ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
8.5.2018 | 15:14

Ο ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου κατά τον Σωκράτη.

Διάβασα πως τον ρώτησαν κάποτε ποιόν θεωρεί μορφωμένο άνθρωπο. Εκείνος δεν μίλησε καθόλου για γνώσεις. Είπε πως η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς. Απάντησε πως θεωρεί μορφωμένο εκείνον που ελέγχει τις δύσκολες καταστάσεις αντί να ελέγχεται από αυτές. Αυτόν που αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις με γενναιότητα και λογική. Αυτόν που είναι έντιμος σε όλες του τις συνδιαλλαγές. Αυτόν που αντιμετωπίζει γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα. Αυτόν που ελέγχει τις απολαύσεις του. Αυτόν που δεν νικήθηκε από τις ατυχίες και τις αποτυχίες του. Αυτόν που δεν έχει φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους. Σύμφωνα με τον Σωκράτη στα 41 μου και γνωρίζοντας δεκάδες πτυχιούχους και διάφορους με πολλές περγαμηνές, δεν έχω την τύχη να ξέρω ούτε έναν μορφωμένο άνθρωπο. Εκτός ίσως από μερικούς ψαράδες στο χωριό μου.
6
 
 
 
 
σχόλια
Άλλο πράγμα η μόρφωση, άλλο η καλλιέργεια. Μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικες έννοιες.Η μεν μόρφωση αποκτάται μέσα από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, η δε καλλιέργεια μέσα από την οικογένεια. Γι αυτο άλλωστε είναι κάτι που όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο σπανίζει.
Η μόρφωση στις μέρες μας μετριέται με πτυχία κ περγαμηνές.Αυτό στο οποίο αναφέρεσαι είναι η καλλιέργεια και η παιδεία, πράγμα που δεν προϋποθέτει τίτλους σπουδών. Οσοι τη διαθέτουν, έχουν απλότητα, αρχοντια και ευγένεια στο φέρσιμο τους και καθόλου ιδέα για τον εαυτό τους.
Το μόνο που θα ήθελα να σχολιάσω σχετικά και χωρίς να κάνω χιούμορ. Είναι ότι δυστυχώς η γνώση με την μορφή που την γνωρίζουμε εμείς στο Ελληνικό και όχι μόνο πανεπιστήμιο που δίνει τις περγαμηνές είναι ένα στείρο εργαλείο που θα το χρησιμοποιησουμε όπως θέλουμε και εάν θέλουμε..Τώρα, αναφορικά με την μόρφωση..Είναι κάτι που κανένας ορισμός δεν μπορεί να δώσει μία μορφή και καμιά στατιστική. Είτε λέγεται ψαράς είτε λέγεται πρύτανης. Και Διαφωνώ κάθετα με τον Τρομπλον καθώς ενώ βρίσκεται σε ένα δημόσιο διάλογο ζητά ιδιότητα από τον εξομολογούμενο. Εσάς κύριε η ιδιότητα σας ποια είναι; Πολιτης δεν είστε;
Scroll to top icon