ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

CNBC: Η ελληνική κρίση μέσα από τραγούδια των Dire Straits

CNBC: Η ελληνική κρίση μέσα από τραγούδια των Dire Straits Facebook Twitter
Φωτογραφία: Wikimedia commons / Heinrich Klaffs
5

«Τα τραγούδια των Dire Straits κρατούν το "κλειδί" για την ελληνική κρίση;», αναρωτιέται το CNBC, το οποίο παρουσιάζει την έκθεση ενός αναλυτή της Aberdeen Asset Management, εμπνευσμένη από τα τραγούδια του βρετανικού ροκ συγκροτήματος.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Thomas Laskey, τα τραγούδια του άλμπουμ «Brothers in Arms» των Dire Straits «απηχούν» τη στρεβλή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. «Αποκαλύπτουν όμως οι στίχοι εάν η Ελλάδα και η ευρωζώνη μπορούν να ξαναγίνουν "Συμπολεμιστές" (Brothers in arms)», αναρωτιέται το CNBC.

«Money For Nothing»

Η Ελλάδα έχει λάβει οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω δύο προγραμμάτων διάσωσης, με τις ενισχύσεις να συνδέονται με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, τονίζει το άρθρο, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, γεγονός που έχει δημιουργήσει μία οξεία σχέση ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τους λαούς των δύο χωρών.

Όπως στο τραγούδι των Dire Straits, o Laskey επισημαίνει ότι «η δημοφιλής γερμανική άποψη για τη σχέση με την Ελλάδα περιστρέφεται γύρω από τη φαινομενικά ατελείωτη οικονομική στήριξη που με δυσφορία παρέχει στην Αθήνα».

«Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί οι Γερμανοί θεωρούν τους Έλληνες ανεύθυνους», τονίζει ο Laskey, προσθέτοντας όμως ότι οι πιστωτές που δίνουν επισφαλή δάνεια πρέπει να επωμιστούν τουλάχιστον όση ευθύνη επωμίζονται και εκείνοι που δέχονται τα δάνεια.

«The Man's Too Strong»

Ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της ελληνικής κρίσης είναι ο υπουργός Οικονομικών με «πύρινη» προσωπικότητα Γιάνης Βαρουφάκης, ένας μαρξιστής ακαδημαϊκός και οικονομολόγος που βρέθηκε στο προσκήνιο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που εξελέγη βάσει των δηλώσεών του κατά της λιτότητας, και το δεξί χέρι του, ο Βαρουφάκης, έγιναν γνωστοί για την αγωνιστική στάση τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ο Έλληνας πρωθυπουργός έβγαλε τον Βαρουφάκη από την πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αναφέρει το CNBC.

«Οι παγιωμένες θέσεις, αν και λογικές, μπορεί να είναι επιζήμιες και αναποτελεσματικές», επισημαίνει ο Laskey, προσθέτοντας ότι «ο Βαρουφάκης το έμαθε αυτό με κάποιο κόστος, αφού η σθεναρή προσέγγισή του οδήγησε στον παραγκωνισμό του από την πρώτη γραμμή».

«Your Latest Trick»

«Τα λογιστικά "κόλπα" -τα οποία δεν είναι ανήκουστα στην Ελλάδα- έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκμετάλλευση όλων των πιθανών πηγών ρευστότητας», σημειώνει ο Laskey, υπαινισσόμενος την αντιπαράθεση για το κατά πόσο η Ελλάδα πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει γίνει όλο και πιο εφευρετική στο να βρίσκει χρήματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη χρήση αποθεμάτων από το ΔΝΤ για την αποπληρωμή ενός χρέους προς το ΔΝΤ», τονίζει το CNBC.

«Why Worry?»

Όπως αναφέρει το άρθρο, τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα κορυφώνονται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες αναφορικά με τη δυνατότητα της χώρας να πληρώσει τη δόση των 300 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, καθώς και άλλες δόσεις σε ΔΝΤ και ΕΚΤ που λήγουν το καλοκαίρι. Αυξάνονται παράλληλα και τα σενάρια για χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη.

Αξιωματούχοι στην ευρωζώνη ανησυχούν ότι εάν «τη χαρίσουν» στην Ελλάδα με ένα νέο «κούρεμα» ή αναδιάρθρωση χρέους, θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες χώρες-μέλη, επισημαίνει το CNBC.

Ωστόσο, «το ρίσκο της δημιουργίας κινήτρων για επαναλαμβανόμενα "αδικήματα" δεν δικαιολογεί την πρόκληση καταστροφής», προειδοποιεί ο Laskey, τασσόμενος ουσιαστικά υπέρ ενός συμβιβασμού. «Κανείς στην Ευρώπη δεν έχει την εξουσιοδότηση να "τραβήξει την πρίζα" στην Ελλάδα», τονίζει μεταξύ άλλων.

«Walk of Life»

Αντί να σπαταλάμε χρόνο με το να παραπονούμαστε για την τρέχουσα κρίση και τις ανήσυχες σχέσεις της Ελλάδας με τα γειτονικά κράτη, ο Laskey σημειώνει ότι η κρίση μπορεί να είναι καταλύτης για αλλαγή.  «Σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν έτειναν να λαμβάνουν χώρα μετά από περιόδους κρίσης, τουλάχιστον στην ευρωζώνη. Αξίζει να θυμόμαστε ότι οι διαφωνίες δεν είναι πάντα εγγενώς "κακές" - είναι συνήθως απαραίτητες για την αλλαγή», γράφει.

Η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των θεσμικών δομών και της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, προσθέτει, καταλήγοντας πως ακόμα καλύτερα οι «Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να γίνουν τελικά Brothers in Arms».

5

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Στην κατά τα άλλα έξυπνη προσέγγισή του ο αναλυτής ξέχασε να αναφέρει πως το μεγαλύτερο μέρος των δανείων είχε προορισμό την αποπληρωμή των τόκων των ίδιων και παλαιοτέρων δανείων που δόθηκαν για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Εξού και «Money For Nothing»
Εννοείται βέβαια πως το ίδιο το όνομα του συγκροτήματος αντικατοπτρίζει την κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα (dire θα πει τρομερό, ολέθριο και straits θα πει στενό περάσμα, στενωπός, πορθμός. Κυριολεκτικά δηλαδή θα πει τρομερά επικίνδυνο πέρασμα, και μεταφορικά θα πει ολέθρια, πολύ κρίσιμη κατάσταση).
Αν γίνει το μπαμ όμως,οι εξελίξεις θα θυμίζουν περισσότερο κομμάτια των AC/DC παρά των Dire Straits.Highway to hell.Razor's edge.Hell's bells.Back in Black.Moneytalk.Jail break.TNT.Hell ain't no bad place to be κτλ.