Μέσω μίας έκθεσης, σε μουσείο της Ουάσινγκτον, με ψηφιακές και VR αναπαραστάσεις των αρχαίων πόλεων που ισοπέδωσε η βία και ο πόλεμος στο πέρασμα των δεκαετιών, επιχειρείται να τονιστεί η σπουδαιότητα διατήρησης της ιστορίας.
Η αρχαία πόλη της Παλμύρας στη Συρία, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ήταν κομβικό εμπορικό κέντρο κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Για αιώνες αποτελούσε τη ζωντανή απόδειξη του μεγαλείου των αυτοκρατοριών που την εποίκισαν. Κι έπειτα, ήρθε το Ισλαμικό Κράτος. Η τρομοκρατική οργάνωση κατέστρεψε μεγάλο μέρος των ιστορικών μνημείων, στο πλαίσιο της προπαγάνδας και της ιδεολογίας του ολέθρου.
Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Χαλέπι της Συρίας, αλλά και στη Μοσούλη του Ιράκ. Τα ιστορικά αυτά μνημεία έγιναν θύματα των εμφυλίων και των βίαιων συγκρούσεων - οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.
Τώρα, οι επισκέπτες της Πινακοθήκης Άρθουρ Μ. Σάκλερ στην Ουάσινγκτον έχουν την ευκαιρία να μεταφερθούν εικονικά στις άλλοτε ακμάζουσες αυτές πολιτείες, θαυμάζοντας τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της Σουκ (αγοράς) του Χαλεπιού, του Ναού του Βάαλ στην Παλμύρα, του εμβληματικού μιναρέ του μεγάλου τζαμιού Αλ Νούρι της Μοσούλης, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Πανάρχαιες πόλεις: Ένα εικονικό ταξίδι από την Παλμύρα στη Μοσούλη».
Το Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου σε συνεργασία με την UNESCO και τη Ubisoft ανακατασκεύσαν ψηφιακά τις πόλεις - μνημεία, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σπουδαιότητα διατήρησης της ιστορίας.
«Η έκθεση δεν έχει στόχο τόσο να προσφέρει λύσεις, παρά να ευαισθητοποιήσει σε θέματα που αφορούν το μέλλον της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς»εξηγεί η έφοροςAurélie Clemente-Ruiz του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου, προσθέτοντας: «Οι νέες τεχνολογίες καθιστούν εφικτό τόσο το να υπενθυμίσουμε στον κόσμο την ομορφιά των μνημείων που έχουν χαθεί, όσο και αναλογιστούμε το μέλλον τους».
Με πληροφορίες από smithsonianmag.com
σχόλια