Οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους ώστε να περιορίσουν τα είδη των ζώων που επιβιβάζονται στα αεροπλάνα δωρεάν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, το δικαίωμα στη δωρεάν μεταφορά θα περιοριστεί στους εκπαιδευμένους σκύλους που εξυπηρετούν ΑμεΑ. Το σχέδιο έρχεται ως απάντηση σε αυξανόμενα περιστατικά όπου επιβάτες ζητούν να μεταφέρουν μαζί τους τα ζώα τους υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «ζώα βοήθειας».
Η πρόταση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν επικυρωθεί. Ανάμεσα σε άλλες αλλαγές η πρόταση αναφέρει πως στα «ζώα συναισθηματικής υποστήριξης» δεν αναγνωρίζεται το ίδιο καθεστώς σε σχέση με τα «ζώα βοήθειας». Παρότι οι επιβάτες θα μπορούν να έχουν μαζί τους ζώα για συναισθηματική υποστήριξη η νέα πρόταση προϋποθέτει ότι τα ζώα αυτά θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί. Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ χαιρέτησαν την πρόταση.
Σημειώνεται πως οι εταιρείες είχαν πραγματοποιήσει έκκληση για μέτρα καθώς, όπως ανέφεραν, ένας αυξανόμενος αριθμός ζώων ταξιδεύει στις καμπίνες των αεροπλάνων, γεγονός που οδήγησε σε παράπονα ενώ σημειώθηκαν περιστατικά όπως δαγκώματα. «Οι αεροπορικές εταιρείες επιθυμούν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα να απολαμβάνουν μία ασφαλή και άνετη ταξιδιωτική εμπειρία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Nicholas Calio εκπρόσωπος της ένωσης Airlines for America εκφράζοντας την πεποίθηση πως η πρόταση αυτή θα εξασφαλίσει «μια περισσότερο ασφαλή και υγιή» ταξιδιωτική εμπειρία για όλους.
Όπως αναφέρει το BBC, η πρόταση αυτή, αν τελικά υπερψηφιστεί, θα φέρει τις ΗΠΑ πιο κοντά στη Βρετανία που δεν αναγνωρίζει τα «ζώα συναισθηματικής υποστήριξης». Μόνο σκύλοι-οδηγοί, και σκύλοι που βοηθούν τα ΑμεΑ επιτρέπονται στις βρετανικές πτήσεις. Στις ΗΠΑ, επιβάτες που προσπαθούν να πάρουν μαζί τους στην καμπίνα του αεροπλάνου, γαλοπούλες, παγόνια και σκίουρους επέστησαν την προσοχή στο ζήτημα και ως αποτέλεσμα, πολλές αεροπορικές εταιρείες πήραν μόνες τους αυστηρότερα μέτρα περιορισμού.
Για παράδειγμα, η American Airlines, απαγορεύει την πτήση μαζί με βατράχια, κουνάβια, σκαντζόχοιρους και κατσίκες ακόμα και αν πρόκειται για «ζώα θεραπείας». Το 2018 η Delta ανέφερε ότι μερικοί επιβάτες προσπάθησαν να πετάξουν με γαλοπούλες, πόσουμ, και αράχνες.
Μεταξύ άλλων η πρόταση του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τον αριθμό των ζώων που οι επιβάτες θα μεταφέρουν, αλλά και να ζητούν σχετικά έγγραφα.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια