Αυστριακός καγκελάριος: Τερματίστε την ακραία πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα

Αυστριακός καγκελάριος: Τερματίστε την ακραία πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα Facebook Twitter
2

Μήνυμα προς την Ευρώπη στέλνει ο καγκελάριος της Αυστρίας, μία μόλις ημέρα πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα. Ο Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξη του στο ΑΜΠΕ, ζητά να σταματήσει η καταστροφολογία για την Ελλάδα, να τερματιστεί η ακραία πολιτική λιτότητας και να οικοδομηθεί μια μεσοπρόθεσμη προοπτική που θα ξαναδώσει ελπίδα στους ανθρώπους.

Δηλώνει ότι πρέπει να σταματήσει αυτό που γίνεται τώρα και να προταχθούν μεσοπρόθεσμες λύσεις, όπως ένα πενταετές σχέδιο, για το οποίο, όπως ο ίδιος πιστεύει, θα υπήρχε κατά βάση συνεννόηση.

Σημειώνει επίσης ότι η  έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν η χειρότερη από όλες τις λύσεις, και προειδοποιεί όλους όσοι «σπεκουλάρουν» με ένα Grexit, ότι αυτό είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας διαμηνύει ακόμη ότι η ακραία πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα χρέη της, και γι’ αυτό τον λόγο από την πλευρά του υποστηρίζει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία μέσα από την καταπολέμηση της διαφθοράς.
 
Υποστηρίζει ότι είναι χρήσιμη μια λογική λιτότητα, όμως η ακραία λιτότητα καταστρέφει την ανάπτυξη. «Χωρίς ανάπτυξη και απασχόληση δεν μπορούν να λυθούν μόνιμα ούτε το ζήτημα του χρέους, ούτε τα ανθρωπιστικά προβλήματα», λέει.

Αναφέρεται στη μείωση των μισθών στην Ελλάδα κατά 25% , στην αύξηση στη θνησιμότητα των παιδιών κατά 40% από το 2008 και τονίζει ότι είναι τελείως κατανοητή την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για αλλαγή πορείας.
 
«Η Ελλάδα υπήρξε, τώρα, αφορμή να εξεταστεί λεπτομερέστερα η ακραία πολιτική λιτότητας και με την Ελλάδα έχουμε το παράδειγμα που προειδοποιεί για το τί συμβαίνει όταν κάποιος εφαρμόζει μόνον λιτότητα, δηλαδή, υπάρχουν πάντα περισσότεροι άνεργοι, το χρέος αυξάνεται, όπως επίσης και ο κίνδυνος φτωχοποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
  
«Αν θέλουμε να διαμορφώσουμε μια Ευρώπη περισσότερο κοινωνική και περισσότερο αλληλέγγυα, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον από κοινού, ενώ αν αρχίσουμε να θέτουμε τα μεμονωμένα συμφέροντα μπροστά από το συμφέρον του συνόλου, τότε η Ευρώπη δεν πρόκειται να λειτουργήσει», υπογραμμίζει.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM