Δάνεια άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δώσουν οι τράπεζες ως κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στόχος είναι η άμεση ρευστότητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό και τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα, μέσω της ενεργοποίησης της Αναπτυξιακής Τράπεζας με κεφάλαια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω ΕΣΠΑ.
Το πλάνο συζητήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη, CEO των ελληνικών τραπεζών και της γενικής γραμματέως της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).
Η ΕΕΤ καλείται να υποβάλει τις παρατηρήσεις της στο σχέδιο νόμου έως την Παρασκευή. Υπουργείο και τράπεζες συμφώνησαν τα δάνεια να δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε μεγάλες που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες έως το τέλος του 2019, (σ.σ δηλαδή δεν είχαν εμφανίσει καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριών μηνών).
Τα δάνεια θα καλύψουν τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης ενώ η διάρκειά τους θα είναι έως 5 έτη. Το ύψος τους δεν θα υπερβαίνει, κατά περίπτωση, τα κάτωθι όρια:
-Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019.
-Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης για το ίδιο έτος.
Ωστόσο, κατόπιν τεκμηρίωσης και βάσει σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό θα μπορεί να αυξηθεί και πέραν των παραπάνω ορίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για:
-18 μήνες αν πρόκειται για μικρομεσαία επιχείρηση
-12 μήνες αν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση
Πλαφόν και προμήθεια
Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου, το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί το 80% κάθε δανείου και οι τράπεζες θα καλύψουν το υπόλοιπο 20%. Το προσχέδιο προβλέπει επίσης πλαφόν εγγύησης στο 25% του συνόλου. Ωστόσο οι τράπεζες κρίνουν χαμηλό το πλαφόν και ενδέχεται να αυξηθεί. Την ίδια ώρα, συζητείται και το ύψος της προμήθειας το οποίο θα κυμαίνεται από 0,25% έως και 2% ανάλογα με τη διάρκεια του δανείου και το είδος της επιχείρησης.
Η κρατική εγγύηση θα καλύπτει το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου πλέον των τόκων και για διάστημα έως και 90 ημερών καθυστέρησης.
σχόλια