Η Ιταλία δημιουργεί το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της Ευρώπης χωρίς πλαστικά.
Συγκεκριμένα, ένα ιταλικό χιονοδρομικό κέντρο επιχειρεί να γίνει το πρώτο στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει το πλαστικό. Η χρήση πλαστικής φιάλης, σακούλας, μαχαιροπήρουνων, πιάτων, φλυτζανιών και πολλών άλλων ειδών θα απαγορεύεται στο εξής στο μικρό χιονοδρομικό θέρετρο στο Val di Sole του Τρεντίνο.
Το χιονοδρομικό κέντρο Pejo 3000 προσέλκυσε 137.000 σκιέρ τον περασμένο χειμώνα και διαθέτει τρεις εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούν πλέον πλαστικά αντικείμενα.
Αφορμή για την κατάργηση των πλαστικών υπήρξε η ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας μικροπλαστικών σε παγετώνα που βρίσκεται κοντά στο κέντρο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έφτασαν εκεί από τα ρούχα και τον εξοπλισμό των σκιέρ. Τα μικροπλαστικά διασπώνται πολύ δύσκολα, λόγω και του εξαιρετικά μικρού μεγέθους τους. Επιβιώνουν για δεκαετίες και περνούν στην τροφική αλυσίδα, με δυσμενείς επιπτώσεις, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Πρόκειται για το πρώτο μέρος ενός πρότζεκτ που αποσκοπεί να καταστήσει την περιοχή του Pejo 3000 πιο βιώσιμη στις Άλπεις, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του τουριστικού θέρετρου.
Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από μια μελέτη των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και του πανεπιστημίου Bicocca τον Απρίλιο, η οποία αποκάλυψε ότι στην επιφάνεια ενός από τους μεγαλύτερους παγετώνες της ιταλικής αλπικής κοιλάδας, υπήρχαν πλαστικά σωματίδια 131-162 μέτρων, ίνες και πολυαιθυλένιο.
«Οι πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στον περιορισμό της χρήσης πλαστικών προϊόντων είναι αναγκαίες και θα πρέπει να εφαρμόζονται στις Άλπεις» εξηγεί ο Κριστιάνο Κασαρότο, επιστήμονας από το μουσείο φυσικών επιστημών στο Τρέντο.
Οι ιθύνοντες του θέρετρου, το οποίο διαθέτει πίστες 12 μίλιων και επτά τελεφερίκ, σχεδιάζουν επίσης τη βελτίωση της συλλογής των αποβλήτων, την ανακύκλωση και την χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Η ευρύτερη κοιλάδα του Pejo χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω τριών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, ενώ τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τα δημόσια κτίρια θερμαίνονται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που τροφοδοτείται με απορρίμματα από τοπικές δασικές επιχειρήσεις.
«Σκεφτόμαστε το περιβάλλον, τον αντίκτυπο στις μελλοντικές γενιές αλλά και την ανταγωνιστικότητα στην περιοχή. Η βιωσιμότητα είναι ένα πλεονέκτημα που πρέπει να αναπτύξουμε και πρέπει να είμαστε σοβαροί σε ό, τι κάνουμε, αντί να προαναγγέλλουμε δράσεις χωρίς να περνάμε στην πράξη» σημείωσε ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου.
Με πληροφορίες από Guardian