Ρώσος θαλασσοπόρος διέσχισε τον Ειρηνικό κάνοντας κουπί για 154 μέρες

Ρώσος θαλασσοπόρος διέσχισε τον Ειρηνικό κάνοντας κουπί για 154 μέρες Facebook Twitter
0

Ο Ρώσος θαλασσοπόρος Φιόντορ Κονιουχόφ έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που διέπλευσε τον νότιο Ειρηνικό κάνοντας κουπί για 154 ημέρες 13 ώρες και 37 λεπτά.


Ο Φιοντόρ Κονιουχόφ ξεκίνησε μόνος του το επικίνδυνο και συναρπαστικό ταξίδι του με την κωπηλατική λέμβο του «Ακρός» στις 6 Δεκεμβρίου από το λιμάνι Ντάνεντιν της Νέας Ζηλανδίας με προορισμό την Χιλή. Το ταξίδι του πραγματοποιείται σε τρεις χρονικές φάσεις με τις ακόλουθες διαδρομές:Ντάνεντιν (Νέα Ζηλανδία)- ακρωτήριο Χόρν (Χιλή), ακρωτήριο Χόρν- ακρωτήριο Λίουιν (Αυστραλία) και ακρωτήριο Λίουιν – λιμάνι Ντάνετιν.

Οι τρεις αυτές φάσεις καλύπτουν μια συνολική διαδρομή 27.000 χιλιομέτρων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Η πρώτη διαδρομή, η οποία άρχισε τον Δεκέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε με την άφιξη στο ακρωτήριο Χόρν της Χιλής, είναι η μεγαλύτερη της όλης αποστολής.

  

Τον Δεκέμβριο του 2019 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει από το ακρωτήριο Χόρν της Χιλής με προορισμό το ακρωτήριο Λίουιν της Αυστραλίας ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 να ξεκινήσει από το Λίουιν της Αυστραλίας με προορισμό το λιμάνι Ντάνετιν της Νέας Ζηλανδίας. Η μέση χρονική διάρκεια κάθε διαδρομής είναι 120 μέρες.

 

Η κωπηλατική λέμβος «Ακρός» σχεδιάστηκε ειδικά για την αποστολή από τον βρετανό ναυπηγό Φίλιπ Μόρισον. Το μήκους εννέα μέτρων σκάφος διαθέτει υδατοστεγή διαμερίσματα στο εμπρόσθιο τμήμα όπου φυλάσσονται τρόφιμα για 300 ημέρες καθώς και ο εξοπλισμός του σκάφους.

Επίσης διαθέτει τρία ανεξάρτητα συστήματα παραγωγής ενέργειας : ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες και χημική ενεργειακή εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μεθανόλη. Το σκάφος είναι επίσης εφοδιασμένο με δύο είδους δορυφορικών τηλεφώνων και διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας και πλοήγησης.

Μέχρι σήμερα ο Κονιουχόφ έχει κάνει τον γύρο του κόσμου πέντε φορές με σκάφος, 17 φορές έχει διασχίσει τον Ατλαντικό και υπήρξε ο πρώτος Ρώσος εξερευνητής που πάτησε τις επτά πιο υψηλές κορυφές του κόσμου, ενώ έχει επισκεφθεί τον βόρειο και τον νότιο πόλο. Το 2007 ο Κονιουχόφ με το σκάφος «Άλιε Παρουσά» (κόκκινα πανιά) διέσχισε τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανούς.

Το 2002 ο Κονιουχόφ ήταν ο πρώτος Ρώσος θαλασσοπόρος ο οποίος διέσχισε μόνος του τον Ατλαντικό ωκεανό με την κωπηλατική λέμβο «Ουραλάζ» σε 46 ημέρες και 4 ώρες, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Το 2013-2014 είχε επίσης πραγματοποιήσει με κωπηλατική λέμβο μια διαδρομή από την Χιλή έως την Αυστραλία σε διάστημα 159 ημερών 14 ωρών και 45 λεπτών, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / TASS / Ria Novosti

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

Διεθνή / Diddy: Η τραγουδίστρια Dawn Richard κατέθεσε ότι την απειλούσε και την κακοποιούσε για χρόνια

«Την κακοποίησε σεξουαλικά και όχι μόνο δεν της πλήρωσε τα χρήματα που της είχε υποσχεθεί, αλλά στην πραγματικότητα την εμπόδισε να φάει και να κοιμηθεί εκείνα τα χρόνια» αναφέρει η δικηγόρος της
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ: Θέλει να κόψει «ζόμπι» προγράμματα ύψους $500 δισ. - Ανάμεσά τους και της NASA

Διεθνή / Έλον Μασκ: Θέλει να κάνει περικοπές $500 δισ. σε «ζόμπι» ομοσπονδιακά προγράμματα, μεταξύ τους και της NASA

Στα προγράμματα που αναμένεται cost cutting περιλαμβάνονται η ιατρική περίθαλψη για βετεράνους, τα κουπόνια στέγασης χαμηλού εισοδήματος, τα Pell Grants για φοιτητές, το FBI και πρωτοβουλίες της NASA
LIFO NEWSROOM
COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
Η επικίνδυνη εναέρια κυκλοφορία στη Μέση Ανατολή- Απειλούνται οι εμπορικές πτήσεις

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Δίπλα-δίπλα πύραυλοι και εμπορικές πτήσεις σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους αεροδιαδρόμους

Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι αεροπορικές εταιρείες - Από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της ισραηλινής ElAl μέχρι την απόφαση να μην πετούν νύχτα τα αεροσκάφη της Wizz Air
LIFO NEWSROOM