Financial Times για Μητσοτάκη: «Έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή».

Financial Times για Μητσοτάκη: «Έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή». Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή» σημειώνουν οι Financial Times σε άρθρο με τίτλο «Υπάρχουν λόγοι για μετρημένη αισιοδοξία στο θέμα της Ελλάδας».


Ειδικότερα, οι Financial Times συγκρίνουν την περίοδο της κρίσης χρέους που συγκλόνισε τη χώρα με την κατάσταση σήμερα αλλά και το πρόγραμμα της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία όπως γράφουν χαρακτηριστικά «έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή».

Στο άρθρο τονίζεται ότι «το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό όμως ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να χαλαρώσει» και ο αρθογράφος της βρετανικής εφημερίδας Τόνι Μπάρμπερ γράφει χαρακτηριστικά: «Σήμερα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν υφίσταται και οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Οι αρχές προχώρησαν στην άρση των capital controls, που είχαν επιβληθεί πριν από τέσσερα χρόνια. Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έφθασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιούλιο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2000. Οι εκλογές του Ιουλίου οδήγησαν στην άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία, το συντηρητικό κόμμα που έχει δεσμευθεί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής ευθύνης και διοικητικού εκσυγχρονισμού».

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «η εντυπωσιακότερη πτυχή της επιστροφής της Ελλάδας στη σταθερότητα είναι η ανθεκτικότητα της δημοκρατίας της. Πολλοί ξένοι υποστήριξαν ότι, στο απόγειο της κρίσης, η Ελλάδα κινδύνευε να υποκύψει στον ακραίο εξτρεμισμό.. Κι όμως το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή δεν κέρδισε ούτε μια έδρα στις εκλογές του Ιουλίου. Η Ελλάδα θεωρείται ορθώς πόλος σταθερότητας στα ταραγμένα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο».

Ο αρθρογράφος επίσης αναφέρει ότι «όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας εξαρτάται περισσότερο από τη διενέργεια τακτικών και ελεύθερων εκλογών. Εξίσου σημαντική είναι η ανεξαρτησία των κρατικών θεσμών, όπως του δικαστικού συστήματος και της Κεντρικής Τράπεζας.. Παρομοίως, ο κύριος Μητσοτάκης δεν πρέπει να χαλαρώσει στις προσπάθειές του να αναδιαμορφώσει τον δημόσιο τομέα, ενός τομέα που προκαλεί βαθιά ανησυχία στους ξένους πιστωτές και τους επενδυτές, η υποστήριξη των οποίων θα είναι απαραίτητη για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη».

Ο ίδιος επισημαίνει εντούτοις ότι «είναι ατυχές που η ανάκαμψη ξεκινάει την ώρα που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κόντρα άνεμο. Ακόμα, ωστόσο, και πριν εμφανιστούν τα σύννεφα στον ορίζοντα, η Ελλάδα δεν ανέκαμπτε από την κρίση χρέους με το σθένος άλλων πληγεισών οικονομιών της Ευρωζώνης όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας».

«Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή ανακοινώνοντας περικοπές φόρων στις επιχειρήσεις και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η προώθηση του Ελληνικού, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής γύρω από τον πρώην διεθνή αερολιμένα της Αθήνας» υπογραμμίζει επίσης η εφημερίδα.

«Δεδομένου ότι ο κύριος Μητσοτάκης θα εμμείνει στα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του, οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας μειώνοντας τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούνται από την κυβέρνηση, αφού η χώρα εξήλθε πέρυσι από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να βρεθεί σε μια βιώσιμη πορεία μεγαλύτερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Ένα αμοιβαίος συνδυασμός μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και βοήθειας των πιστωτών είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσει εκεί» καταλήγει το άρθρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου Μητσοτάκη: Τι είπαν για διμερή συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγει

Πολιτική / Συνάντηση Νετανιάχου Μητσοτάκη: Τι είπαν για διμερή συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγει

Αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το Γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού
LIFO NEWSROOM
Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας, διαμηνύει η κυβέρνηση

Πολιτική / Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας, διαμηνύει η κυβέρνηση

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκείται κεντρικά, δηλώνει με έμφαση το Μαξίμου προς βουλευτές και υπουργούς που ζήτησαν αυξήσεις στους μισθούς πυροσβεστών, λιμενικών και αστυνομικών
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Στη Σύνοδο θα μετάσχει η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε., η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και χώρες εκτός Ε.Ε.
LIFO NEWSROOM
Εθνικιστικές κορώνες Πλεύρη για το σύνθημα στην παρέλαση: Τι να φωνάζουν, «περνά, περνά η μέλισσα;» και «μικρό μου πόνι»;

Πολιτική / Εθνικιστικές κορώνες Πλεύρη για το σύνθημα στην παρέλαση: Τι να φωνάζουν, «περνά, περνά η μέλισσα;» και «μικρό μου πόνι»;

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δικαιολόγησε απολύτως τα συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση και για τα οποία έκανε παρέμβαση η Τουρκία
LIFO NEWSROOM