Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πρόσφυγες θα αυξήσουν το ΑΕΠ της Ευρώπης

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πρόσφυγες θα αυξήσουν το ΑΕΠ της Ευρώπης Facebook Twitter
Φωτό: Θ. Δουμάνης
0

Η μαζική άφιξη των μεταναστών που ζουν στην Ευρώπη κατά τους τελευταίους μήνες, θα, έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα, θετικές οικονομικές επιπτώσεις, αλλά η μακροπρόθεσμη επίδραση θα εξαρτηθεί από την ταχεία ένταξη των αιτούντων άσυλο στην αγορά εργασίας. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις επιπτώσεις της άφιξης των προσφύγων  στην Ευρώπη την οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.

Η αύξηση της προσφυγικής τάσης θα έχει σημαντικές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες για τις χώρες υποδοχής, αναφέρει το ΔΝΤ που εκτιμά ότι οι πρόσφυγες θα επιφέρουν αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά 0,1% το 2017, αν και η επίδραση θα είναι μεγαλύτερη στις χώρες που είναι ο τελικός προορισμός των προσφύγων, όπως η Γερμανία. Μέχρι το 2020, οι  εμπειρογνώμονες του Ταμείου εκτιμούν ότι, το ΑΕΠ της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας μπορεί να αυξηθεί μεταξύ 0,5% και 1,1%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μια σημαντική ώθηση σε αυτές τις οικονομίες.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, τα οφέλη αυτής της πληθυσμιακής αύξησης θα εξαρτηθούν από την ταχεία ένταξή των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και θα αυξήσει τη συμβολή των προσφύγων στα δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα. Για το σκοπό αυτό, το ΔΝΤ προτείνει προσωρινά και σε ορισμένες περιπτώσεις, την εξάλειψη του κατώτατου μισθού που πρέπει να καταβληθεί σε αυτούς τους εργαζόμενους και την έγκριση προσωρινών επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους πρόσφυγες.  «Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από εκπαιδευτικά προγράμματα και από πρόσβαση στη στέγαση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνεται.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM