Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ

Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ Facebook Twitter
Ο τίτλος του θεάματος δηλώνει τη σκέψη πίσω από την πράξη: «A O Lang Pho» σημαίνει Από το χωριό στους δρόμους της πόλης...
0

Τέσσερις καλλιτέχνες του τσίρκου, με εκπαίδευση και εμπειρία στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές σκηνές αλλά και γνώση της μακράς παράδοσης της ακροβατικής τέχνης στις χώρες της ανατολικής Ασίας, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις του, σε μια εναλλακτική μορφή τσιρκολάνικου θεάματος, στον αντίποδα του εμπορικού, παρηκμασμένου, συχνά κακόγουστου τσίρκου που εξακολουθεί να υπάρχει σε διάφορες χώρες και πόλεις του κόσμου.


Οι αδελφοί Νguyen Nhat Ly, Νguyen Lan Maurice και Νguyen Tan Loc και ο Tuan Le ακολουθούν τον δρόμο του Νέου Τσίρκου (Νouveau Cirque): το θέαμα υπηρετεί μια βασική ιδέα, ένα σενάριο στο οποίο εντάσσονται τα επιμέρους ακροβατικά νούμερα. Η μουσική έχει έντονη συμβολή στην κινητική δραματουργία: εκτελείται ζωντανά και ακολουθεί τη σκηνική δράση από την αρχή έως το τέλος. Δεν υπάρχουν νούμερα με ζώα και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν έχουν πολλαπλές δεξιότητες, είναι ακροβάτες, αθλητές, χορευτές και περφόρμερ μαζί.

Tο εικοσαμελές σύνολο από το Βιετνάμ φτιάχνει μια χειροποίητη παράσταση που ενδιαφέρεται να συνδυάσει την Ιστορία της χώρας από την οποία προέρχονται με την κινητική ποίηση των ακροβατικών, των πολεμικών τεχνών και των χορευτών του δρόμου.


Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις υπερπαραγωγές των γνωστών «βιομηχανοποιημένων» παραστάσεων καναδέζικου τύπου, το εικοσαμελές σύνολο από το Βιετνάμ που θα δούμε στην Πειραιώς 260 φτιάχνει μια χειροποίητη παράσταση που ενδιαφέρεται να συνδυάσει την Ιστορία της χώρας από την οποία προέρχονται με την κινητική ποίηση των ακροβατικών, των πολεμικών τεχνών και των χορευτών του δρόμου.


Ο τίτλος του θεάματος δηλώνει τη σκέψη πίσω από την πράξη: A O Lang Pho σημαίνει Από το χωριό στους δρόμους της πόλης. Σε όλη τη μακρά Ιστορία του το Βιετνάμ υπήρξε μια αγροτική χώρα, με μεγάλη παραγωγή ρυζιού και τσαγιού. Η καταστροφή που επέφερε στην αγροτική οικονομία της χώρας ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν τεράστια. Δραστικές αλλαγές σημειώθηκαν και σταδιακά από τη δεκαετία του '80 το Βιετνάμ ακολούθησε τον δρόμο της ελεύθερης αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και της βιομηχανοποίησης, της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών και της τουριστικής βιομηχανίας.
Στην παράσταση A O Lang Pho θα δούμε πώς το παραδοσιακό βιετναμέζικο χωριό, στη ζωή του οποίου βασική πρώτη ύλη ήταν το μπαμπού, αντικρίζει τον θορυβώδη, βίαιο κόσμο των σύγχρονων πόλεων. Βασικό σκηνικό αντικείμενο γίνεται το στρογγυλό καλάθι από μπαμπού και τα ίδια τα καλάμια, με τα οποία στήνονται επί τόπου σκηνικά (και πάνω στα οποία θα παρασταθούν μικρές σκηνές της ζωής στους αγροτικούς οικισμούς, που χάθηκαν). Κύκλοι και κάθετοι άξονες (καλάθια και καλάμια), άλλα παραδοσιακά αντικείμενα/εργαλεία από μπαμπού, θα αποτελέσουν τα μόνα, ταπεινά, μέσα που χρειάζονται οι καλλιτέχνες της ομάδας για να μαγέψουν το κοινό. Τέσσερις μουσικοί επί σκηνής οδηγούν τη χορογραφημένη κίνησή τους με συνθέσεις εμπνευσμένες από την παραδοσιακή μουσική του νότιου Βιετνάμ (ένα είδος μουσικού θεάτρου που λέγεται Cai Luong). Στο τέλος, βέβαια, μια χορευτική σκηνή χιπ-χοπ θα δηλώσει ότι η μοντέρνα δυτική επιρροή έχει εγκατασταθεί, έχοντας προκαλέσει ήδη μεγάλες αλλαγές και πολιτιστικές αλλοιώσεις στον τρόπο ζωής και στους ανθρώπους της πανέμορφης και πολύπαθης χώρας.

Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ Facebook Twitter
Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ Facebook Twitter
Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ Facebook Twitter
Πανέμορφο, χειροποίητο τσίρκο από το Βιετνάμ Facebook Twitter

Νέο Βιετναμέζικο Τσίρκο: TUAN LE - NGUYEN NHAT LY -NGUYEN LAN MAURICE - NGUYEN TAN LOC
Από το χωριό στους δρόμους της πόλης
30 Ιουνίου & 1-2 Ιουλίου


ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260
Στάση ΗΣΑΠ Καλλιθέα
Xώρος Δ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άκης Δήμου

Θέατρο / «Ζούμε σε καιρούς φλυαρίας· έχουμε ανάγκη τη σιωπή του θεάτρου»

Άφησε τη δικηγορία για το θέατρο, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη Θεσσαλονίκη για την Αθήνα. Ο ιδιαίτερα παραγωγικός συγγραφέας Άκης Δήμου μιλά για τη Λούλα Αναγνωστάκη που τον ενέπνευσε, και για μια πόλη όπου η ζωή τελειώνει στην προκυμαία, δίχως να βρίσκει διαφυγή στο λιμάνι της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ματαρόα στον ορίζοντα»: Φέρνοντας ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Θέατρο / «Ματαρόα στον ορίζοντα»: Ένα θρυλικό ταξίδι στη σημερινή του διάσταση

Στην πολυεπίπεδη νέα παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, λόγος, μουσική και σκηνική δράση συνυπάρχουν ισάξια και συνεισφέρουν από κοινού στην αφήγηση των επίδοξων ταξιδιωτών ενός ουτοπικού πλοίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το video art στο ελληνικό θέατρο

Θέατρο / Video art στο ελληνικό θέατρο: Έχει αντικαταστήσει τη σκηνογραφία;

Λειτουργεί το βίντεο ανταγωνιστικά με τη σκηνογραφία και τη σκηνική δράση ή αποτελεί προέκταση του εθισμού μας στην οθόνη των κινητών μας; Οι γιγαντοοθόνες είναι θεμιτές στην Επίδαυρο ή καταργούν τον λόγο και τον ηθοποιό; Πώς φτάσαμε από τη video art στα stage LED screens; Τρεις video artists, τρεις σκηνοθέτες και ένας σκηνογράφος καταθέτουν τις εμπειρίες τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Οσιέλ Γκουνεό: «Είμαι πρώτα χορευτής και μετά μαύρος»

Χορός / «Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως έναν μαύρο χορευτή μπαλέτου αλλά ως έναν χορευτή καταρχάς»

Λίγο πριν εμφανιστεί ως Μπαζίλιο στον «Δον Κιχώτη» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο κορυφαίος κουβανικής καταγωγής χορευτής Οσιέλ Γκουνεό –έχει λάβει πολλά βραβεία, έχει επίσης εμφανιστεί στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στην Όπερα του Παρισιού, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Ελίζιουμ του Λονδίνου– μιλά για την προσωπική του πορεία στον χορό και τις εμπειρίες που αποκόμισε, ενώ δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Θέατρο / Το ανάπηρο σώμα που αντιστέκεται

Πώς διαβάζουμε σήμερα τον «Γυάλινο Κόσμο» του Τενεσί Oυίλιαμς; Στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης ο Antonio Latella προσφέρει μια «άλλη» Λόρα που ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο κυρίαρχο αφήγημα περί επαγγελματικής ανέλιξης, πλουτισμού και γαμήλιας ευτυχίας.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ