Ένα εναλλακτικό κοινωνικό νόμισμα, ο οβολός, κυκλοφορεί στην Πάτρα, κάτω από τη μύτη του ευρώ. Εμπνευστής της ιδέας και πρόεδρος του οβολού είναι ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογιονικολός που έχει δημιουργήσει και προφίλ στο facebook την Πρωτοχρονιά του 2009. Οι φίλοι του οβολού στο facebook έφτασαν τις 4 χιλιάδες ενώ αυτή τη στιγμή συναλλάσσονται με το εναλλακτικό νόμισμα μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγών www.ovolos.gr 1300 μέλη. Η ιδέα είναι απλή. Γίνεται ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα μέτρησης της ανταλλακτικής αξίας προϊόντων και υπηρεσιών. Ενας οβολός αντιστοιχεί σε ένα ευρώ.
Όπως γράφεται στο σάιτ ο οβολός “είναι η ελληνική απάντηση στην χρηματοοικονομική κρίση”. “Το κοινωνικό νόμισμα είναι ένα εναλλακτικό νόμισμα που εκδίδεται από κοινότητες ή δίκτυα. Μεταξύ των χρηστών του, αντικαθιστά το νόμισμα που εκδίδει το κράτος και δημιουργεί έτσι ένα μέσο συναλλαγών σε μια οικονομία που λαμβάνει χώρα «έξω» από την επίσημη”.
Δεν είναι ο οβολός το πρώτο εναλλακτικό νόμισμα. Αντίστοιχα νομίσματα υπάρχουν σε επαρχιακές πόλεις στην Αργεντινή, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Γαλλία και στον Καναδά.
Εναλλακτικό νόμισμα Αργεντινής 1936
Εναλλακτικό νόμισμα Καναδά
“Με το ανταλλάξιμο κοινωνικό νόμισμα "οβολός" κάθε πολίτης και κάθε επιχείρηση θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες, να εμπορεύεται, να πουλά και να αγοράζει προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη χρήσης του ευρώ”. Γράφει η διαδικτυακή διεύθυνση του οβολού.
Πως γίνονται όμως οι ανταλλαγές και οι αγοραπωλησίες? Όπως διαβάζουμε στο σάιτ “κάθε νέο μέλος αποκτά αυτόματα έναν νέο λογαριασμό για την αποταμίευση των οβολών, δηλαδή του κεφαλαίου του. Από την στιγμή που κάποιος έχει στην διάθεση του οβολούς, έχει την δυνατότητα να αγοράσει και να πουλήσει προϊόντα και υπηρεσίες από οποιοδήποτε άλλο μέλος, ακριβώς όπως θα πραγματοποιούσε τις αγορές του με ευρώ.
Όταν τα μέλη πωλούν αγαθά ή υπηρεσίες κερδίζουν Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους πιστώνονται. Όταν τα μέλη αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες ξοδεύουν Οβολούς, και οι λογαριασμοί τους χρεώνονται.
Το σύστημα λειτουργεί με κάρτες χρέωσης-πίστωσης "οβολών", με "οβολούς" σε έντυπη μορφή και με χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Κάτι αντίστοιχο λειτουργεί και στο Βόλο με την εναλλακτική ανταλλακτική μονάδα ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα), από το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης
σχόλια