Για άλλη μία φορά ο αντικαταστάτης του Στρος Καν(που σήμερα μετέβη στο δικαστήριο για να δηλώσει αθώος και αποδοκιμάστηκε από καμαριέρες) Τζον Λίπσκι απέκλεισε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι δεν είναι θέμα που μελετάται στο πλαίσιο της καταβολής της νέας δόσης. «Στο στάδιο αυτό, το πρόγραμμα που στηρίζουμε, το οποίο εγκρίθηκε και η τελευταία δόση του οποίου έχει ως στόχο να επαναφέρει στη σωστή πορεία, δεν προβλέπει την αναδιάρθρωση του χρέους», είπε ο Λίπσκι σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Βεβαίως έχει τη σημασία του και ο χρονικός προσδιορισμός “στο στάδιο αυτό”.
Ποιος είναι όμως ο κύριος Λίπσκι με το φιζίκ χιλμπίλι των Απαλαχίων; Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας κατάγεται από την αγελαδομάνα Αιόβα αλλά είναι εβραϊκής καταγωγής.
Θεωρείται από τους σκληρούς του ΔΝΤ και στο παλμαρέ του έχει μεγάλες “επιτυχίες”. Ήταν αυτός που τοποθετήθηκε ως ειδικός απεσταλμένος του Ταμείου στη Χιλή του δικτάτορα Πινοσέτ και παρέμεινε εκεί στην πιο κρίσιμη για τη χώρα διετία 1978-1980. Μόλις δύο χρόνια μετά, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις εντολές του η Χιλή κήρυξε πτώχευση.
Το 1973, όταν ο Πινοσέτ ανέτρεψε τον Αλιέντε, η Χιλή είχε ποσοστά ανεργίας στο 4,3%. Το 1983, μετά από 10 χρόνια εκσυγχρονισμού και χειρισμούτου χρέους, με τη βοήθεια πάντα του κυρίου Λίπσκι, η ανεργία έφτασε στο 22%, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40% και οι 4 στους 10 Χιλιανούς ζούσαν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, όταν η Χιλή έφτασε στο χείλος του γκρεμού, κατέφθασε εκεί το ΔΝΤ για να εφαρμόσει τα “σωτήρια” μέτρα του. Καταργήθηκαν οι ελάχιστοι μισθοί, ιδιωτικοποιήθηκε το σύστημα συνταξιοδότησης, καταργήθηκαν όλοι οι φόροι περιουσίας και οι φόροι επί των κερδών, μειώθηκε δραστικά με απολύσεις η απασχόληση στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήθηκαν 219 κρατικές επιχειρήσεις και 66 κρατικές τράπεζας που τις άρπαξαν αμέσωςσε τιμές 40% χαμηλότερες της πραγματικής τους αξίας τα κερδοσκοπικά κυκλώματα των διεθνών Οίκων που είχαν στήσει μια μεγάλη αρπαχτή με τους ανθρώπους του Πινοσέτ.
Κάτω από τις οδηγίες του κυρίου Λίπσκι και του ΔΝΤ, που δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνεργάζεται με στυγνές δικτατορίες, η Χιλή βρέθηκε ακόμη πιο κοντά στην πτώχευση και στην κατάθλιψη. Στη διετία 1982-83 το ΑΕΠ στη Χιλή μειώθηκε κατά 19%. Κάτω από την απάνθρωπη αυτή συνταγή του ΔΝΤ οι βιομηχανίες έκλεισαν, οι συντάξεις δεν είχαν πια αξία και το νόμισμα λιποθύμησε. Ακολούθησε το χάος και οι ταραχές στους δρόμους από απελπισμένους που βρήκαν απέναντι τους τις σφαίρες του Πινοσέτ. Μετά από αυτή τη μεγάλη επιτυχία και μάλλον άλλες ανάλογες αργότερα, ο cow boy Τζον Λίπσκι, οικονομολόγος από την Αιόβα, αναρριχήθηκε στο Νο 2 του ΔΝΤ.
Πολιτική /
σχόλια