ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Το νέο φως της Ακρόπολης Facebook Twitter

Το νέο φως της Ακρόπολης

0

Ο νέος φωτισμός του ιερού βράχου της Ακρόπολης που αποκαλύφθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης είναι το πρώτο από μία σειρά έργων που πραγματοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση. Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του ιερού βράχου από τα τείχη, αλλά και μεταξύ τους, φωτίζοντας εκ νέου εννέα σημεία (τον βράχο, τα τείχη, τον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, τον Ναό της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο, το Θέατρο του Διονύσου, τη Στοά του Ευμένους, το Διονυσιακό Ιερό) και για πρώτη φορά άλλα πέντε (το μνημείο του Θρασύλλου, τους χορηγικούς κίονες, το Ασκληπιείο και τα σπήλαια του Απόλλωνος και της Αγλαύρου/Κλεψύδρα, καθώς και το Ιερό της Αφροδίτης).

Η μελέτη και η υλοποίηση από τη διεθνούς φήμης και βραβευμένη με Emmy σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ και τους συνεργάτες της δεν περιορίστηκαν στο αισθητικό μέρος αλλά περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων. Με τον νέο φωτισμό αναδεικνύονται το σύνολο του ιερού βράχου, τα τείχη, ο όγκος και η γεωμετρία κάθε μνημείου από κάθε πιθανό σημείο θέασης, μειώνεται το φαινόμενο της φωτορρύπανσης, ενώ τα νέα φωτιστικά σώματα έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης και πετυχαίνουν εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο από 65%.

Με τον νέο φωτισμό αναδεικνύονται το σύνολο του ιερού βράχου, τα τείχη, ο όγκος και η γεωμετρία κάθε μνημείου από κάθε πιθανό σημείο θέασης.

Το νέο φως της Ακρόπολης Facebook Twitter
Ο φωτισμός της Ακρόπολης άλλαξε για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2004, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Φωτογραφία: Γαβριήλ Παπαδιώτης / Αρχείo: Ελευθερία Ντεκώ
Το νέο φως της Ακρόπολης Facebook Twitter
Αντικαταστάθηκαν όλοι οι παλιοί λαμπτήρες φωτισμού με 609 (40% λιγότερους σε σχέση με πριν) φωτιστικούς προβολείς νέας τεχνολογίας και υψηλής χρωματικής απόδοσης, τύπου LED. Φωτογραφία: Γαβριήλ Παπαδιώτης / Αρχείo: Ελευθερία Ντεκώ
Το νέο φως της Ακρόπολης Facebook Twitter
Οι νέοι προβολείς έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μικρότερο κόστος συντήρησης και τη δυνατότητα εναλλαγής μορφών φωτισμού, με στόχο τη λειτουργία των εγκαταστάσεων για περισσότερα από 20 χρόνια. Φωτογραφία: Γαβριήλ Παπαδιώτης / Αρχείo: Ελευθερία Ντεκώ
Το νέο φως της Ακρόπολης Facebook Twitter
Ο νέος φωτισμός του έντονου κίτρινου-χρυσού (θερμό λευκό) χαμηλώνει εσωτερικά για τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο, προκειμένου να αναδειχθούν τα αρχιτεκτονικά μέλη, και αυξάνει η ένταση του εξωτερικού φωτισμού (ψυχρό λευκό). Φωτογραφία: Γαβριήλ Παπαδιώτης / Αρχείo: Ελευθερία Ντεκώ
Το νέο φως της Ακρόπολης Facebook Twitter
Εννέα μήνες διήρκεσαν η μελέτη, ο σχεδιασμός, οι παρουσιάσεις στο ΚΑΣ και η υλοποίηση του εγχειρήματος από την Ελευθερία Ντεκώ και την ομάδα της, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων λόγω της πανδημίας. Φωτογραφία: Γαβριήλ Παπαδιώτης / Αρχείo: Ελευθερία Ντεκώ
Το νέο φως της Ακρόπολης Facebook Twitter
Το Ίδρυμα Ωνάση έχει αναλάβει επίσης με χορηγία την εγκατάσταση ανελκυστήρα στον ιερό βράχο. Φωτογραφία: Γαβριήλ Παπαδιώτης / Αρχείo: Ελευθερία Ντεκώ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Αθήνα
0

Αλέξανδρος Διακοσάββας

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας είναι διευθυντής σύνταξης της LiFO και curator του Upfront Initiative για τη συμπερίληψη, την ισότητα, την ορατότητα και την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας. Γεννήθηκε το 1987 και μεγάλωσε στη Ρόδο. Σύντομη θητεία στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς της Πολυτεχνικής Σχολής Πάτρας και συνέχιση σπουδών στη Βιολογία του ίδιου Πανεπιστημίου τον οδήγησαν τελικά στο να θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι διαβάζουμε σήμερα: Ο πρώτος φωτισμός της Ακρόπολης

Στήλες / Τι διαβάζουμε σήμερα: Ο πρώτος φωτισμός της Ακρόπολης

Σήμερα: Πέθανε ο δημιουργός της Μαφάλντα • • • η αμηχανία των νεοσυντηρητικών μας • • • εθνική εορτή εν μέσω εθνοκαθάρσεων • • • αν είναι δωρεάν, εσείς είστε το προϊόν • • • μάσκες μεν, αλλά όχι ό,τι κι ό,τι • • • και ο πρώτος φωτισμός της Ακρόπολης.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM