Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος του Grexit, πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της προοπτικής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Economist Simon Baptist.
Σύμφωνα με τον Baptist, το χρέος της Ελλάδας παραμένει σε τέτοια επίπεδα που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή της χώρας στην νομισματική ένωση.
«Πλέον το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα "όμηρο" των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που αναδύονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης», σημειώνει ο Baptist.
Παρά το γεγονός πως το Grexit είναι πλέον πιο πιθανό να συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που καθιστούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο λιγότερο ανησυχητικό σε σχέση με το παρελθόν.
Ο πρώτος λόγος, τονίζει ο Baptist, είναι πως το χρέος βρίσκεται στα χέρια άλλων κυβερνήσεων, κάτι που μειώνει σημαντικά το ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και «μόλυνσης» του τραπεζικού συστήματος.
Επιπλέον, η προοπτική του Grexit δεν δημιουργεί πια το σοκ που προκαλούσε πριν από μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι κυβερνήσεις να έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους για να περιορίσουν την έκθεσή τους σε μία τέτοια περίπτωση.
Ο Baptist εκτιμά πως η πολιτική ένταση στην Ευρώπη είναι πιθανό να αυξηθεί ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται φέτος σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, αυξημένη την πιθανότητα να οδηγηθεί η Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές.
«Είστε έτοιμοι για Grexit;», καταλήγει με νόημα o Baptist.
Με πληροφορίες από τον Economist
σχόλια