Η παγκοσμίου φήμης αθλήτρια του τένις, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα,ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιο στη συζήτηση σχετικά με το αν οι transgender θα έπρεπε να επιτραπούν να ανταγωνιστούν γυναίκες σε αθλητικές διοργανώσεις, κάτι που δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων.
«Είναι τρελό και εξαπάτηση. Είμαι στην ευχάριστη θέση να απευθύνομαι σε μια transgender γυναίκα με οποιαδήποτε μορφή προτιμά, αλλά δεν θα ήμουν ευτυχής να αγωνιστώ εναντίον της. Δεν θα ήταν δίκαιο», είχε πει χαρακτηριστικά.
Τα σχόλιά της προσέλκυσαν την κριτική στα social media με τους χρήστες να την κατηγορούν για τρανσφοβία και ρατσισμό.
Το Σάββατο, η πρώην βρετανίδα κολυμβήτρια Σάρον Ντέιβις δήλωσε στο BBC Sport ότι πολλοί αθλητές «αισθάνονται ακριβώς έτσι» και ότι οι trans αθλητές δεν πρέπει να ανταγωνίζονται σε γυναικεία πρωταθλήματα και εκδηλώσεις προκειμένου να «προστατεύσουν το γυναικείο άθλημα».
Ωστόσο η transgender ποδηλάτης Ρέιτσελ Μάκκινον, η οποία κέρδισε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλήματος UCI Masters Track τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι η Ντέιβις «διασπείρει ομιλία μίσους».
Η «Athlete Ally» ένας αμερικανικός οργανισμός που μάχεται για τα δικαιώματα των LGBT σε δημοσίευμά της σχολιάζει τα όσα είπε η κορυφαία αθλήτρια λέγοντας ότι «διαιωνίζουν επικίνδυνους μύθους».
Η Ναβρατίλοβα ήταν από τις σπουδαιότερες αγωνίστριες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων καθώς και η ίδια είχε «κακοποιηθεί» όταν είχε αποκαλύψει ότι ήταν γκέι τη δεκαετία του '80.
Σύμφωνα με τους κανόνες του 2016 της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, οι αθλητές που μεταβαίνουν από το γυναικείο στο ανδρικό φύλο έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν χωρίς περιορισμούς.
Στην περίπτωση ωστόσο μετάβασης από ανδρικό σε γυναικείο φύλο, χρειάζεται τα επίπεδα τεστοστερόνης, ορμόνης που αυξάνει τον μυϊκό όγκο, να διατηρούνται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, για τουλάχιστον 12 μήνες.
Τόσο η Ντέιβις όσο και η Ναβρατίλοβα έχουν θέσει το ζήτημα προς συζήτηση στα διοικητικά όργανα του αθλητισμού.
«Πώς θα προχωρήσουμε λοιπόν;» αναρωτιέται η Ναβρατίλοβα. «Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει τέλεια λύση στην οποία κανείς δεν θα αδικηθεί ή θα είναι λάθος» πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει μία λύση για όλα τα ζητήματα. Ο σκοπός είναι να βρεθούν πολιτικές που θα καταστήσουν τον γυναικείο αθλητισμό όσο δίκαιο και πρακτικό γίνεται. Εξάλλου αν μπορούσαν να συμμετάσχουν όλοι, ο γυναικείος αθλητισμός, όπως τον γνωρίζουμε, θα εξαφανιζόταν. Άρα, κάθε ιδιαιτερη πολιτική χρειάζεται και κάποιες εξαιρέσεις. Αλλά ποιες; Από που ξεκινάς και που τελειώνεις» καταλήγει η Ναβρατίλοβα.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια