Η ΕΕ και η Κίνα βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας πολυαναμενόμενης συμφωνίας επιχειρηματικών επενδύσεων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC και δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ.
Το σύμφωνο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτήν την εβδομάδα, θα δώσει στις επιχειρήσεις της ΕΕ καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά και θα βελτιώσει τις συνθήκες ανταγωνισμού. Οι συνομιλίες για την επενδυτική συμφωνία ξεκίνησαν το 2014, αλλά δεν προχώρησαν εδώ και χρόνια εξαιτίας πολλών ζητημάτων.
Ωστόσο, η αύξηση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ενδέχεται να βοήθησε στην αλλαγή της κινεζικής θέσης, ανέφεραν αξιωματούχοι. Η συμφωνία έφτασε στο επίκεντρο μετά το Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο ανακοινώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πολλές αναφορές, η συμφωνία θα ανοίξει τον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας σε εταιρείες της ΕΕ, καθώς και τους τομείς της κατασκευής, της διαφήμισης, των αεροπορικών μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών.
Για το ίδιο θέμα, το Bloomberg μεταδίδει πως οι απεσταλμένοι των κρατών μελών της ΕΕ προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος του μπλοκ, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση εντός ημερών, σύμφωνα με έναν ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες ήταν εμπιστευτικές. Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η επιτροπή θα μπορούσε να ανακοινώσει ένα σχέδιο συμφωνίας άμεσα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, για την ΕΕ, η συμφωνία θα επεκτείνει την πρόσβαση στην κινεζική αγορά ξένων επενδυτών σε βιομηχανίες που κυμαίνονται από αυτοκίνητα έως βιοτεχνολογία. Επιπλέον, το σύμφωνο θα αντιμετωπίσει τις υποκείμενες κινεζικές πολιτικές που θεωρούν ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ στρεβλώνουν την αγορά: βιομηχανικές επιδοτήσεις, κρατικός έλεγχος επιχειρήσεων και μεταφορές τεχνολογίας.
Για την Κίνα, η συμφωνία υπόσχεται να ενισχύσει τη θέση της χώρας ως κυρίαρχη γεωπολιτική δύναμη και μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους που απορρέουν από μια αυστηρότερη στάση της ΕΕ για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη. Θα ενίσχυε επίσης τη μακροχρόνια έκκληση του Πεκίνου για έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, η οποία επέμεινε ότι μια τέτοια κίνηση εξαρτάται από την επίτευξη μιας επενδυτικής συμφωνίας.
Ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας ήταν τα αιτήματα της Κίνας για πρόσβαση στην αγορά ενέργειας της ΕΕ, δεδομένης της ευαισθησίας σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Η συμφωνία αναμένεται να δώσει στο Πεκίνο πρόσβαση σε ένα μικρό μέρος του ευρωπαϊκού τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αμοιβαία βάση. Το σύμφωνο έχει επίσης σχεδιαστεί για την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις στην Κίνα, όπως οι απαιτήσεις κοινοπραξίας και οι περιορισμοί στην ξένη ιδιοκτησία σε ορισμένες βιομηχανίες.
Μόλις επιτευχθεί η αναμενόμενη συμφωνία, πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει έως τα μέσα του 2021.Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πρόοδο στις συνομιλίες με το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένου του βασικού ζητήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κίνα.
Αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, δεδομένου ότι η Κίνα χρησιμοποιεί Μουσουλμάνους Ουιγούρους που κρατούνται σε μεγάλο αριθμό στην επαρχία Σινγιάνγκ σε καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας ενώ το Πεκίνο αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς. Η Κίνα καλείται να δεσμευτεί να προσυπογράψει τους κανόνες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταναγκαστική εργασία.
Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία ΕΕ-Κίνας αναμένεται να προκαλέσει τριβές με την επερχόμενη διοίκηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Νωρίτερα αυτό το μήνα η ΕΕ δημοσίευσε μια διατλαντική στρατηγική στην οποία προέτρεψε τις ΗΠΑ να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της «στρατηγικής πρόκλησης» που θέτει η Κίνα.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο από το 2018 και η κυβέρνηση Τραμπ έχει στοχεύσει ορισμένες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας ως απειλές για την εθνική ασφάλεια. Οι ίδιες οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας έχουν ενταθεί φέτος, λόγω της επιβολής από την Κίνα ενός νέου νόμου περί ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ και κατηγορίες πως διέδωσε παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τον κορωναϊό.