Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγνωστους οικισμούς της ρωμαϊκής Βρετανίας - Από το σπίτι

Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγνωστους οικισμούς της ρωμαϊκής Βρετανίας - Από το σπίτι Facebook Twitter
Ian Woolcock/Alamy
0

Οι ανασκαφές στους αρχαιολογικούς χώρους της Βρετανίας «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, τη σκυτάλη της έρευνας πήρε μία ομάδα ερασιτεχνών που, από το σπίτι, συμβάλλει στην επανασχεδίαση του χάρτη της ρωμαϊκής Βρετανίας.

Οι εθελοντές -πουυ διεξάγουν ενδελεχείς μελέτες από εναέριες έρευνες- εντόπισαν ενδείξεις για δεκάδες, μέχρι πρότινος, άγνωστους οικισμούς και χιλιόμετρα δρόμων που συνέδεαν ρωμαϊκά φρούρια.

Η έρευνά τους υποδεικνύει πως περιοχές, όπως το Bodmin Moor στην Κορνουάλη και το Dartmoor στο Ντέβον ήταν πολύ πιο πολυπληθείς απ'ότι αρχικά υπολογιζόταν.

Μέχρι στιγμής, λιγότερο από το ένα δέκατο των διαθέσιμων στοιχείων έχει μελετηθεί. Ωστόσο ήδη έχουν ανακαλυφθεί 30 άγνωστοι έως τώρα οικισμοί που πιστεύεται πως χρονολογούνται μεταξύ 300 π.Χ και 300 μ.Χ. καθώς και πάνω από 30 χιλιόμετρα ρωμαϊκών δρόμων.

Μεταξύ των ευρημάτων, περιλαμβάνονται 20 προϊστορικοί τύμβοι καθώς και ερείπια από εκατοντάδες μεσαιωνικές φάρμες, χωράφια και λατομεία.

Μία από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις θεωρούν οι αρχαιολόγοι τα ερείπια ενός ρωμαϊκού δρόμου που, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνέδεε τα φρούρια του Calstock (κοντά στην κωμόπολη του Τάβιστοκ) και του Restormel (κοντά στο Μπόντμιν).

Οι περιοχές αυτές αναμένεται να εξεταστούν από αρχαιολόγους όταν λήξει το lockdown. Έως τότε, ωστόσο, τα σημεία παραμένουν μυστικά, υπό το φόβο συρροής αρχαιοκάπηλων και ιδιωτών ερευνητών προς αναζήτηση τέχνεργων.

«Ήξερα πως θα βρίσκαμε κάποια πράγματα, ωστόσο δεν φανταζόμουν πως θα ήταν τόσα πολλά. Το είδος των αρχαιολογικών χώρων είναι το αναμενόμενο για την περιοχή, όμως ο αριθμός των ευρημάτων μάς κατέπληξε. Έως τώρα έχουν εντοπιστεί δεκάδες χώροι που θα γίνουν εκατοντάδες μέχρι να ολοκληρώσουν την έρευνά τους οι εθελοντές. Διαπιστώνουμε πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού απ'ότι αρχικά πιστεύαμε» αναφέρει ο δρ. Κρις Σμαρτ, αρχαιολόγος στο πανεπιστήμιο του Έξετερ, που καθοδηγεί τους εθελοντές ερευνητές.

Η πρωτοβουλία είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, χρηματοδοτουμενου από το National Lottery Heritage Fund (φορέα για την ιστορική κληρονομιά της Βρετανίας). Στο πλαίσιο αυτό, συνήθως ζητείται από εθελοντές να πραγματοποιούν έρευνα σε ανασκαφικούς χώρους. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω πανδημίας, ζητήθηκε από οκτώ εθελοντές να μελετήσουν τις ενδελεχείς τοπογραφικές σαρώσεις έκτασης 4.000 τ.μ της κοιλάδας Ταμάρ (στο σύνορο μεταξύ Κορνουάλης και Ντέβον), προσπαθώντας να εντοπίσουν ανθρωπογενή χαρακτηριστικά κρυμμένα στα τοπία.

«Ήξερα πως υπάρχει ενθουσιασμός μεταξύ της ομάδας των εθελοντών, όμως δεν νομίζω πως έχουν συνειδητοποιήσει πόσες ανακαλύψεις έχουν κάνει» προσθέτει ο Σμαρτ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM