Στο Παγκράτι περνούν το απλό pole dancing σε άλλο επίπεδο

Στο Παγκράτι περνούν το απλό pole dancing σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
"Τεχνικά η βασική διαφορά είναι ότι ο δικός μας στύλος είναι καλυμμένος με κάποιο υλικό όπως καουτσούκ ή νεοπρένιο, δεν είναι απογυμνωμένο το μέταλλο. Από εκεί και πέρα, ο στόχος αυτού που κάνουμε εδώ είναι να στήσουμε κάποια περφόρμανς". Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0


Μια κυρία άνω των 50 έψαχνε να νοικιάσει διαμέρισμα στην πολυκατοικία που στεγάζει το στούντιο της Λενιώς. Ξεπροβάλλει στο πολύχρωμο υπόγειο όπου δεσπόζουν οι δύο ψηλοί στύλοι ακροβατικών και τη ρωτά "Εδώ, τι είναι;". Η γλυκιά ξανθιά χορεύτρια της εξηγεί ότι εκεί συναντιέται μια ομάδα χορού και η κυρία την αποστομώνει λέγοντας: "Είναι κακόφημα εδώ;".

Το παραπάνω περιστατικό είναι μια αφήγηση που μου περιγράφει η Λενιώ Λέντζα μόλις αρχίζουμε να μιλάμε για το ξεχωριστό στούντιο κινέζικων ακροβατικών σε στύλο που διευθύνει στο Παγκράτι. Η συλλογική συνείδηση αναφορικά με τις χορογραφημένες κινήσεις στους στύλους μπορεί να συνδέεται μόνο με αισθησιακούς χορούς ημίγυμνων γυναικών με 15ποντα σε στριπ σόου ή μπουρλέσκ, όμως εδώ πρόκειται για κάτι που μπορεί να έχει συγγενή στοιχεία με το pole dancing αλλά η αισθητική του είναι εντελώς διαφορετική. "Κατ' αρχάς, όπως βλέπεις, εδώ φοράμε ρούχα" ξεκινά γελώντας η Λενιώ και μου εξηγεί ότι ο κατάλληλος ρουχισμός για αυτό που κάνουν απαιτεί σωστή θωράκιση του σώματος με τουλάχιστον δυο layers, κολάν, παντελόνι ή τζιν και μακρυμάνικα μακό ώστε να αποφεύγονται καψίματα, εκδορές και άλλοι τραυματισμοί. "Τεχνικά η βασική διαφορά είναι ότι ο δικός μας στύλος είναι καλυμμένος με κάποιο υλικό όπως καουτσούκ ή νεοπρένιο, δεν είναι απογυμνωμένο το μέταλλο. Από εκεί και πέρα, ο στόχος αυτού που κάνουμε εδώ είναι να στήσουμε κάποια περφόρμανς".

Έχει πολύ υλικό αυτή η τέχνη, πολλή πληροφορία για να δουλέψει ένας σκηνοθέτης ή χορογράφος, να την αξιοποιήσει δραματουργικά. Είναι από μόνο του ένα σκηνικό εύρημα ο στύλος, διαθέτει έναν μινιμαλισμό, έχεις επί σκηνής δυο μαύρες λωρίδες που μπορεί να είναι οτιδήποτε.

Ο κινέζικος ακροβατικός στύλος είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του: το μέσο για εντυπωσιακά ακροβατικά. Είναι κομμάτι του τσίρκου, όπως τα πανιά ή το τραπέζιο, προέρχεται από τους πρώτους διδάξαντες Ασιάτες που εκτελούν απόλυτα τεχνικό τσίρκο ενώ πέρασε έπειτα στα μεγάλα τσίρκα της Ευρώπης, όπως το γαλλικό ή το ιταλικό, που είναι πιο "θεατρικά". Ομολογώ ότι είναι πραγματικά το πιο ερεθιστικό οπτικά θέαμα που έχω δει εδώ και πολύ καιρό. Αποκλείεται να το παρακολουθήσεις για λίγη ώρα και να μην μείνεις άφωνος με αυτό που εκτελείται μπροστά στα μάτια σου ή να μην ζηλέψεις και να σκεφτείς "θέλω κι εγώ". Σε επίπεδο περφόρμανς λειτουργούν συνήθως δύο στύλοι τοποθετημένοι σε συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους. "Και πώς τους εκμεταλλεύεσαι και τους δύο;" ρωτώ τη Λενιώ για να μου απαντήσει ότι, για παράδειγμα, μπορεί να "πετάξεις" κάποιον στον απέναντι στύλο και να με αφήσει με γουρλωμένα μάτια.

Στο Παγκράτι περνούν το απλό pole dancing σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
Η συλλογική συνείδηση αναφορικά με τις χορογραφημένες κινήσεις στους στύλους μπορεί να συνδέεται μόνο με αισθησιακούς χορούς ημίγυμνων γυναικών με 15ποντα σε στριπ σόου ή μπουρλέσκ, όμως εδώ πρόκειται για κάτι που μπορεί να έχει συγγενή στοιχεία με το pole dancing αλλά η αισθητική του είναι εντελώς διαφορετική. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Η Λενιώ λοιπόν, με προϋπηρεσία σε διάφορα είδη χορού, στο pole dancing και εκπαίδευση σε σχολές ακροβατών στην Ευρώπη, αποφάσισε πριν δυο χρόνια να φέρει την ξεχωριστή αυτή μορφή άσκησης και τέχνης στην Αθήνα, προσκαλώντας αρχικά καλλιτέχνες από το τσίρκο της Βαρκελώνης και της Γαλλίας για τα πρώτα σεμινάρια στην πόλη μας. Πλέον οι ομάδες των Στυλοβατών συναντιούνται τακτικά στο στούνιτο, υπάρχουν αρχάριοι και πιο προχωρημένοι στις "τάξεις", ακόμα και αγόρια! Τα κορίτσια που έχουν μαζευτεί ήδη για την αποψινή συνάντηση προσπαθούν να με πείσουν να δοκιμάσω, ενώ εγώ φυσικά αρνούμαι έντρομος. Η Λενιώ ξεκαθαρίζει: "Δεν απαιτείται να βρίσκεται κάποιος σε συγκεκριμένη φυσική κατάσταση για να πάρει μέρος. Αρκεί απλώς να έχει καλή διάθεση και όλο το υπόλοιπο το χτίζουμε εδώ. Θα δεις τεράστια αλλαγή στο σώμα σου αν ξεκινήσεις να ασχολείσαι. Θα δεις ότι μπορείς να κάνεις πράγματα που ούτε καν τα φανταζόσουν - το κυριότερο να σηκώνεις το βάρος του σώματός σου. Σίγουρα υπάρχει στην αρχή ο φόβος του ότι αιωρείσαι στον αέρα, γι' αυτό η δυσκολία στις κινήσεις πρέπει είναι βαθμιαία και στην αρχή να πηγαίνεις ως εκεί που νιώθεις άνετα. Ξεπερνάς τα όριά σου με ευχάριστο τρόπο, όχι με την αγχωτική έννοια. Στο εξωτερικό οι άντρες είναι εκείνοι που κατεξοχήν παίρνουν την κατεύθυνση του στύλου στο τσίρκο. Ο άντρας έχει αβαντάζ στη δυναμική εκγύμναση, λόγω σωματοδομής".

Έχει προηγηθεί ζέσταμα, με ασκήσεις για χέρια, πόδια, πλάτη και μυϊκή ενδυνάμωση. "Ανάλογα με το επίπεδό του, ο καθένας επιχειρεί νέες ασκήσεις σε κάθε συνάντηση. Στο τέλος του διώρου παρουσιάζουμε έναν συνδυασμό όσων μάθαμε, με μια ωραία μουσικούλα για να αισθάνονται όλοι ότι δημιουργούν κάτι, να μην είναι η φάση ένα στείρο ανεβοκατέβασμα σε στύλους". Αυτή την περίοδο οι πιο προχωρημένοι Στυλοβάτες ετοιμάζουν την πρώτη τους παράσταση με αρκετά θεατράλε στοιχεία. "Αυτό που θα σας δείξουμε θα εμπνέεται από μια μέρα στην πόλη και θα είναι μπολιασμένο με κέφι, χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Στο θεατρικό κομμάτι φυσικά δεν είμαστε ειδικοί - όπως μας βγει. Ούτως ή άλλως γελάμε πολύ στις συναντήσεις μας, μπορείτε να φανταστείτε το γιατί".

Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα δούμε περισσότερους στύλους σε χοροθεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα και η Λενιώ επιβεβαιώνει. "Έχει πολύ υλικό αυτή η τέχνη, πολλή πληροφορία για να δουλέψει ένας σκηνοθέτης ή χορογράφος, να την αξιοποιήσει δραματουργικά. Είναι από μόνο του ένα σκηνικό εύρημα ο στύλος, διαθέτει έναν μινιμαλισμό, έχεις επί σκηνής δυο μαύρες λωρίδες που μπορεί να είναι οτιδήποτε". Καθώς ετοιμάζεται να φωτογραφηθεί, φορά τα ειδικά παπούτσια που μοιάζουν με πουέντ με σόλα και διχάλα στη μέση και σκαρφαλώνει αυτοστιγμεί στον στύλο, σαν άλλη Spiderwoman. Τη ρωτώ τι έπεται. "Σίγουρα η εύρεση ενός μεγαλύτερου χώρου που να μπορεί να μας φιλοξενήσει. Μακάρι να έχουμε μελλοντικά στην Ελλάδα παιδιά που θα εκπαιδευτούν κανονικά στο εξωτερικό, με πτυχίο τσίρκου. Είναι κρίμα που δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην Ελλάδα. Από εκεί κι έπειτα, η ζωή ξέρει κι εγώ την εμπιστεύομαι!".

Στο Παγκράτι περνούν το απλό pole dancing σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
"Δεν απαιτείται να βρίσκεται κάποιος σε συγκεκριμένη φυσική κατάσταση για να πάρει μέρος. Αρκεί απλώς να έχει καλή διάθεση και όλο το υπόλοιπο το χτίζουμε εδώ". Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Info

Στυλοβάτες: Ακροβατικά σε Κινέζικο Στύλο

Αρκτίνου 10, Παγκράτι

Polis - Μια παράσταση ακροβατικών σε κινέζικο στύλο

12, 13, 14/6, 21:00

Διάρκεια: 45'

Είσοδος με κράτηση θέσης στο 6949452458 ή με μήνυμα στη σελίδα Stilovates.

Στο Παγκράτι περνούν το απλό pole dancing σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
"Αυτό που θα σας δείξουμε θα εμπνέεται από μια μέρα στην πόλη και θα είναι μπολιασμένο με κέφι, χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Στο θεατρικό κομμάτι φυσικά δεν είμαστε ειδικοί - όπως μας βγει. Ούτως ή άλλως γελάμε πολύ στις συναντήσεις μας, μπορείτε να φανταστείτε το γιατί". Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Στο Παγκράτι περνούν το απλό pole dancing σε άλλο επίπεδο Facebook Twitter
"Μακάρι να έχουμε μελλοντικά στην Ελλάδα παιδιά που θα εκπαιδευτούν κανονικά στο εξωτερικό, με πτυχίο τσίρκου. Είναι κρίμα που δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην Ελλάδα". Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM