Η Βενετία αγνώριστη: Εικόνες από δορυφόρο με τα κανάλια πριν και μετά την πανδημία

Η Βενετία αγνώριστη: Εικόνες από δορυφόρο με τα κανάλια πριν και μετά την πανδημία Facebook Twitter
ESA
0

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έδωσε στην δημοσιότητα δύο δορυφορικές φωτογραφίες της Βενετίας, τραβηγμένες με έναν χρόνο διαφορά. 

Η πρώτη εικόνα απεικονίζει την Βενετία και τα περίφημα κανάλια της στις 19 Απριλίου του 2019 και η δεύτερη αποτυπώνει την κατάσταση στις 13 Απριλίου του 2020, μετά έναν μήνα περιοριστικών μέτρων και ελάχιστης χερσαίας και θαλάσσιας κυκλοφορίας, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. 

Η καραντίνα τέθηκε σε εφαρμογή στις 8 Μαρτίου στη γειτονική χώρα και, ήδη από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, το BBC είχε κυκλοφορήσει εικόνες με ψάρια που επέστρεφαν δειλά στα κανάλια της πόλης, όπου οι γόνδολες παρέμεναν δεμένες. Τα κρουαζιερόπλοια και τα σκάφη αναψυχής δεν επισκέπτονται πια την Βενετία και πλέον η διαύγεια των νερών είναι ορατή ακόμα και από το Διάστημα. 

Η Βενετία αγνώριστη: Εικόνες από δορυφόρο με τα κανάλια πριν και μετά την πανδημία Facebook Twitter
ESA
Η Βενετία αγνώριστη: Εικόνες από δορυφόρο με τα κανάλια πριν και μετά την πανδημία Facebook Twitter
ESA

Η Βενετία είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια. Βρίσκεται στην ομώνυμη ελώδη λιμνοθάλασσα που απλώνεται κατά μήκος της ακτογραμμής, μεταξύ των εκβολών των ποταμών Πάδου και Πιάβε και, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει, η ελάχιστη κίνηση έχει επιτρέψει στα νερά της να γίνουν ξανά διάφανα, και να παραμένουν έτσι, όσο τα υποχρεωτικά μέτρα είναι σε ισχύ. 

Στην περσινή φωτογραφία, διακρίνονται δεκάδες πλοία και σκάφη στο Μεγάλη Κανάλι και το κανάλι Giudecca αλλά πλέον τα σκάφη στην περιοχή είναι εμφανώς λιγότερα. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από τον δορυφόρο Sentinel-2 που συμμετέχει στο πρόγραμμα Copernicus της Κομισιόν, για την παρακολούθηση της γης και τις αλλαγές στο περιβάλλον.

Εντυπωσιακή είναι η αλλαγή και σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως παραδείγματος χάρη στην Ινδία, όπου κάτοικοι είδαν για πρώτη φορά τα Ιμαλάια εξαιτίας των μειωμένων επιπέδων ρύπανσης της ατμόσφαιρας. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM