Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,1% το 2025 για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,1% το 2025 για την Ελλάδα - Facebook Twitter
φωτ.: Wikimedia
0

Η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας μας προβλέπεται να παραμείνει υψηλή στο 2,1% το 2025, πριν μετριαστεί μεσοπρόθεσμα, εκτιμά το ΔΝΤ, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Joong Shik Kang, στο τέλος των διαβουλεύσεων του Ταμείου με την Ελλάδα για το 'Αρθρο IV για το 2025.

Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης, υποστηριζόμενες από έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU). Η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει ισχυρή, υποστηριζόμενη από ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης και αύξηση εισοδημάτων.

Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας, ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει στην πτωτική του πορεία, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιο επίμονος λόγω του πληθωρισμού στις υπηρεσίες και της αύξησης των μισθών, αναφέρεται επίσης. Με τη χρηματοδότηση του NGEU να λήγει και στο πλαίσιο δημογραφικών προκλήσεων και χαμηλής παραγωγικότητας, η ανάπτυξη του ΑΕΠ προβλέπεται να μετριαστεί σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου στο 1,25% μεσοπρόθεσμα, εκτιμά το ΔΝΤ.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί σταδιακά κάτω από το 4% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καθώς οι εισαγωγές αναμένεται να επιβραδυνθούν λόγω της σταδιακής ολοκλήρωσης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το NGEU.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι αυξημένοι. Πιθανοί αντίξοοι παράγοντες περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, την επιδείνωση περιφερειακών συγκρούσεων και την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα, εκτιμά το ΔΝΤ.

Η επιτάχυνση φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές. Η ισχυρότερη και πιο επίμονη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες, πιθανώς επιδεινούμενη από διακυμάνσεις στις παγκόσμιες και περιφερειακές τιμές ενέργειας.

Δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη

Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή θα ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να παραμείνει υψηλό, περίπου στο 2,5% του ΑΕΠ το 2025, καθώς η μείωση των εσόδων λόγω επιπλέον μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από έσοδα μέσω μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στη μείωση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Με το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμένει υψηλό στο 2,3% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας κάτω από το 130% έως το 2030.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, απαιτούνται συνεχείς μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του σχεδιασμού και της διαχείρισης των δημόσιων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του κεντρικού συντονισμού και των διαδικασιών προμηθειών. Είναι απαραίτητο να προστατευθούν οι κοινωνικές δαπάνες, εκτός των συντάξεων, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, προκειμένου να προωθηθεί η κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, βελτιώνοντας παράλληλα την αποδοτικότητά τους.

Όπως αναφέρθηκε, οι υπερβολικές αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα πρέπει να αποφεύγονται, εφαρμόζοντας τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα διασφαλίζοντας ότι οι αυξήσεις των συντάξεων ακολουθούν την καθιερωμένη φόρμουλα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής χωρίς έκτακτες παρεμβάσεις.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Οικονομία / Σούπερ μάρκετ: Πώς ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις

Από τις αρχές Μαρτίου ξεκινά η εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, με στόχο να εξαλειφθούν οριστικά οι παραπλανητικές πρακτικές
LIFO NEWSROOM
Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Οικονομία / Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων

Θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά συνολικά στα στοιχεία των ακινήτων της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ποιοι δικαιούνται voucher μέχρι και 600 ευρώ - Τι προβλέπεται για συνταξιούχους, τρίτεκνους και πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και γονείς τέκνων με αναπηρία
LIFO NEWSROOM
Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Οικονομία / Προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Η προκήρυξη όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της σχετικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για περιοχές της Πελοποννήσου από τις εταιρείες Chevron και HELLENiQ Energy
LIFO NEWSROOM