Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας είναι μια «επιτυχία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, μια ημέρα πριν την εκπνοή του Μνημονίου.
«Οι γκρίζες προβλέψεις των προφητών της καταστροφής δεν έγιναν πραγματικότητα, αυτό είναι καλό», σημείωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στην εφημερίδα Handelsblatt, ενώ επισήμανε πως οι Έλληνες πολίτες έκαναν μεγάλες προσπάθειες οι οποίες είναι «άξιες σεβασμού».
Ο κ. Σολτς προσέθεσε πως τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας είναι απόδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και το αποτέλεσμά καταδεικνύει πως τα μέλη της ευρωζώνης είναι δυνατότερα όταν στέκονται ενωμένα.
Την θετική αποτίμηση του κ. Σολτς δεν ενστερνίζονται ωστόσο δύο οικονομολόγοι και αναλυτές που φιλοξενεί η «Handelsblatt».
«Η Ελλάδα δεν έχει σωθεί ακόμα. Δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν η χώρα θα επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», δήλωσε ο Ντάνιελ Γκρος από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών (CEPS), ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά thin tank.
Σημείωσε πως η ελληνική γραφειοκρατία και πολιτεία έχει αποτρέψει την υλοποίηση πολλών νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα μπορεί να σώσει τον εαυτό της μόνον εάν οι ίδιοι οι πολίτες της θέλουν μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Γκρος, προσθέτοντας πως αυτή η βούληση για αναμόρφωση της χώρας δεν έχει φανεί ακόμα.
Η έξοδος από τα Μνημόνια συνοδεύεται από οικονομικά ρίσκα, σχολίασε από την πλευρά του ο Λούκας Γκούτενμπεργκ
από το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ του Βερολίνου.
Τόνισε επίσης πως οι αγορές θα παρακολουθούν επισταμένα τις επιλογές που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
σχόλια