Το τοξικό λάθος που συμβαίνει σχεδόν σε κάθε κουζίνα

Το τοξικό λάθος που συμβαίνει σχεδόν σε κάθε κουζίνα Facebook Twitter
0

Είναι κάτι που το κάνουμε σχεδόν όλοι καθώς αγνοούμε πόσο λάθος είναι: Αφού καθαρίσαμε μερικά πιάτα, αφήνουμε το σφουγγαράκι στο νιπτήρα της κουζίνας μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε πάλι.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται στο σπίτι, σύμφωνα με την επιστήμη. Οι νεροχύτες της κουζίνας έχουν αποδειχθεί ότι είναι πιο μολυσμένοι ακόμη και από τις τουαλέτες, προσφέροντας υγρά καταφύγια για βακτήρια και άλλα μικρόβια που προσκολλώνται στο σφουγγάρι σας.

«Οι επιφάνειες νεροχύτη, ιδιαίτερα κοντά στην αποστράγγιση, τείνουν να είναι μια σημαντική περιοχή συγκέντρωσης βακτηρίων και ανάπτυξης βιομεμβρανών», δήλωσε ερευνητής της δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, τονίζοντας πως οι υγρές περιοχές είναι πιο επιρρεπείς σε βακτηριακή ανάπτυξη.

Μια μελέτη του 2017 βρήκε ότι οι νεροχύτες και τα σφουγγάρια στο 44% των σπιτιών συγκεντρώνουν ακόμη και βακτηρίων κοπράνων. Στη μελέτη, το 15% των σπιτιών βρέθηκε θετικό σε Ε. Coli - κυρίως στους νεροχύτες της κουζίνας.

Δοκιμές σε κουζίνες νοικοκυριών διαπίστωσαν ότι η κουζίνα συχνά ήταν πιο μολυσμένη από το μπάνιο, με τη λεκάνη της τουαλέτας να είναι το λιγότερο μολυσμένο σημείο, σύμφωνα με τη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Microbiology.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι απολυμαίνουν τις τουαλέτες τους πολύ περισσότερο και καλύτερα από τους νεροχύτες τους, όπου τα απομεινάρια σωματιδίων τροφίμων μπορούν να ανακατευτούν με τα μικρόβια από το ωμό κρέας και τα δικά μας μικρόβια από τα χέρια μας που πλένουμε εκεί. Τα σφουγγάρια σε αυτό το περιβάλλον γίνονται εστίες μόλυνσης.

Μια μικρή μελέτη 14 χρησιμοποιημένων σφουγγαριών από ερευνητές στη Γερμανία αποκάλυψε 362 είδη βακτηρίων, με δυνητικά παθογόνα μικρόβια μεταξύ εκείνων που απαντώνται συχνότερα. Η μελέτη λέει μάλιστα πως όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, τα σφουγγάρια πρέπει να αντικαθίστανται κάθε εβδομάδα.

Το να αποθηκεύετε τα σφουγγάρια σε ένα μέρος όπου μπορούν να στεγνώσουν είναι μια καλή αρχή για τη μείωση των βακτηρίων. Αυτό δεν θα εξαλείψει όλα τα μικρόβια, αλλά η έκθεση σε υψηλή θερμότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Τοποθετήστε ένα υγρό σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό ή βάλτε το σε ένα πλυντήριο πιάτων. Αν αρχίσει να μυρίζει και να δείχνει πολύ χρησιμοποιημένο, πετάξτε το αμέσως και μην σκεφτείτε την οικονομία. 

Τέλος, μην αφήνετε το σφουγγάρι να έρχεται σε επαφή με υγρά από ωμά κρέατα και καθαρίστε το καλά μετά από χρήση για να φύγουν όλα τα υπολείμματα τροφών.

Mε πληροφορίες από Usa Today

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM