Μόνο εργαστηριακά μαθήματα και εξετάσεις του θερινού εξαμήνου φέρεται να περιλαμβάνει το σχέδιο επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει προγραμματίσει τηλεσυνεδρίαση την προσεχή Τετάρτη, προκειμένου να οργανώσει το βασικό σχέδιο επανεκκίνησης των ΑΕΙ, αν και κάθε ίδρυμα θα λειτουργήσει ανάλογα με τη φύση των σπουδών κάθε τμήματος (π.χ. εάν έχει ή όχι εργαστήρια όπως τα πολυτεχνεία και οι ιατρικές).
Σε κάθε περίπτωση, τα πανεπιστήμια δεν αναμένεται να είναι μεταξύ των πρώτων εκπαιδευτικών δομών που θα λειτουργήσουν εντός Μαΐου. Ωστόσο, όταν αυτό συμβεί, το βασικό σενάριο είναι να λειτουργήσουν τα ιδρύματα μόνο για τα μαθήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν διά ζώσης, δηλαδή τα εργαστηριακά.
Στη λύση της πραγματοποίησης μόνο των εργαστηριακών μαθημάτων κατατείνουν και οι πανεπιστημιακοί, αναφέροντας ότι μπορεί να γίνουν ακόμη και εξετάσεις ηλεκτρονικά, όπως στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το 96,35% των προπτυχιακών μαθημάτων παραδίδεται μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που σε ορισμένα ΑΕΙ αγγίζει το 99,7%. Το υπόλοιπο 3,65% αφορά μαθήματα αμιγώς εργαστηριακού ή κλινικού χαρακτήρα.
Μιλώντας στην Καθημερινή, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, σημείωσε μεταξύ άλλων πω αν οι εξετάσεις δεν γίνουν τον Ιούνιο-Ιούλιο, μπορεί να πραγματοποιηθεί διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβριο.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα άλλωστε αντιμετωπίζουν οι τελειόφοιτοι, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Ομως, πρέπει να επισημάνω ότι πολλά ΑΕΙ σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν αναστείλει τις μεταπτυχιακές σπουδές του επόμενου έτους», ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.