«Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και έχει όλα τα συστατικά για πρόσβαση στις αγορές και ενίσχυση της ανάπτυξης» επεσήμανε σε αισιόδοξο τόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο λαός αυτά τα 8 χρόνια και θα πρέπει πολύ γρήγορα να δει αποτελέσματα στην τσέπη του από τη συμφωνία.
Η ατζέντα αλλάζει και υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια άσκησης πολιτικής, επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το επίπεδο της λιτότητας θα μειώνεται σταδιακά είτε με μειώσεις των φόρων είτε με αυξήσεις των δαπανών. «Η ατζέντα αλλάζει και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, μπορούμε να πάμε σε μια περίοδο με πολύ πιο εποικοδομητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις», ανέφερε.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι στο Eurogroup έδεσαν τα κομμάτια του παζλ.
Πρόκειται, όπως ανέφερε, για την ολοκλήρωση της δ΄ αξιολόγησης, την ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση (δεν πρόκειται για δ' μνημόνιο, είπε ο υπουργός, και αφορά σε θέματα είτε από το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο είτε από το τρίτο πρόγραμμα) και τη συμφωνία για το χρέος.
Σε συνέντευξη Τύπου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου με αισιοδοξία». Ειδικά για το χρέος, είπε πως αυτό είναι πια βιώσιμο και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Το μαξιλάρι ασφαλείας θα αρκεί για τουλάχιστον 22 μήνες και υπό προϋποθέσεις για περισσότερο χρόνο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του βάρους από το χρέος στην οικονομία (π.χ. με την εξαγορά δανείων από το ΔΝΤ). Για την επόμενη έξοδο στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε 4- 5 απόπειρες τα επόμενα 2 χρόνια, με τον ακριβή χρόνο να αποτελεί τεχνοκρατική απόφαση του ΟΔΔΗΧ. Ερωτηθείς δε, είπε ότι η λύση που επελέγη από το Eurogroup δεν αφήνει χώρο στον γαλλικό μηχανισμό.
Από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι αρχίζει η διαδικασία εξόδου από τη λιτότητα και πως τώρα θα αρχίσουμε να δρέπουμε τους καρπούς αυτής της αυξημένης αξιοπιστίας.
σχόλια