Διπλωματικές πηγές σχολίασαν την είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για εκβιασμό.
«Η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια», ανέφεραν.
Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες καθώς και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης πως η Τουρκία εκβίασε την Λιβύη για να συναινέσει στην υπογραφή της παράνομης συμφωνίας με την αποστολή όπλων, προσθέτοντας η ελληνική έχει στη διάθεσή της στοιχεία και γνωρίζει με ποιο φορτηγό πλοίο έγινε η παράδοση τεθωρακισμένων στην Τρίπολη καθώς και την ημερομηνία αλλά και τη διαδρομή που το πλοίο ακολούθησε.
Η εκτίμηση των διπλωματικών πηγών είναι ότι η Τουρκία δεν κατάφερε πολλά πράγματα, αλλά απέδειξε ότι είναι επαγγελματίας παραβάτης. «Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση.Ποιο το κεκτημένο της Τουρκίας πέρα του ότι επιβεβαιώνει πως είναι ταραξίας;», τονίζουν οι διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θεωρεί ότι το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ε.Ε σε βάρος της Λιβύης είναι κάτι που εξετάζεται αλλά προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να το προχωρήσει. Σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές ορίζονται από τις συνταγματικές υποχρεώσεις της χώρας, εννοώντας ότι καμία τουρκική πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή