Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας μπορούν πλέον να παρέχουν νόμιμα οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με την τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.
Αναλυτικότερα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας».
Η ρύθμιση δίνει πλέον στους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να κάνουν εμβολιασμούς, όπως για παράδειγμα για την γρίπη, αλλά και αντιτετατικό ορό, κάτι που ουσιαστικά μετατρέπει τα φαρμακεία σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Για την διενέργεια των προαναφερόμενων πράξεων ωστόσο, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να λάβουν ειδική πιστοποίηση. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης καθορίζονται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την τροπολογία «ιστορική» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η παρούσα εξέλιξη έχει ιστορική σημασία για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί την πρώτη ιστορικώς αναγνώριση και θεσμοθέτηση συγκεκριμένης υπηρεσίας Πρωτοβάθμιας Υγείας που προβλέπεται για τα Φαρμακεία στη χώρα μας».
Οι φαρμακοποιοί θεωρούν την τροπολογία ως θεσμική αναβάθμιση των ελληνικών φαρμακείων, «κάνοντάς τα να προσεγγίζουν φαρμακεία άλλων χωρών διεθνώς στις οποίες τέτοιου είδους υπηρεσίες από τα Φαρμακεία αποτελούν θεσμό και κοινό τόπο εδώ και πολλά χρόνια», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.
Η εξέλιξη αυτή πάντως, αποτελεί ουσιαστικά την επίσημη αναγνώριση της καθημερινής συμβολής των φαρμακείων στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον πληθυσμό της χώρας, που γινόταν ούτως ή άλλως ατύπως.
Ειδικά στον αντιγριππικό και στον αντιτετανικό εμβολιασμό η διενέργειά τους από τα φαρμακεία της Ελλάδας αποτελεί εδώ και δεκαετίες άνω του 90% του συνόλου των αντιγριππικών και αντιτετανικών εμβολιασμών που διενεργούνται ετησίως πανελλαδικά, σύμφωνα με τον ΦΣΑ.