Bloomberg: Το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης

Bloomberg: Το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης Facebook Twitter
0

Άρθρο για αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων φιλοξενεί το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg στο οποίο τονίζεται πως «το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης».

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 3% για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται κάτω από τις αντίστοιχες των ιταλικών, γεγονός ενδεικτικό της αποκλίνουσας πορείας των δύο χωρών, μεταδίδει το Bloomberg. 

Η Ιταλία έχει αντικαταστήσει την Ελλάδα σαν επίκεντρο των ανησυχιών για πολιτικό κίνδυνο, ενώ η Αθήνα επωφελείται περισσότερο από την ζήτηση για μεγαλύτερες αποδόσεις. Οι επενδυτές πρέπει να πληρώνουν για να διακρατούν πενταετή ομόλογα των περισσοτέρων ευρωπαϊκών κρατών, με την Ιταλία και την Ελλάδα να αποτελούν ελάχιστες εξαιρέσεις.

«Ενώ όμως η Αθήνα ανταμείβεται με χαμηλότερα spreads επειδή βελτίωσε τα δημόσια οικονομικά της, οι φόβοι που περιβάλλουν την λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης και την διαμάχη της με την ΕΕ έχουν φέρει το κρατικό χρέος στη θέση του χαμένου του πρόσφατου παγκόσμιου ράλι των τίτλων σταθερής απόδοσης», τονίζει το Bloomberg .

«Η κατάρρευση των αποδόσεων πρακτικά υποχρεώνει τους επενδυτές να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και η συμπίεση είναι πολύ εύκολη σε μια ρηχή αγορά όπως η ελληνική. Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη χρησιμεύουν μάλλον σαν δικαιολογία παρά σαν το πραγματικό κίνητρο που εξηγεί τις κινήσεις των επενδυτών», δήλωσε ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής της ADM Investor Services.

Την Παρασκευή το spread των ιταλικών πενταετών ομολόγων αυξήθηκε μέχρι και 13 μονάδες βάσης στο 1,81%, υψηλό τριών μηνών. Το spread των αντίστοιχων ελληνικών υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 1,73%, ιστορικό χαμηλό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 Ιουλίου, μετά την μεγάλη ήττα του κόμματός του στις ευρωπαϊκές εκλογές. Στην Ιταλία, η εκλογική επιτυχία του ενθάρρυνε τον Ματέο Σαλβίνι να απειλήσει με πτώση της κυβέρνησης αν δεν υλοποιηθεί η φορολογική μεταρρύθμιση που επιδιώκει, αναφέρει το Bloomberg.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Στάσσης: Υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ενέργεια και τεχνολογία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

Οικονομία / Γ. Στάσσης: Υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ενέργεια και τεχνολογία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

Όσα επεσήμανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κατά την κεντρική ομιλία του στη διάρκεια του συνεδρίου «Geopolitics, Connectivity and Energy Security: An Athens Conversation» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα 31 Μαρτίου από το αμερικανικό ινστιτούτο German Marshall Fund of the United States
LIFO NEWSROOM
H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

Οικονομία / H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

«Είναι πιθανό να είναι από τις πιο ανατρεπτικές γενιές για τις οικονομίες, τις αγορές και τα κοινωνικά συστήματα», προβλέπουν οι ερευνητές, αν και επισημάνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι zoomers σήμερα
LIFO NEWSROOM