ΔΝΤ: Η Σαουδική Αραβία μπορεί να ξεμείνει από ρευστό σε λιγότερο από 5 χρόνια

ΔΝΤ: Η Σαουδική Αραβία μπορεί να ξεμείνει από ρευστό σε λιγότερο από 5 χρόνια Facebook Twitter
1
Εάν το πετρέλαιο παραμείνει στα 50 δολάρια το βαρέλι, τότε οι περισσότερες χώρες της περιοχής θα ξεμείνουν από μετρητά σε πέντε χρόνια ή και λιγότερο, προειδοποίησε μια έκθεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του CNN.  Αυτή η απειλή φέρεται να είναι πιο έντονη για τη Σαουδικής Αραβίας, καθώς και το Ομάν και το Μπαχρέιν.
 
Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα στερήσουν από τα ταμεία τους κατ 'εκτίμηση 360 δις δολάρια μόνο φέτος, ανέφερε το ΔΝΤ.
Τα τεράστια πλεονάσματα των προϋπολογισμών γρήγορα μετατρέπονται σε μεγάλα ελλείμματα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει σήμερα σε περίπου 45 δολάρια από τα 100 που ήταν το προηγούμενο έτος. 
 
"Οι εξαγωγείς πετρελαίου θα πρέπει να προσαρμόσουν τις πολιτικές των δαπανών και των εσόδων προκειμένου να διοασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα" τονίζει το ΔΝΤ στην έκθεση.
 
Η συμπίεση στις τιμές του πετρελαίου γίνεται σε μια εποχή που οι δαπάνες έχουν αυξηθεί καθώς πολλές από αυτές τις χώρες πλήττονται από τη βία και τις αναταραχές, στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
 
Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, θα πρέπει να πουλά το πετρέλαιο στα 106 δολάρια για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το οποίο αν δεν αλλάξει την τιμολογιακή του πολιτική θα έχει μετρητά για μόλις 5 χρόνια.
 
Η Σαουδική Αραβία είναι απίθανο να αυξήσει τους φόρους, αλλά είναι έτοιμη να κόψει τουλάχιστον ορισμένες μορφές δαπανών.
Θεωρείται όμως μάλλον απίθανο να κάνει περικοπές σε κοινωνικά και στρατιωτικά προγράμματα υπό το φόβο επανάληψης μιας εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης.
 
"Σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια και εσωτερική αστάθεια, το να μην τηρήσει το κοινωνικό συμβόλαιο θα ήταν πολιτικά ριψοκίνδυνο», ανέφερε ο Henry Smith , αναπληρωτής διευθυντής της συμβουλευτικής Control Risks με έδρα το Ντουμπάι.
 
Ωστόσο, μερικές χώρες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα, σημειώνει το CNN. Στην κορυφή της λίστας με αυτές βρίσκονται το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή οι χώρες αυτές δεν χρειάζονται τις υψηλές τιμές πετρελαίου για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.
 
Η κατώτατη τιμή του πετρελαίου στο Κουβέιτ υπολογίζεται από το ΔΝΤ σε μόλις 49 δολάρια, ή λίγο υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο μαγικός αριθμός για το Κατάρ τη χώρα που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022 εκτιμάται ότι είναι 56 δολάρια, ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 73 δολάρια.
 
Αλλά αυτές οι τρεις χώρες έχουν δημιουργήσει βουνά χρημάτων από το πετρέλαιο που τις προστατεύουν. Το ΔΝΤ τόνισε ότι τα ΗΑΕ μπορούν να αντέξουν την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι για σχεδόν 30 χρόνια, ενώ το Κατάρ και το Κουβέιτ μπορούν να διατηρήσουν φθηνό πετρέλαιο για σχεδόν 25 χρόνια.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM