«Δεν είναι πολύ αργά ακόμα και για σένα»: O Nick Cave απαντά με επιστολή σε ομοφοβικό «οπαδό» του

«Δεν είναι πολύ αργά ακόμα και για σένα»: O Nick Cave απαντά με επιστολή σε ομοφοβικό «οπαδό» του Facebook Twitter
1

Στο διαδικτυακό φόρουμ που διατηρεί με τίτλο Red Hand Files και φιλοξενεί τακτικό διάλογο με τους οπαδούς του, o Nick Cave απάντησε με σπαρταριστό αλλά και ουσιαστικό τρόπο σε ακραία ομοφοβική χοντράδα ανώνυμου φαν. «Δεν πιστεύω ότι η ανωνυμία σου σε προστατεύει - έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν ψυχικά μονοπάτια που μας συνδέουν όλους και η αρνητικότητα που δημιουργούμε βρίσκει το δρόμο πίσω σε μας», γράφει ο Nick Cave στην επιστολή του.

Κατά καιρούς ο Nick Cave έχει απαντήσει πολλές φορές (επί μακρόν, συχνά) σε διάφορα ερωτήματα οπαδών του που υποβάλλονται στο site Red Hand Files. Πριν λίγες μέρες ένας Αμερικανός «οπαδός» του με την υπογραφή George (σκέτο) από Αλαμπάμα, του υπέβαλλε το εξής ερώτημα:

«Δεν βαριέσαι ποτέ με όλες αυτές τις υποκρίτριες χοντρές λεσβίες που τους αρέσει η μουσική σου; Προσωπικά μου αρέσει πολύ η μουσική σου, αλλά βρίσκω ανυπόφορους πολλούς από τους οπαδούς σου. Απλά αναρωτιέμαι αν έχεις κι εσύ την ίδια άποψη».

Απαντώντας του με εκτενή επιστολή, ο Κέιβ έγραψε μεταξύ άλλων:

«Ο Ιησούς είχε πει στον σταυρό, 'Κύριε συγχώρεσέ τους γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν'. Έχω την εντύπωση George ότι ο Ιησούς απευθυνόταν κατευθείαν σε σένα... Πριν από μερικές εβδομάδες, απαντώντας ένα άλλο ερώτημα, είχα υπερασπιστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να λένε ό,τι θέλουν. Είχα υπερασπιστεί ακόμα και το δικαίωμά τους να προσβάλλουν. Εμ ολίγοις, είχα υπερασπιστεί την ιδέα του ελεύθερου λόγου, η οποία μου φαίνεται ότι στις μέρες μας έχει πέσει σε δυσμένεια...»

«Η ιδέα της ελεύθερης έκφρασης μοιάζει να αποτελεί πλέον μοχλό διχασμού σε σημείο που κάποιος ο οποίος την υπερασπίζεται να συνδέεται (εντελώς περιέργως κατά τη γνώμη μου) πλέον με την άκρα δεξιά. Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι ακόμα κι αν έχουμε το δικαίωμα να λέμε ό,τι μας αρέσει, υπάρχουν επιπτώσεις γι' αυτά που λέμε».

«Σύμφωνα με τις αρχές της ελευθερίας του λόγου, George, σου έδωσα μια πλατφόρμα να πεις αυτό που ήθελες. Νομίζω πάντως – απλή υπόθεση κάνω – ότι το 99% των ανθρώπων που διάβασαν το ερώτημά σου, πιστεύουν ότι είσαι κάπως μαλάκας. Μπορεί να κάνω και λάθος. Μπορεί να είναι και περισσότεροι. Θα μου πεις ίσως: 'Και τι έγινε; Κανείς δεν ξέρει ποιος είμαι, οπότε ποιος θα με πειράξει;' Λάθος».

«Δεν πιστεύω ότι η ανωνυμία σου σε προστατεύει όπως δεν προστατεύει κανένα από τα troll μίσους που περιφέρονται στα social media. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν ψυχικά μονοπάτια που μας συνδέουν όλους και η αρνητικότητα που δημιουργούμε βρίσκει το δρόμο πίσω σε μας».

«Η ευκαιρία να συμπεριφερόμαστε καλύτερα μας δίνεται συνεχώς όπως και η δυνατότητα το επόμενο πράγμα που θα κάνουμε να είναι το καλύτερο και όχι το χειρότερο και το πιο καταστροφικό».

«Εν προκειμένω George, δεν είναι πολύ αργά ούτε για σένα. Αν κλείσεις τα μάτια σου απολογηθείς στους οπαδούς μου εδώ, ίσως – ποιος ξέρει; - όλη αυτή η αρνητική προσοχή που επιδιώκεις, να αρχίσει να διαλύεται. Πιστεύω ότι οι οπαδοί μου είναι αρκούντως έξυπνοι αλλά και επιεικείς ώστε να κατανοούν ότι τα λόγια σου φτάνουν μόνο μέχρι τα όρια της ατομικής εξέλιξης που θα επιτρέψεις στον εαυτό σου».

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Πολιτισμός / Μουσείο Prado: Tα αληθινά χρώματα της γλυπτικής φωτίζουν την «χρυσή εποχή» της Ισπανίας

Η έκθεση «Χέρι με χέρι: Γλυπτική και Χρώμα στην Ισπανική Χρυσή Εποχή», καταδεικνύει ότι ο δυτικός καλλιτεχνικός κανόνας δεν έκανε διακρίσεις σε βάρος ορισμένων καλλιτεχνών μόνο λόγω γεωγραφίας και φύλου, αλλά και λόγω των υλικών που χρησιμοποιούσαν
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια