Guide Michelin: Η γκουρμέ πλευρά του αυτοκινήτου

Guide Michelin: Η γκουρμέ πλευρά του αυτοκινήτου

Κι όμως, ο ετήσιος Οδηγός Michelin για τα κορυφαία εστιατόρια της Ευρώπης προέρχεται από τη γνωστή εταιρεία ελαστικών

Κάποιοι μυημένοι πιθανόν να το γνωρίζουν ήδη, κάποιοι, λιγότεροι, ίσως απλώς να το υποπτεύονται. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι ο ετήσιος Οδηγός Michelin για τα κορυφαία εστιατόρια της Ευρώπης προέρχεται από τη γνωστή εταιρεία ελαστικών! Ακούγεται περίεργο ένας κατασκευαστής ελαστικών να απονέμει τόσο σημαντικές διακρίσεις για γκουρμέ εστιατόρια, οι οποίες μάλιστα αποτελούν το διαβατήριο στην επιτυχία για κάθε επίδοξο Master Chef, ωστόσο να σας πληροφορήσουμε ότι η κυκλοφορία του εν λόγω οδηγού χρονολογείται από το 1900.

 

Guide Michelin: Η γκουρμέ πλευρά του αυτοκινήτου


Η αρχή είναι προφανές ότι έγινε στη Γαλλία, παρ' ότι εκείνη την εποχή τα αυτοκίνητα δεν ήταν ακόμη διαδεδομένα, με τη γαλλική εταιρεία να εστιάζει αρχικά στις πωλήσεις ελαστικών για ποδήλατα. Αυτό το στοιχείο δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τη Michelin, η οποία προχώρησε σε εκτύπωση 35.000 οδηγών με συμβουλές γύρω από τη χρήση του αυτοκινήτου και πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο πρατηρίων βενζίνης κ.ά.


Τα εν λόγω έντυπα μοιράστηκαν εντελώς δωρεάν σε αντιπροσώπους και υποψήφιους αγοραστές οχημάτων. Στόχος της Michelin ήταν να δώσει την απαραίτητη ώθηση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων, ώστε μελλοντικά να αυξηθεί και η αντίστοιχη ζήτηση για ελαστικά οχημάτων. Θέλοντας, λοιπόν, να πείσει για τη χρησιμότητα ενός αυτοκινήτου, άρχισε να προσθέτει σταδιακά στους οδηγούς της πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με ξενοδοχεία και εστιατόρια, δημιουργώντας επίσημα το Michelin Guide το 1923, ενώ από το 1936 τέθηκε σε εφαρμογή το γνωστό σύστημα αξιολόγησης από 1 έως 3 αστέρια.

 

 

 

Τα εν λόγω έντυπα μοιράστηκαν εντελώς δωρεάν σε αντιπροσώπους και υποψήφιους αγοραστές οχημάτων. Στόχος της Michelin ήταν να δώσει την απαραίτητη ώθηση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων, ώστε μελλοντικά να αυξηθεί και η αντίστοιχη ζήτηση για ελαστικά οχημάτων.


Για την ιστορία, στον φετινό Οδηγό Michelin Main Cities of Europe 2019, τα 2 αστέρια διατήρησε η Σπονδή, ενώ το 1 αστέρι τους διατήρησαν η Hytra, το Botrini's και το Βαρούλκο Seaside. Τη διάκριση Bib Gourmand διατήρησαν το Αθήρι, το Nolan και το Οικείο, ενώ για πρώτη φορά προτείνεται για BibGourmand το 7 Food Sins. Το Bib Gourmand αποτελεί τη διάκριση της Michelin για καλή ποιότητα και φαγητό με καλή αξία.


Για Michelin Plate προτείνονται και φέτος τα εστιατόρια GB Roof Garden, Electra Roof Garden, Premiere, 2 Mazi, Cookoovaya, CTC, Sushimou, Vezene και Άνετον, ενώ το 2019 για πρώτη φορά προτάθηκε για Michelin Plate και το Sense. Tο Michelin Plate χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018 και αναδεικνύει τα εστιατόρια στα οποία οι επιθεωρητές ανακάλυψαν ποιοτικό φαγητό. Με Michelin Plate τιμώνται όλα τα εστιατόρια που περιλαμβάνονται στον Οδηγό Michelin, στα οποία δεν έχουν απονεμηθεί αστέρια ή Bib Gourmand.


Σύμφωνα με τον Gwendal Poullennec, international director των Οδηγών Michelin: «Ο Οδηγός Main Cities of Europe καλύπτει 22 χώρες και προτείνει περισσότερα από 1.900 εστιατόρια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς φέτος προστέθηκαν το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας καθώς και το Ζάγκρεμπ και το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, προσφέροντας ακόμα περισσότερες επιλογές στους αναγνώστες μας στην Ευρώπη».

 

Guide Michelin: Η γκουρμέ πλευρά του αυτοκινήτου


Να σημειωθεί ότι συνολικά 7 εστιατόρια σε όλη την Ευρώπη διακρίθηκαν με 2 αστέρια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 92. Με μια νέα προσθήκη, τα εστιατόρια με την ανώτατη διάκριση (3 αστέρια) ανέρχονται πλέον σε 23. Επιπλέον, 44 νέα εστιατόρια διακρίθηκαν με 1 αστέρι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 382 για φέτος.


Στη σύγχρονη εποχή του ο Οδηγός Michelin Main Cities of Europe 2019 κυκλοφορεί στα αγγλικά και απευθύνεται κυρίως σε όσους ταξιδεύουν τακτικά σε όλη την Ευρώπη για επαγγελματικούς λόγους, ενώ, παράλληλα, είναι ιδανικός και για τους απλούς επισκέπτες. Περιλαμβάνει πληροφορίες για κάθε εστιατόριο και ξενοδοχείο και χρηστικές πληροφορίες για την κάθε πόλη, π.χ. χάρτες κ.ά.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

 

Αυτοκίνητο
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon