Η συμβουλή της Κατερίνας Γιαννακοπούλου, ειδικής παιδαγωγού και προέδρου του συλλόγου «ΑΛΜΑ», για τους γονείς των παιδιών με αυτισμό ή νοητική υστέρηση
Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η συχνότητα εμφάνισης των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού είναι περίπου 1 προς 160 παιδιά.
Οι δυσκολίες για τους γονείς των παιδιών με αυτισμό ή νοητική υστέρηση ξεκινούν από τη μέρα της διάγνωσης.
Από το 1996 όταν και ίδρυσε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ», η Κατερίνα Γιαννακοπούλου έχει βοηθήσει περισσότερα από 2.000 παιδιά και οικογένειες να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δυσκολίες και να μπορέσουν να ενταχθούν σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών.
Όπως τονίζει «το πιο σημαντικό απ' όλα, για τους γονείς που έχουν ένα παιδί με αναπηρία, είναι να τραβήξουν μία γραμμή εκεί που είναι η διάγνωση και να πούνε: "ωραία, συμβαίνει. Τώρα τι κάνω;". Και στο "τώρα τι κάνω", μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα...να πιστεύουν στο παιδί τους και να μην πιστεύουν ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μπορεί να κάνει τα πάντα!».
Και αυτό είναι το μυστικό, όχι μόνο για τις οικογένειες των παιδιών με αυτισμό ή νοητική υστέρηση αλλά και όλους τους ανθρώπους. Πρέπει να πιστεύεις βαθιά μέσα σου ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα και να μην επιτρέπεις σε κανέναν να σου λέει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να καταφέρεις.
Η Κατερίνα Γιαννακοπούλου είναι ένας τέτοιος δυνατός άνθρωπος. Πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Γι αυτό και έχει επιλέξει να κάνει μια δουλειά τόσο δύσκολη και απαιτητική. Και δεν πρόκειται να αφήσει το άγχος, την κούραση ή τους σωματικούς πόνους να τη σταματήσουν. Το μόνο που θα κάνει αν δυσκολευτεί πολύ είναι να ψάξει για μία δυνατή λύση.
σχόλια