Απορρίφθηκε από την κυβέρνηση το αίτημα που διατύπωσαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για αναβολή της συζήτησης διορισμού του διαδόχου της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Βασικό επιχείρημα των δύο κομμάτων ήταν πως εκκρεμεί η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγε η «έκπτωτη» τέως πρόεδρος Βασιλική Θάνου μετά την διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή για τα ασυμβίβαστα του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ειδικότερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών που συγκλήθηκε για την ακρόαση των προτεινομένων, Ιωάννη Λιανού, Καλλιόπης Μπενετάτου, Μαρίας Ιωαννίδου και Μαρίας Ιωάννας Ράντου, από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, για διορισμό στις θέσεις Προέδρου, Αντιπροέδρου και δύο τακτικών μελών - εισηγητών, αντίστοιχα, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και διατύπωση γνώμης, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αναστολή της συνεδρίασης έως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ για το αίτημα της κυρίας Θάνου που χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την καθαίρεσή της.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η κυρία Θάνου προκειμένου να μην προχωρήσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ μπορεί να καθυστερήσει έως και 4 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Με την κυβερνητική θέση συμφώνησαν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση που ζήτησαν να προχωρήσει η διαδικασία για τον για διορισμό στις θέσεις Προέδρου, Αντιπροέδρου και δύο τακτικών μελών - εισηγητών, αντίστοιχα, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως θα απέχει της ψηφοφορίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιτέθηκε στην κ. Θάνου αλλά και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη για τη ερώτηση που κατέθεσε για συγγενική σχέση προτεινόμενου μέλους στην Επιτροπή με την κόρη του αντιπροέδρου του ΣτΕ. Διάδοχος της Βασιλικής Θάνου ορίστηκε ο Γιάννης Λιανός με μεγάλη εμπειρία, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, σε θέματα ανταγωνισμού.
Εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζήτησε η κυρία Σοφία Σακοράφα του ΜεΡΑ25 για το τι θα γίνει εάν η τελική απόφαση του ΣτΕ επαναφέρει την απερχόμενη διοίκηση στην επιτροπή ανταγωνισμού.
Απαντώντας, ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών Θανάσης Μπούρας εξήγησε πως «εμείς λειτουργούμε ως επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είμαστε όλοι μέλη της επιτροπής. Λέει το 49Α του Κανονισμού της Βουλής στην παράγραφο 3 ότι η επιτροπή μας διατυπώνει γνώμη και στο δια ταύτα αναφέρει: εντός 5 ημερών από την υποβολή του βιογραφικού σημειώματος – αυτά υποβλήθηκαν την Παρασκευή και είμαστε ήδη στην 5η ημέρα – η επιτροπή συνέρχεται σε δημόσια συνεδρίαση και ακροάται τα προτεινόμενα μέλη και εντός 4 ημερών θα πρέπει η επιτροπή να διατυπώσει τη γνώμη της εγγράφως. Άρα εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αναβάλουμε, η κυβέρνηση είναι η επισπεύδουσα.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε «είμαστε τελείως αντίθετοι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και παρακαλούμε να μην γίνει δεκτή η πρότασή σας. Εμείς περιμέναμε την απόφαση του ΣτΕ επι της προσωρινής διαταγής. Αν την έδινε, η διαδικασία μας δεν θα προχωρούσε. Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα της προσωρινής διακοπής και αναγκαστικά προχωρούμε στις διαδικασίες και αυτό γιατί η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων θα πάρει από 2 εως 4 μήνες. Πρακτικά αυτό θα οδηγούσε σε μια κατάσταση χωρίς επιτροπή ανταγωνισμού και η αγορά θα λειτουργούσε χωρίς επιτροπή. Θα δημιουργούσαμε ένα τεράστιο κενό εξουσίας».
Παρεμβαίνοντας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε: «είναι προφανές ότι το ζήτημα που έθεσε ο κ. Κατρούγκαλος έχει νομική και πολιτική βάση γιατί δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο προηγούμενο. Δεν έχει υπάρξει καθαίρεση μελών επιτροπής με απόφαση κυβέρνησης και προσφυγή στο ΣτΕ και άρα η ανάγκη να διακοπούν οι εργασίες έως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ. Βεβαίως μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση πλην όμως αυτό ήταν σε γνώση της κυβέρνησης όταν με μια πολιτική προπέτεια επ' αυτού του ζητήματος επέσπευσε μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσει σε καθαιρέσεις πράγμα που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί. Το αίτημα που κατατέθηκε έχει βάση».
Επανερχόμενος ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε «Κενό κ. Γεωργιάδη δεν πρόκειται να υπάρξει καθώς έως ότου αποφασίσει το ΣτΕ μπορεί εκτελεί τα καθήκοντά της η προηγούμενη διοίκηση για ένα 3μηνο. Αν το ΣτΕ κρίνει παράνομη την καθαίρεση της προηγούμενης διοίκησης, θα σημαίνει ότι είναι παράνομη και η απόφαση της επιτροπής αλλά και όλων των αποφάσεων της επιτροπής ανταγωνισμού».