Έκκληση για στήριξη απευθύνουν οι επαγγελματίες της εστίασης, μετά το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τομέας εξαιτίας του κορωνοϊού.
«Τα μπαρ και τα εστιατόρια στο μυαλό κάποιων συνανθρώπων μας είναι μια πολυτέλεια. Μπορεί ναι. Όμως ζητάμε να σκεφτούν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που βιοπορίζονται από αυτά: Μπαρτέντερς, σερβιτόροι/ες, σομελιέ, djs, μάγειρες, βοηθοί, καθαριστές, υπάλληλοι σε κάβες, μανάβικα, καταστήματα τροφίμων, διακόσμησης, εμπόριο, κλπ κλπ. Καλλιτέχνες, μουσικοί, στιχουργοί, τραγουδιστές που λαμβάνουν πνευματικά δικαιώματα μέσω των καταστημάτων, δημοσιογράφοι γεύσης, γραφίστες και σχεδιαστές, παραγωγοί ποτών και μπύρας στην επαρχία, αγρότες και οινοπαραγωγοί που χαιρόμαστε να καμαρώνουμε και τους τιμάμε για την Ελληνικότητα των προϊόντων τους! Μέσα στην χρονιά που διανύουμε όλα αυτά θα πάψουν να υπάρχουν», αναφέρει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, στο πλαίσιο καμπάνιας για τη συγκέντρωση υπογραφών.
«Και επιτέλους ας καταλάβει μια κυβέρνηση και οι Δήμοι ότι η εστίαση μεταξύ άλλων μπορεί να είναι ποιοτικότατο τουριστικό εφόδιο!», αναφέρουν ακόμη μεταξύ άλλων, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση να δει το θέμα με σοβαρότητα, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων και των επαγγελματιών της εστίασης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, εντός της εβδομάδας θα κατατεθούν ρυθμίσεις για την επέκταση των χώρων στους οποίους τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα οι επιχειρηματίες της εστίασης. Ο χώρος αυτός θα είναι έως και διπλάσιος από ότι μέχρι σήμερα, χωρίς να καταβάλουν επιπλέον τέλη στους δήμους. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν- επειδή δεν θα υπάρχει διαθέσιμος χώρος- θα μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως 50%.
Στο μεταξύ, υπάρχουν σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, τα αναψυκτικά και τα ροφήματα, από το 24% στο 13%, αλλά και σκέψεις και μείωση του ΦΠΑ εν γένει στην εστίαση, από το 13% στο 11-12%. Όμως, για στο δεύτερο σενάριο αντιδρούν οι Θεσμοί, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.