Ζήτημα για το καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου θέτει ο Ακάρ: «Δεν θα υποχωρήσουμε»

Ζήτημα για το καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου θέτει ο Ακάρ: «Δεν θα υποχωρήσουμε» Facebook Twitter
EPA
1

Σε μία ακόμα προκλητική δήλωση για το καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λίγες μόνο ημέρες μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, από τουρκικά μαχητικά, ανήμερα της 25ης Μαρτίου. 

«Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ακάρ, διαμηνύοντας πως η Τουρκία κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στη «Γαλάζια Πατρίδα».


Κατά τη διάρκεια επιθεώρησής στις μονάδες της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τα πάγια αιτήματα της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση Ερντογάν δεν σκοπεύει να υποχωρήσει. 

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως σχετικά με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας στις θάλασσες μας, δεν θα υποχωρήσουμε. Είναι νομική υποχρέωση όλων να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών και των υπόλοιπων θεμάτων τα οποία καθορίζονται από τις συνθήκες» πρόσθεσε. 

«Δεν είναι ορθή μέθοδος να αγνοηθούν ή να φθαρούν τα ζητήματα τα οποία καθορίζονται από τις συνθήκες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας καθορίζονται με τις νομικές συμφωνίες και τον αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο Ακάρ, την ώρα που η Αθήνα διαμαρτύρεται για το μπαράζ παραβιάσεων του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα.

«Δεν θα επιτρέψουμε στα νότια σύνορα μας δηλαδή στη βόρεια Συρία να δημιουργηθεί μια ζώνη τρομοκρατίας. Στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να ξέρουν όλοι πως δεν θα επιτρέψουμε να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση χωρίς την Τουρκία, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Akar: "Είναι νομική υποχρέωση όλων να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών και των υπόλοιπων θεμάτων τα οποία καθορίζονται από τις συνθήκες. Δεν είναι ορθή μέθοδος να αγνοηθούν η να φθαρούν τα ζητήματα τα οποία καθορίζονται από τις συνθήκες."Λοζάνη: "Η ληφθείσα απόφασις τη 13η Φεβρουαρίου 1914 υπό της Συνδιασκέψεως του Λονδίνου εις εκτέλεσιν των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της17/30 Μαΐου 1913, και 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1/14 Νοεμβρίου 1913, η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τη 13 Φεβρουαρίου1914 και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων(Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, επικυρούνται, υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων της παρούσηςΣυνθήκης των συναφών προς τας υπό την κυριαρχίαν της Ιταλίας διατελούσας νήσους, περί ων διαλαμβάνει το άρθρον 15. Εκτός αντιθέτου διατάξεως τηςπαρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν."Ακριβώς αυτό που λένε οι συνθήκες λέμε και εμείς.