Σε μια πόλη που κατέχει αρνητικό ρεκόρ στην αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (η Αθήνα διαθέτει μόλις 2,5 τ.μ. πρασίνου για κάθε κάτοικο, ενώ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο πρέπει να αγγίζει τα 9 τ.μ., προκειμένου οι πόλεις να θεωρούνται βιώσιμες για τους κατοίκους τους) οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις που αφορούν τους δημόσιους χώρους που διαθέτουμε.
Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση που επικρατεί στα 154 στρέμματα του Εθνικού Κήπου κρίνεται ικανοποιητική. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Ζήσε τον Κήπο Αλλιώς», που σκοπό είχε την ανάδειξη του πάρκου σε σημείο συνάντησης, πολιτισμού και άθλησης για μικρούς και μεγάλους. Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων (Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, Φιλαρμονική, Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, Big Band) κατείχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μουσικές εκδηλώσεις και συνέπραξαν με γνωστούς καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν στο κοινό παραστάσεις και μελωδικές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης εργαστήρια, γυμναστική, yoga, pilates, μουσική, θέατρο, χορό, ξεναγήσεις, παιχνίδια και κρυμμένους θησαυρούς. Διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών ποιητική περιήγηση μέσα από την παράσταση Εθνικός Κήπος σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, «χαρτογραφήθηκε» η νεότερη ιστορία του Κήπου από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, διοργανώθηκε ξενάγηση με επίκεντρο τα γλυπτά του Κήπου, ενώ την ίδια περίοδο έλαβε χώρα και το καθιερωμένο Athens Garden Festival. Το πρόγραμμα φανέρωσε τις δυνατότητες του πιο κεντρικού πάρκου της Αθήνας ως πράσινου δημόσιου χώρου. Πέρα από τις όποιες «συλλογικές» δραστηριότητες, υπάρχουν αρκετές ήσυχες γωνιές στον Κήπο που προσφέρονται για αναψυχή και ξεκούραση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που το πάρκο ανακουφίζει τους επισκέπτες από τη ζέστη, καθώς στο εσωτερικό του σημειώνεται θερμοκρασία χαμηλότερη (κατά 2-3 βαθμούς) από εκείνη της πόλης.
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν να κάνουν με τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού από την Περιφέρεια για τον καθαρισμό του Πεδίου του Άρεως, ενώ η φύλαξη του χώρου έχει ανατεθεί ήδη σε ιδιωτική εταιρεία.
Ο άνεμος της αισιοδοξίας εξαφανίζεται αν μετακινηθούμε προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και το Πεδίον του Άρεως. Έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένως στη LiFO με την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Πριν από λίγους μήνες ο Θοδωρής Αντωνόπουλος σημείωσε σχετικά: «Δυστυχώς, κάτι η αδιαφορία και η εγκατάλειψη από πλευράς πολιτείας (στις προτεραιότητες της οποίας οι ελεύθεροι χώροι συνήθως αποτελούν υστερόγραφο), κάτι η κρίση που αφενός το άφησε σχεδόν χωρίς προσωπικό, αφετέρου το έκανε καταφύγιο κάθε λογής απόκληρων (βασικά άστεγοι και τζάνκια, με τα τελευταία να "στριμώχνονται" εκεί, αφότου οι Αρχές αποφάσισαν να "ξεφορτώσουν" εκεί όλη τη διακίνηση και χρήση του ευρύτερου κέντρου, φέρνοντας μαζί καβγάδες και μαχαιρώματα για τις κακές "ξήγες", ακόμα και θανάτους από overdose), κάτι τα κρούσματα βανδαλισμών αλλά και κλοπών (το πάρκο πλέον κλείνει τις μεγάλες ώρες), κάτι που αρκετοί ντόπιοι περίοικοι απέφευγαν –όπως και σε άλλα πάρκα και πλατείες– να "συναγελαστούν" με τους μετανάστες περιπατητές που με τα χρόνια αυξάνονταν, προτιμώντας τους τέσσερις τοίχους τους και κατηγορώντας ύστερα τους "ξένους" για "κατάληψη", το μετέτρεψαν εν πολλοίς σε κάτι μεταξύ σκουπιδότοπου, "τεκέ" και δημόσιου αποχωρητηρίου (κυρίως αφότου οι εγκαταστάσεις WC που υπήρχαν σφραγίστηκαν, γιατί... έτσι, όπως και οι περισσότερες κρήνες)».
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν να κάνουν με τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού από την Περιφέρεια για τον καθαρισμό του πάρκου, ενώ η φύλαξη του χώρου έχει ανατεθεί ήδη σε ιδιωτική εταιρεία. Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τάχθηκε υπέρ των εμπορικών χρήσεων εντός του πάρκου και δήλωσε: «Μακριά από εμένα κρατικίστικες λογικές που ρήμαξαν το πάρκο Τρίτση με αναθέσεις σε διοικητικά συμβούλια που εκτίναξαν το κόστος των λογαριασμών νερού και ηλεκτρικού». Στη σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πριν από δύο εβδομάδες ανακοινώθηκε επίσης η σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τον ΣΕΓΑΣ, ώστε από τον Οκτώβριο να ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του πάρκου πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων αρχικά για παιδιά και στη συνέχεια και για ενήλικες. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο!
3 κήποι στο κέντρο της πόλης
Νομισματικό Μουσείο
Πανεπιστημίου 12
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Σάββατο 9:00-23:00
Kυριακή 9:00-20:00
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Βασ. Σοφίας 22
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-20:00
Σάββατο-Κυριακή 09:00-21:00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφ. Συγγρού 364
Το πάρκο λειτουργεί από το πρωί έως τη δύση του ηλίου.
Το θερινό ωράριο λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ είναι από τις 6 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας είναι από τις 6 το πρωί έως τις 20:00.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO
σχόλια