O φωτογράφος και video artist Γιώργος Μακρής- οι περισσότεροι τον γνωρίζουν με το ψευδώνυμο «bmin0r»- ξεκίνησε το Precautionary Project στις 15 Μαρτίου 2020 με σκοπό να κάνει μία φωτογραφική και κινηματογραφική καταγραφή των ανθρώπων σε κατ' οίκον απομόνωση κατά την διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας COVID-19 στην Αθήνα.
«Ξεκίνησα το Precautionary Project, γιατί θέλησα να καταγράψω πώς βιώνουν τις συνθήκες εγκλεισμού οι γύρω μου στους χώρους που περνούν την αναγκαστική απομόνωση τους. Πέρα από την ιστορικοκοινωνική σημασία αυτής της συνθήκης με προεκτάσεις σε επίπεδα που ακόμα είναι δύσκολο να συλλάβουμε, θεώρησα ότι μία τέτοιου είδους καταγραφή έχει και καλλιτεχνική σημασία.
Οι άνθρωποι που λαμβάνουν μέρος στο πρότζεκτ μένουν κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Στην αρχή ήταν φίλοι, συνεργάτες, μετά γείτονες, γνωστοί αλλά και άγνωστοι που δέχτηκαν να φωτογραφηθούν. Τους επισκέπτομαι κατόπιν συνεννόησης και μου απαντούν στο πώς διαχειρίζονται όλη αυτή την περίεργη κατάσταση ποζάροντας για την φωτογραφία, δημιουργώντας το δικό τους σκηνικό, δείχνοντας κάτι που αφορά τον εγκλεισμό τους, τις συνήθειες τους και ούτω καθ' εξής.
Είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν ό, τι θέλουν και δεν τους καθοδηγώ στο αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι διαχειρίζονται τη διαδικασία δημιουργικά και η συνάντηση αν και διαρκεί λίγα λεπτά μόνο, είναι πολύ ευχάριστη. Πολλές φορές μοιραζόμαστε και ανησυχίες ή προσωπικές σκέψεις.
Είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν ό, τι θέλουν και δεν τους καθοδηγώ στο αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι διαχειρίζονται τη διαδικασία δημιουργικά και η συνάντηση αν και διαρκεί λίγα λεπτά μόνο, είναι πολύ ευχάριστη. Πολλές φορές μοιραζόμαστε και ανησυχίες ή προσωπικές σκέψεις.
Εννοείται ότι κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Είναι και ο λόγος που οι φωτογραφίες είναι ως επί το πλείστον στις εξώπορτες των διαμερισμάτων αλλά και στα μπαλκόνια και τα παράθυρα των συμμετεχόντων. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσω να διασπείρω αυτό που τόσο καιρό προσπαθούμε όλοι μαζί να περιορίσουμε».
Ο τρόπος με τον οποίο φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε ο Μακρής, μέχρι και πριν την κρίση του κορωνοϊού, του επέβαλλε να είναι σε κίνηση και διαρκώς σε επαφή με κόσμο. Όταν αυτό δεν μπορούσε πλέον να συμβαίνει με τους ίδιους όρους δημιούργησε μία άλλη συνθήκη ικανοποιώντας ταυτόχρονα και την ανάγκη του να παραμείνει ενεργός δημιουργικά.
«Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση μου παρουσιάστηκε ως αφορμή. Θεώρησα σημαντικό να ξεκινήσει το πρότζεκτ την συγκεκριμένη περίοδο όχι μόνο λόγω της προσωπικής μου ανάγκης να παραμείνω καλλιτεχνικά ενεργός, άλλα κυρίως λόγω της συνειδητοποίησης ότι οι συγκεκριμένες συνθήκες είναι άγνωστες σε όλους. Επιπλέον, στις λίγες στιγμές επικοινωνίας με τους συμμετέχοντες υπάρχει διάθεση ανακούφισης και πολλές φορές μοιραζόμαστε προσωπικές σκέψεις και ανησυχίες. Το πρότζεκτ θα συνεχιστεί μέχρι η κατάσταση να επανέλθει σε οτιδήποτε θα θεωρείται "φυσιολογικό" από τώρα και στο εξής» λέει ο ίδιος.
Ο Μακρής αφού φωτογραφίσει τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρότζεκτ του τους παραδίδει μέσα σε ένα κουτί μια αδιάβροχη κάμερα που έχει απολυμανθεί, για να την κρατήσουν για 48 ώρες και να καταγράψουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες κατά την διάρκεια της καραντίνας. Το υλικό αυτό αποτελεί το δεύτερο σκέλος του πρότζεκτ και καθώς συλλέγεται αρχίζει να σχηματίζει ένα σύντομο ντοκιμαντέρ πάνω στο θέμα.
Δείτε περισσότερα από το πρότζεκτ του Γιώργου Μακρή εδώ.
σχόλια