Μητσοτάκης: Δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μητσοτάκης: Δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετείχε σε συζήτηση σε γερμανικό think tank (Πηγή φωτό ΑΠΕ-ΜΠΕ)
0

«Λάβαμε τη σωστή απόφαση να προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας German Council on Foreign Relations.

Ο πρωθυπουργός μετείχε σε συζήτηση, που οργάνωσε το think tank στο Βερολίνο και αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα, με τη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών. «Περάσαμε πολλές άγρυπνες νύχτες τις τελευταίες μέρες. Αντιμετωπίσαμε μια ασύμμετρη απειλή. Πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στα σύνορα πήραν εντολές ή αναγκάστηκαν να πάνε εκεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν δέχομαι μαθήματα από την Τουρκία σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε και καυτηρίασε τα fake news, σχολιάζοντας ότι διοχετεύονται οργανωμένα από την Τουρκία.

«Θα απαντήσουμε με ισχύ σε όποια πρόκληση»

«Ήμουν πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις της Τουρκίας του τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα η υπογραφή της Συμφωνίας με τη Λιβύη ήταν ιδιαίτερα προκλητική για την Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε μια ουσιαστική διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη Διεθνή Δικαιοδοσία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό που συνέβη τις τελευταίες δέκα ημέρες έκανε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πιο δύσκολες. Γι' αυτό είναι απαραίτητο η Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα κρατεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας: «Είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μαζί αλλά όχι υπό συνθήκες εκβιασμού όπως αυτός που αποπειράθηκε να επιβάλλει η Τουρκία στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ. Δεν είμαστε ποτέ αυτοί που προκαλούν αλλά θα απαντήσουμε με ισχύ σε οποιαδήποτε πρόκληση».

«Γιατί ξοδεύουμε τόσα στην Άμυνα; Γιατί γείτονάς μας είναι η Τουρκία, όχι η Δανία. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Γι' αυτό ξοδεύουμε τόσα για εξοπλισμούς. Θα προτιμούσα να ξοδεύω 1%. Δυστυχώς η Τουρκία δεν είναι Δανία», είπε σε άλλο σημείο.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ