Ενώ ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να διχάζει τους Αμερικανούς, μία μεγάλη έρευνα από ίδρυμα των ΗΠΑ σκιαγραφεί την εικόνα του Αμερικανού προέδρου σε 33 χώρες του εξωτερικού.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό κέντρο Pew, με έδρα την Ουάσινγκτον. Δείγμα της έρευνας, που διεξήχθη πέρυσι, από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, αποτέλεσαν 37.000 πολίτες σε 33 χώρες. Μόλις το 29% του δείγματος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ. Το ερευνητικό κέντρο αναφέρει ότι το εντυπωσιακά χαμηλό ποσοστό οφείλεται στην εξωτερική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ. Οι πολιτικές του αναφορικά με τους δασμούς, το κλίμα, τη μετανάστευση αλλά και το Ιράν παραμένουν παγκοσμίως μη δημοφιλείς. Ωστόσο, με μέσο ποσοστό αποδοχής 41% στις 33 χώρες που εξετάστηκαν, οι συμμετέχοντες στάθηκαν θετικά απέναντι στις διαπραγματεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ παραμένουν δημοφιλείς ανάμεσα στους ερωτηθέντες με τις θετικές γνώμες ωστόσο να έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με την περίοδο όπου ένοικος του Λευκού Οίκου ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με το ίδρυμα Pew κάποιες αυξητικές τάσεις ίσως οφείλονται, σε έναν βαθμό, στη συμπάθεια που εκφράζεται από τους υποστηρικτές του δεξιού λαϊκισμού σε μία σειρά από χώρες. Το Ισραήλ, με ποσοστό 83% βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κρατών που βλέπουν θετικά τις ΗΠΑ. Στο Μεξικό, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική οι γνώμες για τις ΗΠΑ είναι αρνητικές. Στην Τουρκία μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες έχει θετική γνώμη για τις ΗΠΑ.
Στην έρευνα ζητήθηκε η άποψη των πολιτών για άλλους τέσσερις ηγέτες πέρα από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο λόγος για τους προέδρους Σι Τζινπίνγκ, Εμανουέλ Μακρόν, Βλαντιμίρ Πούτιν και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκέντρωσε τις περισσότερες αρνητικές γνώμες, με τους πολίτες να στέκονται επίσης επιφυλακτικά απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν και τον πρόεδρο Σι. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Τραμπ είναι δημοφιλής ανάμεσα στους δεξιούς ψηφοφόρους, ωστόσο, ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του ξεπερνά το 50% μόλις σε έξι χώρες.
Ποιες χώρες συμπαθούν τον Ντόναλντ Τραμπ
Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ χαίρει εμπιστοσύνης σε μία σειρά από χώρες. Ο ίδιος είναι δημοφιλείς σε αφρικανικά κράτη, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε επιτεθεί φραστικά εναντίον τους. Η Κένυα και η Νιγηρία στέκονται θετικά απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο, σημειώνεται ωστόσο ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται στην κορυφή της παροχής οικονομικής βοήθειας από τις ΗΠΑ. Το Pew σημειώνει πως οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής εκφράζουν παραδοσιακά θετική γνώμη για τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, ήταν ο πρώτος ηγέτης της υποσαχάριας Αφρικής που προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο το 2018, ενώ οι ΗΠΑ πούλησαν στην αφρικανική χώρα δώδεκα στρατιωτικά αεροσκάφη κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Η εμπιστοσύνη που εξέφρασαν οι Φιλιππίνες στον Ντόναλντ Τραμπ δεν εντυπωσιάζει τους ερευνητές, δεδομένου του θαυμασμού του Αμερικανού προέδρου για τον ομόλογό του, Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Το 2017 ασκήθηκε έντονη κριτική στον Τραμπ όταν ανέφερε ότι ο Ντουτέρτε κάνει «εκπληκτική δουλειά για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στη χώρα του». Από την ανάδειξή στην προεδρία της χώρας το 2016, ο Ντουτέρτε έχει ενθαρρύνει την χωρίς δίκη εκτέλεση ατόμων που εμπλέκονται σε κυκλώματα ναρκωτικών με τους αντιπάλους του να κάνουν λόγο για υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτε και η στάση του Ισραήλ προκαλεί έκπληξη. Ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ η κυβέρνηση Τραμπ, τον Μάρτιο του 2019, αναγνώρισε τα υψίπεδα του Γκολάν ως κομμάτι του Ισραήλ.
Σύμφωνα με την έρευνα υπάρχει ξεκάθαρη έλλειψη εμπιστοσύνης στην εξωτερική πολιτική του Τραμπ σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν έρευνες του ίδιου ινστιτούτου από το 2002, οι απαντήσεις σχετίζονται με τις κομματικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων. Ο πρόεδρος Μπους, που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο πριν τον Μπαράκ Ομπάμα, σημείωσε επίσης χαμηλά ποσοστά κατά τη θητεία του.
Με πληροφορίες από ΒΒC
σχόλια