Yellow Days Festival: Μια γιορτή της διαφορετικότηας, της αποδοχής και της συνύπαρξης στην ΑΣΚΤ

Yellow Days Festival: Μια γιορτή της διαφορετικότηας, της αποδοχής και της συνύπαρξης στην ΑΣΚΤ Facebook Twitter
Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, η είσοδος στο οποίο είναι ελεύθερη (όποιος-α θέλει μπορεί βεβαίως να αφήσει κάποια συνεισφορά) θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν λογιών μουσικές, να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια και να απολαύσουν καθημερινά, επίσης δωρεάν, ένα χορτοφαγικό γεύμα από διαφορετικές εθνικές κουζίνες.
0

Το κίτρινο χρώμα συμβολίζει, λένε, το μίσος και τη λιγοψυχία. Ταυτόχρονα όμως και κατά κύριο λόγο συμβολίζει τον πλούτο (υλικό αλλά και συναισθηματικό), τη δημιουργία, τη χαρά και την αισιοδοξία και αυτή ακριβώς την ερμηνεία προκρίνουν δύο δραστήριες νεαρές γυναίκες με θέληση και όραμα, η Lisa Alonso και η India Rose, όταν αποφάσισαν από κοινού να δρομολογήσουν το πολυεθνικό καλλιτεχνικό-πολιτιστικό πρότζεκτ Yellow Days. Ισπανίδα η Lisa, Βρετανίδα η India, γνωρίστηκαν στο Λονδίνο όπου σπούδαζε η πρώτη κι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την υλοποίηση μιας ιδέας που συνέλαβε η Lisa το 2017, όταν απασχολούνταν ως εθελόντρια στην προσφυγική δομή του ΠΙΚΠΑ στη Λέρο.

«Δεν ήταν η χειρότερη δομή που έχω επισκεφθεί, σίγουρα όμως είναι πολύ άσχημες οι συνθήκες για ένα νησί που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αφίξεων. Κάτι άλλο που παρατήρησα είναι ότι γενικότερα σε τέτοιους χώρους οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται σαν μια ενιαία, ανώνυμη μάζα, σαν αριθμοί στατιστικής, όχι ως κανονικοί άνθρωποι με ιδιαίτερο ο καθένας χαρακτήρα, με ξεχωριστές δεξιότητες και ικανότητες. Ξεκινήσαμε οπότε τις Yellow Days στο Λονδίνο με τη μορφή DIY πάρτι και άλλων μουσικών και καλλιτεχνικών events, διαθέτοντας τα έσοδα σε εθελοντικές οργανώσεις που βοηθούν μετανάστες και πρόσφυγες. Στην πορεία σκεφτήκαμε, γιατί να μην εμπλέξουμε δημιουργικά και τους ίδιους τους ωφελούμενους σε όλο αυτό, αντί να παραμένουν παθητικοί αποδέκτες των πρωτοβουλιών κάποιων "ειδικών";

Εστιάσαμε λοιπόν στο πώς θα μπορούσαμε να φέρουμε κοντύτερα ανθρώπους από πολλά διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα και κουλτούρες, εντάσσοντας οργανικά σε αυτή την πρωτοβουλία την οικολογική προβληματική, δεδομένου ότι η οικονομική μετανάστευση και η προσφυγιά δεν οφείλονται μόνο στη φτώχεια και τους πολέμους αλλά επίσης –με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό– στην κλιματική αλλαγή, συχνά μάλιστα σε έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω. Πρόκειται για μια γιορτή της διαφορετικότητας, της αποδοχής, της συνειδητότητας, της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας με στόχο ένα πιο αισιόδοξο, πιο βιώσιμο, πιο αντάξιο των προσδοκιών μας μέλλον» μου λέει.

Πρόκειται για μια γιορτή της διαφορετικότητας, της αποδοχής, της συνειδητότητας, της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας με στόχο ένα πιο αισιόδοξο, πιο βιώσιμο, πιο αντάξιο των προσδοκιών μας μέλλον. 


Το 1ο Yellow Days Festival στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε πρόπερσι στο ακριτικό νησί με μεγάλη επιτυχία, σκέφτηκαν οπότε τα κορίτσια να το μετατρέψουν σε θεσμό. Ο αρχικός φόβος της Nina ότι οι ντόπιοι αλλά και οι πρόσφυγες θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον επιφυλακτικά την ίδια και την ιδέα της γρήγορα διαλύθηκε. Αντίθετα και οι μεν και οι δε την καλοδέχτηκαν, λέει, κι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον: «Ίσως να τους έπεισε για τις αθώες προθέσεις μου το σχεδόν παιδικό, όπως όλοι μου λένε, παρουσιαστικό μου!», αστειεύεται.

«Εντέλει συγκεντρώθηκε κόσμος από τριάντα διαφορετικές εθνότητες, ντόπιοι, ξένοι και πρόσφυγες όλων των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες και διασκεδάσαμε από κοινού, μπήκαν δε οι βάσεις για τη δημιουργία μονιμότερων δεσμών. Από τα έσοδα που προέκυψαν δώσαμε 2.000 ευρώ στη δομή του ΠΙΚΠΑ Λέρου για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και άλλα 1.000 ευρώ στο τοπικό νοσοκομείο».

Yellow Days Festival: Μια γιορτή της διαφορετικότηας, της αποδοχής και της συνύπαρξης στην ΑΣΚΤ Facebook Twitter
Το Yellow Days Festival στη Λέρο το 2017.


«Στο πλαίσιο αυτά επιχειρούμε τώρα να φέρουμε κοντά την προσφυγική κοινότητα της Αθήνας με τους κατοίκους της πόλης αλλά και όσους ξένους ακτιβιστές και καλλιτέχνες συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Να συμβάλουμε να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ τους υπερβαίνοντας τα γλωσσικά, κοινωνικά, φυλετικά κ.λπ. εμπόδια. Να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος που να περιλαμβάνει τέχνη, μουσική αλλά και γεύσεις. Να γιορτάσουμε τις διαφορές μας, να υπογραμμίσουμε τις ομοιότητες, να προωθήσουμε τη συναδελφικότητα, τον αλληλοσεβασμό, την κοινωνική και ταυτόχρονα την περιβαλλοντική συνείδηση, να διεκδικήσουμε έναν κόσμο λιγότερο στενάχωρο για όλους και όλες μας» συνεχίζει.


Το Yellow Days Festival της ΑΣΚΤ αυτοχρηματοδοτήθηκε από δωρεές καθώς επίσης από events που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες, βασίζεται δε στην εθελοντική εργασία. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, η είσοδος στο οποίο είναι ελεύθερη (όποιος-α θέλει μπορεί βεβαίως να αφήσει κάποια συνεισφορά) θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα τέχνης από ανακυκλωμένα υλικά, να ακούσουν λογιών μουσικές, να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια, παρακολουθήσουν χορό και περφόρμανς, να συμμετέχουν σε εργαστήρια και συζητήσεις όπου θα παρίστανται πολύγλωσσοι διερμηνείς και να απολαύσουν καθημερινά, επίσης δωρεάν, ένα χορτοφαγικό γεύμα από διαφορετικές εθνικές κουζίνες: «Το συλλογικό αυτό γεύμα που θα μοιραστούμε από κοινού διοργανωτές, εθελοντές και επισκέπτες εντάσσεται επίσης τη δημιουργία δεσμών μέσα από κοινές εμπειρίες!» λέει η συνομιλήτριά μου και της βρίσκω απόλυτο δίκιο.

Θα αναδειχθούν επίσης συνεργατικές πρωτοβουλίες, MKO και συλλογικότητες όπως Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), Αντισώµατα - Antibodies, Extinction Rebellion (XR), Steps, Ελληνοσυριακό Φόρουμ Προσφύγων, House of Refashion, Théla, Humanity Crew κ.ά. Τα έσοδα του Φεστιβάλ θα διατεθούν στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου και τη ΜΚΟ Steps.

Ιnfo

2o Yellow Days Festival

ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256)

27-29/9

Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα εδώ 

 

Αθήνα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM