Ισραηλινοί ερευνητές δημιούργησαν ένα κακόβουλο πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο ξεγελά τους γιατρούς ότι πρόκειται για καρκίνο.
Το πρόγραμμα αλλοιώνει τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες ενός ανθρώπου και να εμφανίσει ανύπαρκτους όγκους.
Οι ερευνητές του κέντρου κυβερνο-ασφάλειας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν ανέπτυξαν το λογισμικό για να δείξουν πόσο εύκολο είναι πια οι χάκερ να επηρεάσουν ακόμη και σε ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις. Στα εργαστηριακά τεστ που έκαναν, το λογισμικό αλλοίωσε 70 απεικονιστικές εξετάσεις με αρκετά πειστικό τρόπο για να ξεγελάσει τρεις έμπειρους ακτινολόγους, οι οποίοι νόμιζαν ότι είχαν να κάνουν με καρκίνο.
Το λογισμικό ξεγέλασε μάλιστα και τα συστήματα αυτόματης διάγνωσης με τεχνητή νοημοσύνη.
Επίσης μπορεί να δράσει και αντίστροφα, δηλαδή να αλλοιώσει τις τομογραφίες ενός πραγματικού καρκινοπαθούς, ώστε οι γιατροί να ξεγελαστούν και να νομίζουν ότι είναι υγιής, οπότε δεν θα του χορηγήσουν την κατάλληλη θεραπεία.
Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα δοκιμάσθηκε σε μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες πνευμόνων, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί για να παράγει και άλλου είδους fake διαγνώσεις, π.χ. ανύπαρκτων όγκων του εγκεφάλου, θρομβώσεων του αίματος, καταγμάτων ή προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με την «Ουάσινγκτον Ποστ» και το BBC.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις είναι ευάλωτες σε χάκερ, επειδή τα ψηφιακά αρχεία τους συνήθως δεν είναι κρυπτογραφημένα, ούτε έχουν ψηφιακές υπογραφές. Επίσης τα νοσοκομεία και τα άλλα ιατρικά κέντρα δεν προστατεύουν όσο πρέπει τα δίκτυα τους από κακόβουλη διείσδυση, είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η «χειραγώγηση» των ιατρικών εξετάσεων μπορεί να δημιουργήσει εσκεμμένη παραπλάνηση για την υγεία πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων (π.χ. από μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών), να σαμποτάρει επιστημονικές έρευνες, να εξαπατήσει ασφαλιστικές εταιρείες ή να αξιοποιηθεί από τρομοκράτες.
σχόλια