Βραχυχρόνια μίσθωση: Όλες οι αλλαγές στα Airbnb με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Χάρης Θεοχάρης: Έρχονται αλλαγές στα Airbnb Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Eurokinissi
0

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται τα καταλύματα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Airbnb.

Οι αλλαγές θα προκύψουν από το φορολογικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση το προσεχές διάστημα. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις, μιλώντας για εξορθολογισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως για παράδειγμα αυτή εντοπίζεται σε καταλύματα που είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα Airbnb.

Χαρακτηριστικά, ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε πως «εξορθολογίζεται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς τίθεται το όριο των 60 ημερών, καθίσταται υποχρεωτική η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση ακίνητα, επιβάλλεται ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων, καθώς και τέλος κλιματικής ανθεκτικότητας».

Επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διευκρίνισε ότι οι ιδιώτες που διαθέτουν μέχρι δύο ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση, εξακολουθούν να υπάγονται στο προηγούμενο καθεστώς.

Αμέσως μετά, ο Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε ήπιους τους περιορισμούς που τίθενται καθώς, όπως επισήμανε, σκοπός της κυβέρνησης είναι η εξισορρόπηση στην αγορά ακινήτων, η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού για τον τουριστικό κλάδο, καθώς και η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «δεν θέλουμε να κλείσουμε την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς απορρέουν από αυτή οφέλη για την οικονομία, αλλά να εξισορροπήσουμε την αγορά».

Χάρης Θεοχάρης: Έρχονται αλλαγές στα Airbnb Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter

Κλείνοντας την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για νέα ζευγάρια, λέγοντας ότι το ενδιαφέρον υπήρξε μεγάλο, πάνω από 10.000 δάνεια έχουν ήδη εγκριθεί και αρκετοί νέοι ήδη έχουν εγκατασταθεί στα σπίτια τους διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει νέος κύκλος, καθώς έχουμε φτάσει στα δημοσιονομικά μας όρια.

Παρ’ όλα αυτά, όπως υπογράμμισε ο Χάρης Θεοχάρης υπάρχουν 1.5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν με διάφορους τρόπους και μέσω διαφόρων προγραμμάτων στον τομέα της γενικότερης στεγαστικής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Οικονομία / Airbnb: Μη νόμιμη η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για το τέλος επιτηδεύματος – Παραπομπή στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης εγκυκλίου είχαν καταθέσει η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM