Έκκληση από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Μην ανάβετε τζάκια - Υπάρχει κίνδυνος

Έκκληση από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Μην ανάβετε τζάκια - Υπάρχει κίνδυνος Facebook Twitter
Η ελληνική αντικαρκινική εταιρεία προειδοποιεί για το τζάκι (EUROKINISSI)
17

Για τους σοβαρότατους κινδύνους που ενέχει το άναμμα τζακιών, προειδοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, καλώντας τους πολίτες να μην τα χρησιμοποιούν.

Με ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες και την Πολιτεία η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση τζακιού: «Καθώς διανύουμε περίοδο με αρκετό κρύο πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε το τζάκι για να ζεσταθείτε, είτε γιατί θέλετε να απολαύσετε μία αίσθηση θαλπωρής (να δώσετε μία νότα γραφικότητας στη ζωή σας), είτε γιατί σας είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει!», σημειώνουν οι συντάκτες.

Όπως εξηγούν, η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων(PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε».

Όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σε όσους είναι εκτεθειμένοι σε αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. «Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων».

Μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα

 

«Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή. Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά γραφικότητα σε αυτή την αίσθηση, απλά πρέπει να την εκλάβετε ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανοιχτή αυτή επιστολή που καταλήγει σε έκκληση προς όλους μας:

«Αγαπητοί συμπολίτες,

σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων. Για την προστασία της υγείας σας, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (π.χ. καρκινοπαθείς, άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, έγκυες, βρέφη, παιδιά και ηλικιωμένοι) αλλά και όλων των συμπολιτών σας.

»Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας (σε σχέση με το καλοριφέρ), η αγορά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας, θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη γλισχρή οικονομία που επιτυγχάνεται από την καύση ξύλων.

Ας μην αφήσουμε την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες εντυπώσεις να μας βλάπτουν.

Ας μη γίνετε εσείς αιτία κακού για τον εαυτό σας και για τους άλλους».

«Αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει»

Η επιστολή απευθύνεται και προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των πολιτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως το κράτος υπάρχει για να προάγει την ευημερία των πολιτών του. «Η προστασία της υγείας αποτελεί πρωτεύον καθήκον του. Εσείς ως δημοκρατικά εκλεγμένοι οφείλετε άμεσα να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να σταματήσει η αλόγιστη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την καύση τζακιών στις πόλεις του κέντρου ή της περιφέρειας» αναφέρει η ΕΑΕ.

«Επειδή δε σε εσάς έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να λαμβάνετε «καταναγκαστικά μέτρα», αφού αρχικά ενημερώσετε τον πληθυσμό για τους κινδύνους της ρύπανσης από την καύση ξύλων, παρακαλείστε να προχωρήστε σε:

● νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα και προνοήστε για τους ελέγχους και τις αναλογούσες ποινές στους παραβάτες.

● απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής (και σε άλλες πόλεις) όταν σ' αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών.

● παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών. Η επένδυση σε μία τέτοια πρακτική αποτελεί ένα επίδομα υγείας που το χρωστάτε στους κατοίκους των πόλεων και που οφείλετε εκ της θέσης και αποστολής σας να εκπληρώσετε. Και σε οικονομικούς όρους είναι μία επένδυση σήμερα που θα αποφέρει άμεσα και απώτερα ευνοϊκά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία».

«Να τονιστεί ότι αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει, γιατί με την πράξη του αυτή, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα. Αν η απαγόρευση του καπνίσματος ορθώς προωθήθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα, γεννάται η απορία -που θα μετατραπεί σε αγανάκτηση- πώς η Πολιτεία αδιαφορεί γι' αυτήν την μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παθητική έκθεση τόσων πολλών πολιτών στους ρύπους από την καύση ξύλων».

Ελλάδα
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Τις τελευταίες δεκαετίες, στις σύγχρονες πολυκατοικίες δύο πράγματα έπρεπε οπωσδήποτε να έχουν τα διαμερίσματα. Θέση στάθμευσης αυτοκινήτου στην πυλωτή και τζάκι!...Πριν λίγα χρόνια, κατόπιν επιστημονικών, πολεοδομικών μελετών οι πυλωτές στις περισσότερες πολυκατοικίες κρίθηκαν επικίνδυνες ως παράγοντας αστάθειας σε περιπτώσεις σεισμών.Το ζήτημα ξεχάστηκε ή «θάφτηκε». Φοβάμαι πως το ίδιο θα συμβεί και με τα τζάκια των διαμερισμάτων.Είναι απαράδεκτο όταν σε πολυκατοικίες λειτουργεί η κεντρική θέρμανση (φυσικού αερίου ή πετρελαίου), ταυτόχρονα να ανάβονται και τα τζάκια χάριν αισθητικής.Αρκετές πολυκατοικίες που τα διαμερίσματα (αν όχι όλα, τα περισσότερα) διαθέτουν τζάκι, έχουν σταματήσει να προμηθεύονται πετρέλαιο προκειμένου να μειωθεί το κόστος κοινοχρήστων εφόσον υπάρχουν τα τζάκια (παρότι δεν ζεσταίνουν όλο το διαμέρισμα).
Αν εννοείς το φυσικό αέριο όπου οι νέες κατασκευές όντως έχουν αυτόνομη παροχή/μετρητή για κάθε διαμέρισμα, έτσι είναι. Το τζάκι, τζάκι...Το δίκτυο φυσικού αερίου είναι ακόμα περιορισμένο και σε αρκετές περιοχές της Αθήνας δεν έχει αναπτυχθεί με αποτέλεσμα πάρα πολλές πολυκατοικίες είτε κεντρικού συστήματος θέρμανσης (που δέχεται φ. αέριο), είτε αυτόνομων παροχών φ. αερίου, να μην μπορούν να κάνουν χρήση του.
Παρακαλώ, Μπορεί κάποιος να αναφέρει το link στο οποίο φαίνεται η ανάρτηση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με την συγκεκριμένη επιστολή.Μπαίνω στα site www.cancer-society.gr και δεν την βρίσκω πουθενά αναρτημένη.Ευχαριστώ, καλή συνέχεια.
Θυμάμαι 9 στα 10 σχόλια εδώ στη lifo πριν λίγα χρόνια που είχε ντουμανιάσει η Αθήνα και δεν μπορούσα να περιμένω ούτε δέκα λεπτά στη στάση λόγω δύσπνοιας ότι φταίει ο Έλληνας για το είδος του ξυλου που χρησιμοποει και κατά τα άλλα το τζάκι είναι ακίνδυνο. Πάρτε το χαμπάρι επιτέλους και ακούστε την επιστημονική κοινότητα ή τουλαχιστον σε όσους έχουν σοβαρό πρόβλημα υγιείας εξαφανιστειτε απο μπροστα τους με το τσιγάρο σας ή το οικολογικό τζάκι σας
Η αλήθεια είναι ότι και στο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες συμβουλές προς τους πολίτες, αλλά νομίζω πρώτη φορά τόσο έντονες. Πιστεύω πως μετά και από αυτό θα πρέπει η πολιτεία να παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση. Ας το πάρουμε αποφαση: το τζάκι βλάπτει την υγεία και ταυτόχρονα είναι πολύ ακριβοτερο από άλλες μορφές θέρμανσης.
Καλησπέρα. Ίσως να ήταν ωφέλιμο να έρθει σε επαφή η συγκεκριμένη εταιρεία ( η αντικαρκινική) με την άλλη εταιρεία (την παθολογική-καρδιολογική) η οποία μέχρι πρόσφατα ενημέρωνε και ενημερώνει για πολλούς θανάτους ετησίως από το κρύο, ή την προσπάθεια των περισσότερων ανθρώπων (φτωχών και νεόπτωχων) να ζεσταθούν με τρόπους εντελώς ακατάλληλους, επικίνδυνους και μεσαιωνικούς. Κατανοώ ότι όσα αναφέρονται είναι η αλήθεια και μάλιστα η επιστημονική. Όμως όταν οι περισσότεροι από εμάς πληρώσαμε υψηλότατους φόρους και τοποθετήσαμε ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις καύσης πετρελαίου και τις χρησιμοποιούσαμε για ζέστη δεκαετίες τώρα πληρώνοντας το πετρέλαιο τριάντα πέντε (0,35) έως πενήντα (0,50) λεπτά του ευρώ το λίτρο πετρελαίου και η τιμή του υπερδιπλασιάστηκε από τους υπεύθυνους εδώ και έντεκα περίπου χρόνια, νομίζω ότι είναι εντελώς παράλογο να αναζητούνται οι ευθύνες σε όσους αναγκάζονται να βρουν οικονομικότερους τρόπους για να ζεσταθούν. Η θέρμανση ΔΕΝ είναι επιλογή. Είναι φυσική ανάγκη. Χρήσιμο και ωφέλιμο επιστημονικά αλλά και κοινωνικά, είναι νομίζω να αναζητούμε τα αίτια και όχι τα συμπτώματα.
δυστυχώς δεν είναι μόνο τα τζάκια. Πολλά σπίτια έχουν ξυλόσομπες γιατί δεν έχουν άλλη δυνατότητα θέρμανσης, και καίνε και ό,τι βρουν μπροστά τους. Οι απαράδεκτοι φόροι του πετρελαίου θέρμανσης ήταν ό,τι χειρότερο θεσπίστηκε στα χρόνια της κρίσης.
Και με τα ενεργειακά τζάκια καίνε ό, τι βρουν μπροστά τους. Και αν εσύ ο γείτονας τύχει να βγεις έξω εκείνη την ώρα - ακόμη και στα 30 μέτρα απόσταση -, σχεδόν λιποθυμάς από τον τοξικό καπνό, αφού καίγονται βαμένα και βερνικωμένα ξύλα παλιών επίπλων κλπ. Ενώ - από όσο έχω καταλάβει - η μόλυνση του αέρα στο σπίτι αυτό, είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη. ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ !Και δεν γίνεται καμία ιδιαίτερη μνεία για αυτό στην ανακοίνωση της Αντικαρκινικής.Η οποία - επαναλαμβάνω - είναι άχρηστη τώρα που έχουμε 0 βαθμούς. ΕΊΝΑΙ ΑΡΓΆ !
Κανονικά τζάκια σε νέες κατασκευες επρεπε να έχουν φόρο 1000%.επιτελους ειναι γελοίο κ επιζήμιος το θέαμα σε αστικές περιοχές της νότιας Ελλάδας αξίας αγοράς εκατοντάδων χιλιαδων ευρώ το τζάκι.
«Αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, δεν είναι δικαίωμα του να το κάνει» Πηγή: www.lifo.grΚατ' αρχήν, είναι εντυπωσιακά όσα λέγονται.Αλλά γιατί την τελευταία ώρα, για να μην πω κατόπιν εορτής ;Οι επιστήμονες για να είναι χρήσιμοι, πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα. Προσωπικά, δεν είχα ξανακούσει τέτοια έντονη ανακοίνωση.Αν αυτό ισχύει και σε άλλους, δεν μπορεί οι της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας να μιλάνε σαν ανεύθυνοι πολιτικοί, ούτε και να κουνάνε το δάχτυλο.Και σε τελευταία ανάλυση, τι προτείνουν εναλλακτικά ;
Πάλι καλά που γράφουν και για το εσωτερικό του σπιτιού, γιατί ο εξωτερικός χώρος δεν είναι επιχείρημα για τον Έλληνα. Οι "άλλοι" ας κόψουν τον λαιμό τους, να πάθουν καρκίνο, που δεν θα ανάβω εγώ το τζάκι μου για τους "άλλους". Αυτοί είμαστε, ίσα ίσα αν πεις στον Έλληνα μόνο για τους "άλλους", μπορεί να λειτουργήσει σαν κίνητρο για να ανάβει το τζάκι περισσότερο!!! Χωρίς καμμία διάθεση υπερβολής, έτσι θα γινόταν.