχή (... ) γιατί θα αποτελούσε μια ιστορική νομιμοποίηση των προσπαθειών που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, με πρόσχημα ακριβώς το όνομα Μακεδονία, και με σκοπό το διαμελισμό της Ελλάδας, δια της αποσπάσεως της Μακεδονίας. Αυτή είναι η υποθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

»Να τι ανέφερε τότε και ο Ανδρέας Παπανδρέου: "Είμαι ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση de jure και de facto, εφόσον το όνομα Μακεδονία χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι προσδιορισμό στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων. Πάρτε και τη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Και βέβαια έχουμε και την δήλωση όλων των πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 1992. Που επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα «δεν θα αναγνωρίσει χώρα, όπου στο όνομά της θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία"».

«Ακούγεται, βέβαια, το ερώτημα: "Μπορεί μια μικρή χώρα όπως τα Σκόπια, να απειλήσει μια πολύ μεγαλύτερη χώρα, όπως η Ελλάδα;". Την απάντηση την έδωσε σαφέστατα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι δεν είναι οι μικρές χώρες που απειλούν από μόνες τους, αλλά οι συνδυασμοί δυνάμεων που μπορούν να προκύψουν, αν εμείς έχουμε νομιμοποιήσει τον αλυτρωτισμό τους».

«Και το όνομα των Σκοπίων είναι "όχημα αλυτρωτισμού" προειδοποιούσε καθαρά ο Ανδρέας Παπανδρέου. Λέτε να προειδοποιούσε τόσο δραματικά για δήθεν «ανύπαρκτο» κίνδυνο; Ας ακούσουν αυτά τα λόγια και πάλι σήμερα όσοι τυχοδιωκτικά υποκρίνονται ότι εκφράζουν καλύτερα απ' όλους εμάς, τους δύο αυτούς ηγέτες, ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν μόνο την ατομική τους ιδιοτέλεια. Ύστερα, τι θα πει "μικρή" και "μεγάλη" χώρα; Η Κούβα είναι ασύγκριτα μικρότερη χώρα από τις ΗΠΑ. Αλλά οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα από το 1961 -προφανώς όχι γιατί φοβόντουσαν την απειλή της Κούβας! Και δεν αποκαταστάθηκαν, παρά μόλις στα τέλη του 2014. Κι ακόμα δεν έχουν εξομαλυνθεί... Οι σοβαρές χώρες προσέχουν πολύ τους δυνητικούς συνδυασμούς δυνάμεων που μπορούν να δημιουργηθούν σε βάρος τους, ακόμα και από μικρότερες γειτονικές χώρες, που έρχονται σε συνεννόηση με άλλες εχθρικές δυνάμεις».

«Ακούγεται ακόμα το άλλο ερώτημα: τα Σκόπια τα έχουν αναγνωρίσει ως "Μακεδονία" 140 χώρες. Άρα, τι νόημα έχει να αρνούμαστε να τα αναγνωρίσουμε εμείς; Απάντηση: αν ήταν έτσι απλά τα πράγματα, γιατί πιέζουν εμάς να τους αναγνωρίσουμε; Αν είχε "τελειώσει το θέμα", όπως λένε, τι σημασία έχει μέχρι τώρα η μη αναγνώρισή τους από την Ελλάδα; Απλούστατα, διότι το σημαντικό για τα Σκόπια δεν ήταν με ποιο όνομα θα τους αναγνωρίσουν... η Ουγκάντα, και η Γουινέα Μπισάου -αλλά με ποιο όνομα θα τους αναγνωρίσουμε εμείς! Γιατί μόνον εμείς μπορούμε να αναγνωρίσουμε και τον αλυτρωτισμό τους που στρέφεται εναντίον μας.»

«Κι ακόμα, ξεχνούν να μας πουν ότι σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς τα Σκόπια έχουν μπει με το προσωρινό όνομα FYROM, που είναι πρώην όνομα μιας πρώην επαρχίας, μιας πρώην ενιαίας χώρας -που δεν υπάρχει πια- της Γιουγκοσλαβίας. Είναι πρώην όνομα! Κι αυτή η "άβολη εκκρεμότητα" πίεζε τόσα χρόνια τα Σκόπια, όχι την Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι η Ελλάδα που υποχωρεί σε όλα! Και τους δίνει αναγνώριση και "μακεδονικής εθνότητας" και "ταυτότητας" και "γλώσσας". Δηλαδή πλήρη αναγνώριση όλων των συμβόλων του αλυτρωτισμού τους. Κάποιοι όμως, επιμένουν: τα Σκόπια είναι πολύ μικρό κράτος για να απειλήσει την Ελλάδα. Είναι "μη ρεαλιστικό", λέει. Να μιλήσουμε λοιπόν, για πολιτικό ρεαλισμό Μας λένε: όταν μας απειλούν τα Σκόπια με τον αλυτρωτισμό τους, δεν πρέπει να δίνουμε σημασία γιατί είναι πολύ μικροί».

Πάντα εμείς πρέπει να υποχωρούμε

«Μπορούμε να δίνουμε τόπο στην οργή και να υποχωρούμε, γιατί εμείς, λέει, είμαστε πολύ δυνατοί. Όταν από την άλλη πλευρά μας απειλεί η Τουρκία, μας λένε ότι πρέπει να υποχωρήσουμε, γιατί η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη. Για να καταλάβουμε: κάποιοι έχουν βρει το "μαγικό" επιχείρημα βάσει του οποίου η Ελλάδα πρέπει να υποχωρεί πάντα. Είτε την απειλούν μεγάλοι, είτε την απειλούν μικροί. Είτε την απειλούν αδύναμοι, είτε την απειλούν ισχυροί. Πάντα εμείς πρέπει να υποχωρούμε. Αυτό, ξέρετε, δεν λέγεται ρεαλισμός. Αυτό λέγεται η εξωτερική πολιτική του "ανοίξαμε και σας περιμένουμε"».

«Αυτό δεν είναι ρεαλισμός. Αυτό αλλιώς λέγεται: Είναι ο ορισμός του υποχωρητισμού - δηλαδή του πλήρους ενδοτισμού προς όλους και σε όλα».

«Έχει, πράγματι, δημιουργηθεί με τα χρόνια μια "ομάδα πίεσης" μέσα στην Ελλάδα, μια "παρέα" ας πούμε, που αυτά περίπου λέει... Το 2004 μας έλεγαν ότι πρέπει να αποδεχθούμε το Σχέδιο Ανάν. Που μετέτρεπε την Κυπριακή Δημοκρατία σε προτεκτοράτο υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας. Γιατί, αν δεν το δεχόμασταν, μας έλεγαν τότε, θα συνέβαιναν στην Κύπρο διάφορα φοβερά και ανεπανόρθωτα δεινά. Όμως ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν άκουσε τίποτε και απέρριψε το Σχέδιο Ανάν -ευτυχώς! Και τίποτε κακό δεν συνέβη. Έκτοτε οι Κύπριοι αδελφοί μας μπήκαν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Και τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κύπρου, Τάσσο Παπαδόπουλο, «ακραίο» τον έλεγαν τότε... Να τα θυμόμαστε αυτά! μΗ ίδια "παρέα" έχει βαλθεί να ξαναγράψει την Ιστορία μας -κι όχι μόνο στο Μακεδονικό! Πριν λίγα χρόνια μας έλεγαν ότι η Καταστροφή της Σμύρνης υπήρξε περίπου ένα τουριστικό ατύχημα "συνωστισμού" των προσφύγων στην προκυμαία. Ίδια παρέα. Ίδια επιχειρήματα».

»Μας λένε κάποιοι, ότι πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Κι εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να μπουν στο ΝΑΤΟ. Αρκεί να αφήσουν απ' έξω τον αλυτρωτισμό τους. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών. Νομιμοποιούμε τον αλυτρωτισμό τους», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

«Τα έχετε ήδη δώσει όλα»

«Προσπαθεί να μας καθησυχάσει ο κ. Ζάεφ. Αλλά την ίδια στιγμή, στην ίδια επιστολή, ο όρος «μακεδονικός λαός» υπάρχει τρείς φορές με σαφώς εθνοτικό προσδιορισμό. Δίπλα σε άλλες εθνότητες, Αλβανών, Τούρκων κλπ. Και την ίδια στιγμή ο κ Ζάεφ, μιλώντας στους δικούς του έχει αναφέρει 100 φορές, ότι οι Έλληνες τους αναγνώρισαν «μακεδονική ταυτότητα» Ποιον κοροϊδεύετε, λοιπόν; Και το πιο χαρακτηριστικό: ο κ. Ζάεφ φωτογραφήθηκε πολλές φορές να πανηγυρίζει μπροστά από σχολικούς χάρτες όπου εμφανίζεται η "Μεγάλη Μακεδονία", δηλαδή ολόκληρη η Ελληνική Μακεδονία να έχει προσαρτηθεί στα Σκόπια».

Κάνοντας λόγο για «απόλυτο παραλογισμό», ο Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλε πως δεν έχει έρθει στην ελληνική Βουλή η τελική μορφή του συντάγματος της πΓΔΜ. 

«Δεν ξέρουμε τι ψηφίζουμε! Αυτό που μας έχετε δώσει, βρίσκεται υπό αίρεση, μέχρι να κυρώσουμε εμείς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Κι ως τότε εμείς τους δίνουμε «λευκή επιταγή». Χώρια που μέσα στο Σύνταγμά τους, διατηρούνται οι αναφορές στον Μακεδονικό λαό. Εσάς τι να σας ενοχλήσουν οι όποιες αλλαγές κάνουν ή δεν κάνουν οι Σκοπιανοί; Τα έχετε ήδη δώσει όλα. Ακόμα και η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» δεν είναι καν erga omnes - δηλαδή προς πάσα χρήση».

«Αρκεί η σκηνή από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στις 28 Αυγούστου του 1992, όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε το συγκλονιστικό εκείνο: "Δεν υπάρχει παρά μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι ελληνική". Και βούρκωσε. (...) Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Πολιτική
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Μιλάει και ο Σαμαράς που είναι από τους πρωταίτιους της σημερινής κατάστασης! Αυτός που την δεκαετία του 90 άνοιξε ανεξελεγκτα τα σύνορα με την Αλβανία και που έκανε τραγικά (ή μήπως σκόπιμα) λάθη όσον αφορά το Σκοπιανό. Αυτός και ο Μητσοτάκης που ενώ δεν έπρεπε καν να μπουν σε διαπραγματευσεις (όσο νάναι τότε τα Σκόπια ένα αδύναμο άναρχο κρατίδιο χωρίς καν στιβαρές κρατικές δομές ήταν όπου μπορούσαμε να επιλβηθούμε και με το ενδιαφέρον της Γερμανίας και των ΗΠΑ μάλλον σχετικά μικρό ακόμα, έτσι φαινόταν δηλαδή διότι στην πράξη αργότερα όταν ο Παπανδρέου κινηθηκε αποφασίστικά με εμπαργκο κτλπ η μισή υφήλιος μας καταδίκασε ενώ και ο Μητσοτάκης αδικαιολόγητα έκανε κάποιες ενεργειες που δεν έπρεπε) και έπρεπε απ την αρχή ΟΧΙ να λέγαν σε όλα προτείνοντας μόνο Βαρνταρσκα ή και Σλαβομακεδονία. Ειχε την λέξη Μακεδονία μεν μέσα αλλά ο εθνοτικός προσδιορισμός είναι το ζουμί, έτσι στην ουσία θα λέγονταν σλάβοι που απλώς κατοικούν στην γεωγραφική Μακεδονία. Ξεκάθαρα και όχι όπως τώρα Μακεδονικη γλώσσα με σαφή αναφορά πως ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες κτλπ μπλα μπλα μπλα. Αλλά βλέπετε δεν άρεσε σε κάποιους στην Ελλάδα αυτό. Προτίμησαν επι 30 χρόνια να γίνει το κακό που έγινε. με 140 κράτη να τους λένε Μακεδονία σκέτο. Ο Σαμαράς ΔΕΝ επρεπε ποτέ να αναγνωρίσει ΠΓΔΜ κατά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ως Υπουργός Εξωτερικών. Να μην υπέγραφε και έτσι η τοτε ΕΟΚ δεν θα μπορούσε τίποτα να κάνει. Τώρα δεν γίνεται τίποτα με την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση δυστυχώς. Η Συμφωνία διπλωματικά είναι μία ας πούμε νίκη αλλά στις συνειδήσεις των δύο λαών αλλιώς θα "κάτσει".... Ούτε ο Μητσοτάκης να πει πως θα ξεχαστεί το θέμα. Ούτε ο Καραμανλης να πει τα περι ελληνικότητας διότι έτσι επιλογές οπως σλαβομακεδονία εξαφανιστηκαν απ το τραπέζι. Καλά για την αναγνωριση γλώσσας το 1977 πάλι απ την ΝΔ με τον Καραμανλή ας μην μιλήσουμε. Μάλλον αφελώς συνέβη καθώς πίστευε πως για πάντα θα παρέμενε απλό κρατίδιο της Γιουγκοσλαβίας τα Σκόπια. Θέλω να πιστευω πως ήταν απλώς κακή εκτίμηση του και τίποτα άλλο....Και δεν λέω να μην ασκούν άλλοι πολιτικοί κριτική στην Συμφωνία αλλά όχι ρε παιδιά ο Σαμαράς που σε κάθε εθνικό θέμα αποδείχτηκε απ τους χειρότερους! Εν τέλει πάντως έγινε και αυτός Πρωθυπουργός, τι να πεις...
Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά είναι η Επιτομή της μισαλλοδοξίας, πρώτη φορά, στα παγκόσμια χρονικά, σε καιρό ειρήνης, μια χώρα "εγκρίνει" Σύνταγμα μιας άλλης χώρας.......Μετά από όλα αυτά έχω αρχίσει και συμπαθώ τους ΒορρειοΜακεδόνες, πριν μου ήταν παγερώς αδιάφοροι.Τους ΒορειοΗπειρώτες τους γουστάρουμε και δεν είναι αλυτρωτισμός αυτός έναντι της Αλβανίας, η λογική a la cart, με ξεπερνά !
Μάλλον αγνοείτε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, όπου και το Σύνταγμά τους άλλαξαν και τη σημαία τους. Οι Βορειοηπειρώτες που αναφέρετε, είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ εθνική μειονότητα, κι εν τούτοις κανένας χάρτης σε ελληνικό σχολείο δεν περιλαμβάνει την περιοχή, σε αντίθεση με τους χάρτες των Σκοπίων που περιλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη, με βάση φαντασιακές μειονότητες και κόντρα στην ενδιάμεση συμφωνία.Μακάρι όλοι οι αλυτρωτισμοί να ήταν σαν τον δικό μας που όταν λέμε, η Μακεδονία είναι ελληνική, εννοούμε εδάφη που ήδη έχουμε.Υ.Γ. Αυτές οι δημοσιογραφικές υπερβολές "πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά" ή "σε καιρό ειρήνης", είναι αντιαισθητικές.