Τσιόδρας: «Ο κορωνοϊός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου» - Τι είπε για δείκτη “R0” και εμβόλιο

Τσιόδρας: «Ο κορωνοϊός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου» - Τι είπε για δείκτη “R0” και εμβόλιο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την ελπίδα του πως κάποιες από τις 100 προσπάθειες για το εμβόλιο τού κορωνοϊού θα καρποφορήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου εξέφρασε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ημερήσια ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας πως κατά 98,5%, το R0 στη χώρα μας είναι πιο κάτω και από το 0,5, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα.

«Το παρακολουθούμε με αισιοδοξία με προσδοκία ότι όλοι μας θα εκμεταλλευθούμε την καλή περίσταση και θα αισθανθούμε την πολύτιμη συμμετοχή μας να κατεβεί το R0 τόσο χαμηλά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν προκαλεί χρόνια λοίμωξη»


Επικαλούμενος πειράματα από επιστήμονες στη Νότια Κορέα, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως κομμάτια του νεκρού ιού μπορούν να ανιχνεύονται έως και δύο μήνες μετά την αρχική μόλυνση από τον κορωνοϊό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη».

Όπως τόνισε, σε κανένα δείγμα από την κυτταρική καλλιέργεια για τον εντοπισμό ενεργού ιού, δεν βρέθηκε ζωντανός ιός. Διαπιστώθηκε πως η διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού αφορά το κύτταρο του ξενιστή, χωρίς να επηρεάζει τον πυρήνα του κυττάρου, κάτι που σημαίνει πως ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη.

Αισιοδοξία για το εμβόλιο

Μιλώντας για τις προσπάθειες που γίνονται για αποτελεσματικό εμβόλιο, τόνισε ότι πάνω από 100 ομάδες διεθνώς κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή. Οι μελέτες περιλαμβάνουν φάση 1 και 2. «Στις φάσεις αυτές έχουμε μελέτες που αφορούν αριθμό εθελοντών που λαμβάνουν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου προκειμένου να καθοριστεί η σωστή δόση, να ανιχνευθούν αντισώματα ή πιθανές παρενέργειες του εμβολίου» εξήγησε ο κος Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στη φάση 3 αυτό που εξετάζεται είναι η χορήγηση του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες. «Έχει ήδη αρχίσει η ευρωπαϊκή συζήτηση που αφορά τη χρήση τους σε ομάδες προτεραιότητας του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους»

Αβέβαιο αν οι υψηλές θερμοκρασίες «σκοτώνουν» τον ιό

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και κατά πόσο οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μη διασπορά του ιού, ο Σ. Τσιόδρας τις χαρακτήρισε αβέβαιες. Όπως είπε «υπάρχει μια μείωση της διασποράς το καλοκαίρι, μελετώντας άλλους ιούς, της τάξεως του 20-30% αλλά δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση του ιού και γι ένα άλλο λόγο, ότι θα μπορεί να υπάρξει εισαγωγή από μια άλλη χώρα όπου υπάρχει έξαρση του ιού». Μακάρι ένα τέτοιο σενάριο να μην είναι υπαρκτό, εξήγησε ο κος Τσιόδρας, και είπε ούτως ή άλλως έχει αρχίσει να συζητείται μια στρατηγική που αφορά τον τουρισμό. «Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό», εξήγησε εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιορισμένης τουριστικής κίνησης. Ο κος Τσιόδρας είπε ότι ο εργαστηριακός έλεγχος αντισωμάτων που θα δείχνει 19 ημέρες μετά τη μόλυνση ότι κάποιος έχει αναπτύξει αντισώματα, θα συμβάλλει στις τεχνικές ελέγχου των ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα ανέφερε το παράδειγμα της Αυστρίας, για ταξιδιώτες με περιορισμένη παραμονή 2-3 ημερών στη χώρα οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την Αυστρία αφού έχει προηγηθεί μοριακό τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού και οι πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες λίγες μέρες είναι χαμηλές έως ότου φύγουν από τη χώρα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM