Δεκάδες οριστικά «λουκέτα» στην εστίαση - Ποιες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο

Δεκάδες οριστικά «λουκέτα» στην εστίαση - Ποιες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τα πρώτα μαζικά «λουκέτα» στον χώρο της εστίασης, η οποία παραμένει σε καραντίνα από τις αρχές Νοεμβρίου, είναι γεγονός, ενώ δεν έχει γνωστό πότε θα ανοίξει ξανά ο κλάδος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, δεκάδες «λουκέτα» έχουν μπει οριστικά σε εστιατόρια σε Κολωνάκι, Γκάζι και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως στη Ρόδο και τη Μύκονο.

Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους του κλάδου και τον υπουργό Ανάπτυξης,οι επιχειρηματίες ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με τους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, τα σενάρια ανοίγματος της εστίασης απομακρύνονται καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι «προτεραιότητα έχουν τα σχολεία, οι άλλες δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν».


Αναλυτικά οι περιοχές με τα περισσότερα λουκέτα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), επικεφαλή ταυτόχρονα και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργο Καββαθά, περίπου 40 επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ) στην περιοχή του Κολωνακίου, κυρίως στις οδούς Σκουφά και Βαλαωρίτου, έχουν κλείσει οριστικά.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει το Γκάζι, κυρίως σε καταστήματα που λειτουργούσαν ως μπαρ ή κλαμπ. Τουλάχιστον 10 τέτοιες επιχειρήσεις έχουν κλείσει οριστικά. Περίπου 40 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν κλείσει και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ σοβαρό πλήγμα έχει δεχτεί ο κλάδος και στην παλιά πόλη της Ρόδου.

Οριστικό «λουκέτο» έχουν βάλει επιχειρήσεις του κλάδου και στα προάστια της Αθήνας, Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι και Νέο Ψυχικό.

«Τα καταστήματα ειδικά στην οδό Σκουφά λειτουργούν κατά βάση τους χειμερινούς μήνες. Το γεγονός ότι έμειναν κλειστά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και στη συνέχεια από τον Νοέμβριο κι έπειτα, είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για μικρές επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Βεβαίως, η οδός Σκουφά βρισκόταν σε σχετική πτώση προ κορωνοϊού, αλλά η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση», επισήμανε στην «Κ» γνωστός επιχειρηματίας του κλάδου που δραστηριοποιείται στο Κολωνάκι και στη Μύκονο.

Καθοριστικό ρόλο για το κλείσιμο των καταστημάτων στην περιοχή του Κολωνακίου φέρεται να έπαιξαν και τα υψηλά ενοίκια που σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 32.000 ευρώ. «Με μηδενικό τζίρο είναι αδύνατον να συνεχίζεις να πληρώνεις έστω και το 60% ενός τέτοιου ενοικίου για πολλούς μήνες» δήλωσε ο κ. Καββαθάς στην Καθημερινή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο κλάδος της εστίασης για τον μήνα Νοέμβριο (αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων) είχε κύκλο εργασιών 56,08 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 53,4% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2019. Τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 46%.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM