Παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν συνηθίζει να επισκέπτεται πολιτιστικά αξιοθέατα κατά τη διάρκεια των διπλωματικών ταξιδιών του, έκανε μία εξαίρεση για το εμβληματικό Ταζ Μαχάλ.
Το ζεύγος Τραμπ έκανε μια στάση στην πόλη Άγκρα για να επισκεφθεί το εντυπωσιακό μνημείο, που χτίστηκε τον 17ο αιώνα από τον Μογγόλο αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν ως μαυσωλείο για την αγαπημένη βασίλισσά του Μουμτάζ Μαχάλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η Πρώτη Κυρία και οι συνεργάτες τους είχαν μια αποκλειστική περιήγηση στο Ταζ Μαχάλ, όπου έβγαλαν φωτογραφίες με φόντο το Ταζ Μαχάλ και περιηγήθηκαν στο συγκρότημα, με τη συνοδεία ενός ξεναγού που τους ενημέρωσε για την ιστορία του μνημείου και την αρχιτεκτονική του.
Όμως, δεν είναι οι μόνοι που τίμησαν τον εμβληματικό «μνημείο αγάπης». Κατά καιρούς πολλοί διάσημοι έχουν περάσει από το συγκρότημα κτισμάτων, φωτογραφιζόμενοι με φόντο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία του πλανήτη.
Η πιο διάσημη από τις φωτογραφίες είναι εκείνη με την πριγκίπισσα Νταϊάνα που κάθεται μόνη της στο μαρμάρινο παγκάκι μπροστά από το επιβλητικό μαυσωλείο.
Επισκέφτηκε το μνημείο της Άγκρα τον Φεβρουάριο του 1992 ενώ ο σύζυγός της, πρίγκιπας Κάρολος βρισκόταν σε διπλωματική επίσκεψη αλλού στην πόλη. Το σημείο έμεινε γνωστό ως το «παγκάκι της Νταϊάνα» ενώ η φωτογραφία ερμηνεύτηκε από πολλούς ως η απόδειξη της μοναξιάς που ένιωθε η Νταϊάνα στον γάμο της.
Περίπου ένα τέταρτο του αιώνα μετά, το 2016, ο γιος της και η σύζυγός του φωτογραφήθηκαν στο ίδιο εκείνο ιστορικό παγκάκι.
«Νιώθει εξαιρετικά τυχερός που επισκέφτηκε ένα μέρος όπου η ανάμνηση της μητέρας του διατηρείται ζωντανή από τόσους ταξιδιώτες» είχε αναφέρει τότε ο γραμματέας επικοινωνίας των Κέιμπριτζ.
«Είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό απ'ό,τι περίμενα. Είναι ασύλληπτο το τι μπορούν να χτίσουν οι άνθρωποι - και σε τι μας οδηγεί η αγάπη να χτίσουμε» δήλωνε το 2015 ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος όπως έγραψε στην ανάρτησή του, επρόκειτο για ένα μνημείο που πάντα ήθελε να δει και του προκάλεσε δέος.
Πολύ προτού οι σέλφι γίνουν μόδα, ο Τζορτζ Χάρισον είχε αυτο-φωτογραφηθεί μπροστά από το μνημείο που επισκέφτηκε το 1966, σε ηλικία 23 χρόνων. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο Χάρισον επισκέφτηκε και την τότε Βομβάη (σημερινό Μουμπάι) και το Δελχί όπου και αγόρασε ένα παραδοσιακό ινδικό σιτάρ.
Πριν από είκοσι χρόνια, τον Οκτώβριο του 2000, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε το μαυσωλείο με την τότε σύζυγό του, Λουντμίλα - από την οποία πήρε διαζύγιο το 2013, μετά από 30 χρόνια γάμου.
Η επίσκεψη του είχε συνοδευτεί με την υπογραφή διακήρυξης «στρατηγικής συνεργασίας» με την Ινδία.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια