Ο Αμίρ, o 12χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, έγινε γνωστός όταν του αρνήθηκαν να κρατήσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση του σχολείου του και στη συνέχεια μια φασιστική οργάνωση του επιτέθηκε με πέτρες στο σπίτι όπου διέμενε με την οικογένειά του.
Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν ότι ο Αμίρ και άλλες περίπου 300 οικογένειες έμεναν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε διαμερίσματα που τους είχε παραχωρήσει ο δήμος Αθηναίων στο πλαίσιο προγράμματος με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Αθήνα δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα με την προσφυγική κρίση, παρά τους χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφθαναν καθημερινά στον Πειραιά το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Και το κατάφερε γιατί ο Γιώργος Καμίνης είχε την προνοητικότητα να κάνει αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση. Δημιούργησε, σε πρώτη φάση, την πρώτη δομή φιλοξενίας προσφύγων, παραχωρώντας δημοτικό χώρο 37 στρεμμάτων στον Ελαιώνα με δυνατότητα φιλοξενίας 2.500 προσφύγων.
Από τον Αύγουστο 2015 έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν στεγαστεί στον Ελαιώνα περίπου 16.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.
Από τον Αύγουστο 2015 έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν στεγαστεί στον Ελαιώνα περίπου 16.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.
Παράλληλα, ο δήμος Αθηναίων έγινε ο πρώτος δήμος που υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον ΟΗΕ για το Πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων, το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε ο Αμίρ και η οικογένειά του.
Η αρχική συνεργασία ξεκίνησε με την ενοικίαση 200 διαμερισμάτων για την προσωρινή διαμονή των προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε αναμονή για μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Σταδιακά επεκτάθηκε σε 320 διαμερίσματα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μετεγκατάστασης, στεγάζει αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Έως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί στο πρόγραμμα πάνω από 4.000 πρόσφυγες, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά.
Εκτός από το ανθρωπιστικό έργο που προσφέρει, το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης ενισχύει και την τοπική οικονομία δίνοντας την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να τα μισθώσουν, με την προπληρωμή όλων των ενοικίων και την κάλυψη όλων των λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων και συνεισφέροντας στην τοπική αγορά, καθώς οι ωφελούμενοι πρόσφυγες λαμβάνουν οικονομική βοήθεια μέσω προ-πληρωμένων καρτών που καλύπτουν τις ανάγκες τους για σίτιση και αγαθά πρώτης ανάγκης.
Επιπλέον, το πρόγραμμα δημιουργεί θέσεις εργασίας, καθώς δίνει την ευκαιρία σε επαγγελματίες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, απασχολώντας καθημερινά 113 επαγγελματίες πολλαπλών ειδικοτήτων, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς κ.λπ.
Την ίδια στιγμή και με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο δήμος Αθηναίων δημιούργησε τον Ιούνιο 2017 το Κέντρο Συντονισμού Φορέων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων στην Αντιδημαρχία Μεταναστών και Προσφύγων, μέσα από το οποίο συντονίζει δράσεις και πρωτοβουλίες 75 φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Επιτυχία του Κέντρου αποτελεί και η δημιουργία του Δικτύου Πόλεων με στόχο την υλοποίηση δράσεων ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, την υποβολή κοινών προτάσεων χρηματοδότησης και τη διαμόρφωση πολιτικών σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Δίκτυο ξεκίνησε με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο 2018 και μέχρι στιγμής, συμμετέχουν 10 δήμοι: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Νέας Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Λαρισαίων, Λειβαδέων, Τρικκαίων, Τρίπολης.
Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο 2017 ο δήμος Αθηναίων κατέθεσε αίτηση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις» το οποίο στηρίζει καινοτόμες ιδέες στην τοπική αυτοδιοίκηση, εντοπίζοντας μια σημαντική πρόκληση σχετικά με την ένταξη των προσφύγων και αποτυπώνοντάς τη σε μία πρωτότυπη και καινοτόμα πρόταση.
Το πρόγραμμα «Curing the Limbo» επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με άλλα 15 από την Ευρώπη και χρηματοδοτείται με το ποσό των € 5 εκ., και ήδη υλοποιούνται καινοτόμες δράσεις για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία.
Έτσι αντιμετώπισε ο δήμος Αθηναίων το προσφυγικό και γι' αυτό παρουσιάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πανευρωπαϊκό παράδειγμα προς μίμηση.
Και η οικογένεια του Αμίρ μπορεί να χρωστάει ευγνωμοσύνη στην Αθήνα για την υποδοχή και τη φιλοξενία. Στα βιβλία της ιστορίας θα γραφτεί ότι απέναντι στο σκοτάδι της Μόριας υπήρξε το φως της Αθήνας.
σχόλια