Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τη συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα Facebook Twitter
2

Στα «πρωτοσέλιδα» των ηλεκτρονικών εκδόσεων διεθνών ΜΜΕ βρέθηκε η συμφωνία για την Ελλάδα, στην οποία κατέληξαν αργά τη νύχτα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ύστερα από ένα μαραθώνιο Eurogroup. 

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε μέρος όσων ήθελε και ενώ επιβεβαιώθηκε η αυστηρή εποπτεία, η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 15 δισ., εκ των οποίων 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή μέρους του χρέους προς ΔΝΤ και ΕΚΤ, και τα υπόλοιπα για τη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας ύψους 24,1 δισ., που θα εξασφαλίζει τη χώρα έναντι των αγορών για 22 μήνες.

Tην ίδια ώρα, η Ελλάδα θα έχει την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος και μία επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης, επίσης κατά 10 χρόνια.

Οι Financial Times αναφέρονται στον ιστορικό χαρακτήρα της συμφωνίας, αλλά και στις επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους.

Η βρετανική εφημερίδα γράφει πως οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής δανείων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βάλει ένα τέλος στην περίοδο των διεθνών προγραμμάτων στήριξης.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τα τελευταία ζητήματα που απέμεναν έπειτα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. 

Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, η οποία υπέστη τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη ιστορία, προσθέτουν οι Financial Times. 

«Βασική προτεραιότητα στις συνομιλίες ήταν η κατάρτιση ενός σχεδίου ελάφρυνσης του χρέους το οποίο θα μπορούσε να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι τα χρέη της Ελλάδας βρίσκονται σε βιώσιμη πορεία, μετά από χρόνια διαφωνιών μεταξύ του Ταμείου της Ουάσινγκτον και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, με επικεφαλής το Βερολίνο, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, καλωσόρισε τη συμφωνία, αλλά δήλωσε ότι το ταμείο εξακολουθεί να διατηρεί "επιφυλάξεις" για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας» σημειώνεται στο άρθρο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο τονίζει ότι η συμφωνία θα «επιτρέψει στην Αθήνα να βγει, όπως προβλεπόταν, από την εποπτεία των πιστωτών της, της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την 20ή Αυγούστου και να αρχίσει να χρηματοδοτείται μόνη από τις αγορές, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης και τρία προγράμματα στήριξης». 

Ακόμη, υπογραμμίζει τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί πως «η ελληνική κρίση τελειώνει εδώ, απόψε» και το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι «ικανοποιημένη» για τη συμφωνία.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde, η συμφωνία ήταν πριν από λίγο τρίτη είδηση, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για «το τέλος δέκα χρόνων κηδεμονίας» της ελληνικής οικονομίας.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της Le Figaro το θέμα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη συμφωνεί στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», δύο μήνες πριν από την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian, ήταν πριν από λίγο το δεύτερο θέμα, υπό τον τίτλο «Η ευρωζώνη έκλεισε μια συμφωνία για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση» και υπότιτλο «οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών οριστικοποίησαν το σχέδιο για να ανακτήσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές τον Αύγουστο, μετά το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης».

Η συμφωνία βρίσκεται επίσης στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της οικονομικής εφημερίδας The Wall Street Journal, με τον τίτλο «Η Ευρωζώνη συμφωνεί στις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου για να τερματιστεί το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».

Η ηλεκτρονική έκδοση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg τοποθετούσε προ ολίγου την είδηση στην τέταρτη θέση του πρωτοσέλιδού της, κάνοντας λόγο για μια «συμφωνία-ορόσημο» καθώς «τελειώνουν τα έπη» των προγραμμάτων στήριξης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα πρώτα σχόλια του γερμανικού Τύπου

Dpa (γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων): «Tέλος στην επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας - το τελευταίο πακέτο συμφωνήθηκε»

«Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η υπερχρεωμένη χώρα παίρνει και πάλι φρέσκα δισεκατομμύρια σε δάνεια και ελάφρυνση του χρέους και μπορεί έτσι από τον Αύγουστο να σταθεί οικονομικά και πάλι στα πόδια της. Αυτό συμφωνήθηκε από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρώ με την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν αυτή την τελευταία μεγάλη προσπάθεια ως ιστορική επιτυχία», αναφέρει.

Deutschlandfunk (δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο): 15 δισ. ευρώ και ελάφρυνση του χρέους

«Το Eurogroup συμφώνησε για το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Οι υπουργοί οικονομικών καθόρισαν τις λεπτομέρειες στο Λουξεμβούργο. Η Ελλάδα λαμβάνει μια τελευταία πληρωμή ύψους 15 δισ. ευρώ. Επιπλέον, παίρνει δέκα χρόνια περισσότερο χρόνο από ό,τι προβλεπόταν για την αποπληρωμή παλαιών δανείων και τόκων».

Handelsblatt: Οι χώρες του ευρώ συμφωνούν για το τελευταίο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα

«Η χώρα που έπληξε η κρίση ξαναστέκεται μετά την απόφαση των ευρω-εταίρων στα πόδια της. Η ανακούφιση είναι μεγάλη».

Spiegel: Οι χώρες του ευρώ συμφωνούν για το τέλος του προγράμματος βοήθειας

«Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η Αθήνα παίρνει άλλα 15 δισεκατομμύρια ευρώ - και δέκα χρόνια περισσότερο χρόνο για ν΄ αποπληρώσει τα χρέη της».

FAZ: Η Ελλάδα παίρνει και άλλα δισεκατομμύρια στο τέλος του προγράμματος βοήθειας

«Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν σχετικά με τους όρους για τη λήξη του ελληνικού προγράμματος βοήθειας. Η κυβέρνηση στην Αθήνα παίρνει και πάλι πολλά χρήματα και πρέπει να εξοφλήσει τα δάνεια αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί».

Die Zeit: Η Ελλάδα λαμβάνει την τελευταία οικονομική ενίσχυση

«Οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν για τη λήξη της βοήθειας στην Ελλάδα. Η χώρα παίρνει τελικά ένα δάνειο ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η διάσωση της Ελλάδας τερματίζεται ύστερα από οκτώ χρόνια. Η χώρα θα λάβει ακόμα μερικά δισεκατομμύρια και ελάφρυνση του χρέους, όπως συμφώνησαν οι χώρες του ευρώ. Από τον Αύγουστο, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και πάλι μέσω της κεφαλαιαγοράς».

Deutsche Welle: Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της

«Όπως είχε προγραμματιστεί, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από τα προγράμματα διάσωσης της ευρωζώνης στις 20 Αυγούστου».

Τέλος, η ελβετική NZZ έχει τίτλο: Συμφωνήθηκε το πακέτο για την Ελλάδα

«Οι χώρες του ευρώ συμφώνησαν για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η χώρα λαμβάνει μια τελευταία δόση δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ πριν λήξει το πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Οικονομία / Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι
LIFO NEWSROOM